soranacristeatennis
01/11/2022
ΤΕΝΝΙΣ

Σοράνα Κριστέα για χορηγούς: «Η εξωτερική μου εμφάνιση μετρούσε περισσότερο από τις επιδόσεις μου»

Πηνελόπη Γκιώνη

Για την πολύ μεγάλη επιρροή του μάρκετινγκ στις γυναίκες αθλήτριες μίλησε η πρωταθλήτρια του τένις από τη Ρουμανία, Σοράνα Κριστέα, η οποία εξήγησε πως η εξωτερική της εμφάνιση έπαιζε μεγαλύτερο ρόλο από τις επιδόσεις της στο τένις.

Η Ρουμάνα πρωταθλήτρια του τένις, Σοράνα Κριστέα, εναντιώθηκε στον τρόπο που το μάρκετινγκ επηρεάζει τις γυναίκες αθλήτριες χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την προσωπική της εμπειρία με τον κολοσσό αθλητικών ειδών, Adidas.

Το Νο38 της παγκόσμιας κατάταξης, μιλώντας σε μία podcast εκπομπή, εξήγησε πως οι χορηγοί ενδιαφέρονταν περισσότερο για την εξωτερική της εμφάνιση παρά για τα επιτεύγματά της μέσα στα κορτ. «Θυμάμαι όταν υπέγραψα το συμβόλαιο με την Adidas. Επειδή οι ίδιοι θεωρούσαν πως είμαι όμορφη για αθλήτρια, μου έλεγαν συνεχώς πως είναι καλύτερο να είμαι όμορφη και στο Τοπ20 παρά άσχημη και Νο1. Αν είσαι στο Τοπ20, θα σε βλέπουν από παντού, θα είσαι εκεί 24 ώρες την ημέρα, επτά μέρες την εβδομάδα, κάθε εβδομάδα και σε κάθε τουρνουά έλεγαν συγκεκριμένα».

Η ίδια εξήγησε πως τότε αντιλήφθηκε πως τα πάντα είναι μόνο μάρκετινγκ. «Τότε είναι που αντιλαμβάνεσαι πως έχουν τις ποσοστώσεις τους και πως όλα είναι μάρκετινγκ. Για παράδειγμα, τα πιο ακριβοπληρωμένα αστέρια τους είναι από την Αμερική, την Κίνα και την Ιαπωνία. Στην Ιαπωνία, δηλαδή, η πιο ακριβοπληρωμένη παίκτρια είναι η (Ναόμι) Οσάκα και είναι η πιο ακριβοπληρωμένη αθλήτρια στον αθλητισμό γενικά τα τελευταία χρόνια» δηλώνει η Κριστέα, η οποία διατήρησε τη συνεργασία της με την Adidas μέχρι το 2016 και έπειτα διέκοψε για να συνεχίσει με τη New Balance.

Όπως ανέλυσε στη συνέχεια, η επιτυχημένη τενίστρια θεωρεί πως όλα αφορούν στην αγορά και το εμπόριο και το “τι πουλάει”. Η ανατολική Ευρώπη, όπως εξηγεί, δεν… πουλάει: «Είναι η αγορά. Η Βρετανία πουλάει, και η Ισπανία πουλάει. Η ανατολική Ευρώπη δεν πουλάει. Δεν είναι το ίδιο δηλαδή. Εξαρτάται όλο αυτό αρκετά από την προσωπικότητά σου, πως εμπνέεις τους ανθρώπους και πως παρουσιάζεις τον εαυτό σου. Αυτό έχει μεγάλη σημασία».

Αξίζει να αναφέρουμε πως η Κριστέα έχει ρεκόρ καριέρας τη θέση Νο21 του ράνκινγκ ενώ η καλύτερή της εμφάνιση σε τουρνουά Gran Slam ήταν το 2009, που έφτασε στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Η ίδια έχει δύο τίτλους στο μονό, με πιο πρόσφατο τον τίτλο από το Instabul Open το οποίο κατέκτησε πέρυσι.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]