H Μάρθα Ματούλα
29/07/2023
ΤΕΝΝΙΣ

Ματούλα στο GWomen: «Όταν έρχεσαι πιο κοντά στο όνειρο, δουλεύεις και περισσότερο»

Κώστας Ευθυμιάδης

Η Μάρθα Ματούλα μιλάει στο GWomen για τον ονειρεμένο Ιούλιο που έχει κάνει στο τένις και την εντυπωσιακή της άνοδο στην παγκόσμια κατάταξη.

Δύο ονειρικές εβδομάδες μέσα στον Ιούλιο, εκτόξευσαν την Μάρθα Ματούλα στην Παγκόσμια κατάταξη.

Ενας τίτλος στην Σερβία, ένας ακόμη τελικός μία εβδομάδα μετά στην Ισπανία και ένα εξαιρετικό τουρνουά στην Εσθονία που διακόπηκε «βίαια» στα προημιτελικά καθώς αναγκάστηκε να αποσυρθεί με ίωση στην διάρκεια του αγώνα, ηταν η συγκομιδή ενός εκπληκτικού μήνα για την 26χρονη πρωταθλήτρια.

Συγκομιδή, η οποία από το Νο451, στο Νο332! Ανοδος δηλαδή 119 θέσεων, πράγμα σπάνιο για οποιαδήποτε τενίστρια. Η επιτυχία αυτή έφερε και έσοδα που σε αυτές τις θέσεις είναι πολύτιμα, τα οποία η Ματούλα «επενδύει» στο να κάνει το βήμα παραπάνω στην καριέρα της.

Μιλώντας στο GWomen, η τενίστρια από την Καλαμαριά, στάθηκε στο τι έχει αλλάξει αυτό το διάστημα στην καριέρα της, το πού βάζει τον πήχη για την συνέχεια, αλλά και πώς θα αξιοποιήσει αυτό το momentum.

- Τι άλλαξε σε αυτό το διάστημα και είδαμε αυτά τα εξαιρετικά αποτελέσματα;

«Νομίζω βοήθησε η κίνηση να πάω σε μία καινούργια ακαδημία, στην Βαρκελώνη. Συνολικά έχω περάσει ένα μήνα εκεί. Ημουν μία εβδομάδα πριν πάω στην Πορτογαλία. Είναι η ίδια ακαδημία στην οποία ήταν και η Δέσποινα Παπαμιχαήλ που μου την πρότεινε καθώς ο προπονητής μου από την Σουηδία έπρεπε να φύγει»

- Αυτές οι δύο εβδομάδες, τι σημαίνουν για την ψυχολογία σου; Εχουν αλλάξει τον τρόπο σκέψης και τους στόχους σου πλέον;

«Σίγουρα άνοιξαν νέους στόχους που δεν είχαν μπει φέτος. Προπονητικά δεν θα πιεστώ παραπάνω. Ότι κάνω θα συνεχίσω να το κάνω. Εγκεφαλικά όμως σκέφτεσαι πλέον διαφορετικά. Κατ΄ αρχάς με αυτά τα αποτελέσματα… βλέπεις φως στο τούνελ. Βλέπεις ότι ανταμείβονται οι κόποι σου. Βλέπεις ότι έρχεται πιο κοντά το όνειρό σου που είναι να μπεις σε ένα grand slam. Και όταν έρχεσαι πιο κοντά σε αυτό το όνειρο, δουλεύεις και περισσότερο».

- Οι σπουδές σου στις ΗΠΑ όπου συνδύασες τένις και μαθήματα σε ένα πολύ αυστηρό ωράριο, σε έχει βοηθήσει; Γιατί άλλη η κατάσταση εκεί, άλλη στην Ευρώπη.

«Ναι, δεν έχουν καμία σχέση. Η αλήθεια είναι ότι η παρουσία μου στις ΗΠΑ με βοήθησε γιατί εκεί μαθαίνεις πώς να οργανώσεις τον χρόνο σου. Και πρέπει κι εδώ να υπάρχει οργάνωση. Από την στιγμή που εγώ δεν έχω την πολυτέλεια για μάνατζερ που θα τρέχει αυτά τα ζητήματα, πρέπει να τα κάνω μόνη μου και αυτό απαιτεί χρόνο και οργάνωση. Είναι κάτι που έμαθα στις ΗΠΑ αναγκαστικά και το χρησιμοποιώ ως γνώση πλέον.»

Mαρθα Ματούλα

- Το τένις είναι ένα ακριβό άθλημα. Κατάφερες από αυτά τα τουρνουά να βγάλεις κάποια έσοδα που τουλάχιστον φέτος θα σε βοηθήσουν στην φετινή σου πορεία. Πώς αξιοποιεί αυτά τα χρήματα ένας αθλητής που θέλει να κάνει το βήμα παραπάνω; ‘Η μπαίνουν άλλες προτεραιότητες μπροστά;

«Στο επίπεδο που είμαι αυτή τη στιγμή, είναι δύσκολο να έχεις το δικό σου τιμ λόγω εξόδων. Αν φτάνεις σε τελικούς ωστόσο, σε βοηθά οικονομικά γιατί τα έπαθλα είναι σημαντικά. Οσο καλύτερα τα πηγαίνω, τόσο πιο πολλά μπορώ να κάνω και να επενδύσω με αυτά πάνω στο τένις μου. Οταν λέω να επενδύσω, μιλάω για προπονητή, μασέρ, φυσιοθεραπευτή, έστω και σε δεύτερη μοίρα. Με βοηθά επίσης να ταξιδεύω για αγώνες και να έχω κάποιον μαζί μου, που πριν δεν είχα αυτή την πολυτέλεια. Προσπαθώ βήμα βήμα να τα φτιάξω αυτά. Το να έχω κάποιον μαζί μου, είτε προπονητή, είτε κάποιον από την οικογένειά μου, με βοηθά και εγκεφαλικά. Αυτά τα μικρά πράγματα σε βοηθούν να βελτιωθείς»

-Πλέον έχουμε για πρώτη φορά επτά αθλήτριες στο top500 και την ίδια ώρα βλέπουμε την εθνική ομάδα να τα πηγαίνει εξαιρετικά στο Billie Jean King Cup. Βλέποντας την πορεία σας, θεωρείς ότι μπορούμε να παίζουμε σε ελίτ επίπεδο; Πως βλέπεις το άμεσο μέλλον στο γυναικείο τένις;

«Η αλήθεια είναι ότι και μεταξύ μας τα κορίτσια το συζητάμε ότι έχουμε πολύ δυνατή εθνική ομάδα. Στο τένις βέβαια ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί. Δεν λέει κάτι η κατάταξη. Νομίζω ότι έχουμε μία πολύ δυνατή ομάδα που παίζει με ψυχή. Η κάθε κοπέλα ξεχωριστά. Στα επόμενα χρόνια θα φανεί και από τα αποτελέσματα, αν και θεωρώ πως φάνηκε και φέτος με την άνοδο μετά από αρκετά χρόνια. Είναι μεγάλη βοήθεια ότι είμαστε όλες σε καλό επίπεδο. Και είναι επίσης σημαντικό πως όσο κερδίζει η εθνική ομάδα, τόσο περισσότερα χρήματα παίρνει η ομοσπονδία, τα οποία πάνε στις παίκτριες που μπορούν να επενδύσουν την καριέρα τους.


Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]