Navratilova tennis
21/03/2023
ΤΕΝΝΙΣ

Ναβρατίλοβα: Η σπουδαία τενίστρια κέρδισε τη μάχη με τον καρκίνο

Η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα μια από τις σπουδαιότερες τενίστριες όλων των εποχών ανακοίνωσε ότι ξεπέρασε τον καρκίνο.

Η Αμερικανίδα τενίστρια που έχει 18 Grand Slam στην καριέρα της συγκλόνισε στις αρχές του νέου έτους με την ανακοίνωσή της πως έχει καρκίνο στον λαιμό, αλλά και στο στήθος της. «Αυτή η διπλή νόσηση είναι σοβαρή, αλλά διορθώνεται. Ελπίζω σε ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα. Θα είναι άσχημα για λίγο αλλά θα παλέψω με ό,τι έχω» τόνισε συγκεκριμένα. Σήμερα σε συνέντευξή της αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε ύφεση.

Η Ναβρατίλοβα για τον καρκίνο του μαστού: «Βρείτε μία ημερομηνία και μην χάσετε την εξέταση ποτέ»

Η 66χρονη είχε διαγνωστεί με το πρώτο στάδιο της νόσου τον Ιανουάριο και μιλώντας με τον Πιρς Μόργκαν στο TalkTV, που θα μεταδοθεί την Τρίτη, δήλωσε: «Απ' όσο γνωρίζουν είμαι απαλλαγμένη από τον καρκίνο».

Η μεγάλη πρωταθλήτρια του τένις νικήτρια εννέα τίτλων στο Wimbledon αναγκάστηκε να αναβάλει τα σχέδιά της να υιοθετήσει ένα παιδί με τη σύζυγό της, Τζούλια Λεμίγκοβα, όταν διαγνώστηκε τον περασμένο Ιανουάριο. «Δεν θα έπρεπε να είναι τόσο δύσκολο να βγάλεις από τη ζωή σου ένα παιδί: "Βρισκόμουν σε απόλυτο πανικό για τρεις ημέρες σκεπτόμενη ότι μπορεί να μην δω τα επόμενα Χριστούγεννα. Στο μυαλό μου ήρθε η λίστα με όλα τα πράγματα που ήθελα να κάνω. Και αυτό μπορεί να ακούγεται πολύ ρηχό, αλλά σκεφτόμουν: "Εντάξει, 'ποιο γαμάτο αυτοκίνητο θέλω πραγματικά να οδηγήσω αν ζήσω ένα χρόνο;"».

Μαρτίνα Ναβρατίλοβα: Η βασίλισσα του τένις!

Η τενίστρια που είχε υποβληθεί προηγουμένως σε θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού σε αρχικό στάδιο το 2010, είπε ότι επισκέφθηκε τους γιατρούς με διογκωμένο λεμφαδένα στο λαιμό της στον τελικό της WTA στο Τέξας. «Παρατήρησα ότι ο αριστερός μου λεμφαδένας ήταν διογκωμένος και σκέφτηκα ότι ήταν από το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα που είχα κάνει μια εβδομάδα πριν. Αλλά μετά από δύο εβδομάδες δεν μειωνόταν και έτσι κάλεσα τον γιατρό».

Τα αποτελέσματα της βιοψίας έδειξαν καρκίνο, αλλά η τενίστρια έπρεπε να περιμένει τέσσερις ημέρες για να μάθει από πού προήλθε στο σώμα της. Όπως ανέφερε μιλώντας ανοιχτά για τον αγώνα της και για το γεγονός ότι είχε μεγάλα σκαμπανεβάσματα στην ψυχολογία της κατά τη διάρκεια της ασθένειας, λόγω του ότι υποβαλόταν σε θεραπεία ακτινοβολίας κάθε μέρα για τρεις εβδομάδες και σε τρεις εβδομαδιαίους γύρους χημειοθεραπείας, οι οποίοι, όπως δήλωσε, ήταν «σίγουρα το πιο δύσκολο πράγμα που έχω κάνει ποτέ».

Κατά τη διάρκεια της μοναδικής της καριέρας, που διήρκεσε από το 1973 έως το 2006, με ένα διάλειμμα μεταξύ 1996 και 2000, η Ναβρατίλοβα έγινε η πιο επιτυχημένη παίκτρια στην open era. Οι 59 τίτλοι grand slam που κατέκτησε, εκ των οποίων 18 τίτλοι στα μονά και 41 τρόπαια στα διπλά και μικτά διπλά, παραμένουν ρεκόρ, όπως και τα εννέα πρωταθλήματά της στο Γουίμπλεντον στα μονά. Συνολικά κατέκτησε 167 τίτλους στα μονά και 177 στα διπλά.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]