Navratilova tennis
19/10/2022
ΤΕΝΝΙΣ

Η Ναβρατίλοβα για τον καρκίνο του μαστού: «Βρείτε μία ημερομηνία και μην χάσετε την εξέταση ποτέ»

Πηνελόπη Γκιώνη

Στις 19 Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού (International Day against Breast Cancer) και με αφορή αυτή τη μέρα αξίζει να αφιερώσουμε λίγο χώρο στην κορυφαία τενίστρια Μαρτίνα Ναβρατίλοβα και τη δική της μάχη με τη νόσο, από την οποία βγήκε νικήτρια. Όπως ακριβώς είχε μάθει να κάνει και στους αγώνες τένις.

«Μπορεί να είσαι το πιο υγιές άτομο στον πλανήτη και να παθαίνεις καρκίνο. Σίγουρα βελτιώνεις τις πιθανότητες με το να είσαι υγιής, αλλά δεν αποκλείεις εντελώς την πιθανότητα» λέει η κορυφαία τενίστρια Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, το Νο1 του παγκόσμιου ράνκινγκ για 332 εβδομάδες και νικλήτρια 18 τίτλων major τουρνουά και 31 στο διπλό.

Ο καρκίνος του μαστού είναι τόσο συχνός μα, παράλληλα, τόσο ύπουλος καθώς τις περισσότερες φορές δεν έχει συμπτώματα. Αυτή είναι η παγίδα του. Όταν η Τσέχα ανακάλυψε πως πάσχει από τη νόσο, σοκαρίστηκε μιας και ήταν πάντα σε φόρμα, έκανε καλή διατροφή και γενικότερα ακολουθούσε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Όμως, είχε παραλείψει να υποβληθεί σε μαστογραφία για τέσσερα χρόνια: «Ήμουν τόσο σοκαρισμένη που υπήρχε κάτι που συνέβαινε με το σώμα μου» εξηγεί για τη στιγμή που ενημερώθηκε για τον καρκίνο, στα 53 της χρόνια.

Η, 66χρονη σήμερα, Ναβρατίλοβα διαγνώστηκε με καρκίνωμα του πόρου in situ, το οποίο έχει ονομαστεί «η πρωιμότερη μορφή καρκίνου του μαστού» ή «καρκίνος του μαστού σταδίου 0». Η συγκεκριμένη μορφή της ασθένειας χαρακτηρίζεται από μη φυσιολογικά κύτταρα στην επένδυση ενός αγωγού του μαστού που δεν έχουν εξαπλωθεί σε άλλους ιστούς, αλλά έχουν τη δυνατότητα να γίνουν διηθητικά σε ορισμένες περιπτώσεις.

navratilova

Η ίδια εξήγησε πως είχε παραμελήσει το τεστ μαστογραφίας καθώς βρισκόταν συνέχεια στο τρέξιμο Όταν τελικά, μετά από μερικές εξετάσεις, έμαθε πως πάσχει από τη νόσο έκλαψε για μόλις 15 δευτερόλεπτα: «Έκλαψα για περίπου 15 δευτερόλεπτα και μετά είπα: "Εντάξει, τι κάνουμε;". Ποιο είναι το επόμενο βήμα;». Μετά από αυτό και όποτε έπαιζε τένις ένιωθε πως πρέπει να ξεκουράζεται κάθε πέντε λεπτά: «Είχα προπόνηση χόκεϊ στο Άσπεν του Κολοράντο εκείνο το βράδυ και ήθελα να παίξω - αγαπώ το χόκεϊ - αλλά ήμουν τόσο κουρασμένη. Έλεγα, τι μου συμβαίνει; Κατέληξα να σταματήσω την προπόνηση επειδή φοβόμουν ότι είτε θα χτυπούσα τον εαυτό μου είτε θα έβλαπτα κάποιον άλλο. Την επόμενη μέρα έπαιζα τένις και έπρεπε να ξεκουράζομαι κάθε πέντε λεπτά. Δεν υπήρχε τίποτα κακό με το σώμα μου εκείνη τη στιγμή, ήταν όλα συναισθηματικά τραύματα που με έκαναν να είμαι τόσο κουρασμένη. Ήταν κυριολεκτικά ένα σοκ για τον οργανισμό μου. Χρειάστηκαν περίπου δύο εβδομάδες για να navratilovaεπανέλθω σωματικά στο φυσιολογικό. Τότε ήταν που συνειδητοποίησα πόσο πολύ το στρες επηρεάζει πραγματικά το σώμα μας χωρίς να το γνωρίζουμε. Πάντα ήμουν αρκετά καλή στο να μην ανησυχώ για τα πράγματα, αλλά τώρα πια πραγματικά δεν ανησυχώ για τα πράγματα, γιατί δεν αξίζει τον κόπο. Απλά σε χτυπάει».

Μέσα στην «ατυχία», η Ναβρατίλοβα ήταν «τυχερή» καθώς ο καρκίνος βρισκόταν σε αρκετά πρώιμο στάδιο και οι θεραπείες θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικές. «Έκανα οσφυονωτιαία εκτομή και έξι εβδομάδες θεραπείες με ακτινοβολία. Ως παίκτρια του τένις, πάντα πρέπει να βρεις λύσεις. Τα πράγματα συμβαίνουν πολύ γρήγορα στο γήπεδο κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Έτσι, μπήκα αμέσως στην εφαμοργή της λύσης και είχα μια σπουδαία ομάδα φίλων που με στήριξε. Σωματικά, η οσφυονωτιαία εκτομή ήταν εντάξει αλλά μου πήραν επίσης λεμφαδένες από κάτω από το μπράτσο μου οπότε δεν μπορούσα να σηκώσω το χέρι μου για μερικές εβδομάδες. Δεν υπέφερα πολύ από την ακτινοβολία όσον αφορά στο δέρμα αλλά αισθανόμουν κουρασμένη. Το δύσκολο μέρος ήταν περισσότερο το συναισθηματικό στρες παρά το σωματικό στρες. Νομίζεις ότι είσαι εντάξει αλλά πρέπει να συνεχίσεις να πηγαίνεις καθημερινά για την ακτινοβολία, όπου υπάρχει αυτό το δηλητήριο που καίει τον κακό ιστό αλλά και τον καλό ιστό. Νιώθεις σαν φράουλα που ακτινοβολείται καθημερινά. Ήμουν ευτυχής όταν τελείωσε αυτό».

«Βάλτε μια ημερομηνία στο ημερολόγιο και μην την χάσετε»

Μετά από αυτή την περιπέτεια, η Ναβρατίλοβα τονίζει και επισημαίνει με κάθε τρόπο, σε κάθε ευκαιρία ότι δεν πρέπει να χάνει κανείς τις εξετάσεις του. Όπως κάνει πια και εκείνη. «Είμαι απαλλαγμένη από τον καρκίνο και δεν έχω χάσει ούτε μία ετήσια εξέταση. Υπάρχει λιγότερο άγχος τώρα όταν πηγαίνω για μαστογραφία. Αλλά τα πρώτα τέσσερα ή πέντε χρόνια μετά την αρχική διάγνωση ήταν πραγματικά δύσκολο να πάω και να περιμένω τα αποτελέσματα. Αλλά μετά ήταν σαν μια τεράστια ανακούφιση. Πετούσα στα σύννεφα αφού μου είπαν ότι όλα ήταν καλά. Υπάρχουν πάρα πολλές γυναίκες που πεθαίνουν από καρκίνο του μαστού και πολλές από αυτές θα ήταν ακόμα ζωντανές αν οι γιατροί τον είχαν βρει νωρίτερα. Μην το αναβάλλετε γιατί πολλά μπορούν να συμβούν μέσα σε ένα χρόνο. Οι γυναίκες δεν φοβόμαστε να μάθουμε, απλώς δεν φροντίζουμε τον εαυτό μας επειδή φροντίζουμε όλους τους άλλους. Πρέπει να βάλεις τον εαυτό σου σε προτεραιότητα για αλλαγή όταν πρόκειται για αυτό, σίγουρα. Διαλέξτε μια ημερομηνία στο ημερολόγιο που θα σας το θυμίζει, όπως τα γενέθλιά σας, την επέτειο του γάμου σας, την 15η Απριλίου... δεν με νοιάζει. Απλά βάλτε μια ημερομηνία στο ημερολόγιο και μην την χάσετε, μην την αναβάλλετε».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]