Ελένη Χριστοφή: Η 23χρονη που διέπρεψε στο κολεγιακό τένις των ΗΠΑ
30/03/2022
ΤΕΝΝΙΣ

Ελένη Χριστοφή: Η 23χρονη που διέπρεψε στο κολεγιακό τένις των ΗΠΑ

Κώστας Ευθυμιάδης

Η Ελένη Χριστοφή θέλει να κάνει την υπέρβασή της στο τένις μετά από τις διακρίσεις της στις ΗΠΑ.

Η Ελένη Χριστοφή έπιασε ρακέτα του τένις για πρώτη φορά σε ηλικία 5 ετών. Το κίνητρο για να το κάνει ήταν η αδερφή της. Από μωρό ήταν στα court για να την παρακολουθεί με την οικογένειά της και τελικά κατέληξε να το κάνει και η ίδια άθλημά της.

Από μικρή ηλικία διακρίθηκε σε εγχώριο επίπεδο, αλλά επαγγελματικά γνώριζε πως είναι δύσκολο να κάνει την υπέρβαση στην Ελλάδα. Και στην άκρη του μυαλού της είχε κάτι άλλο πιο σημαντικό στη ζωή: τις σπουδές της.

Ετσι, αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα και να πάει στις ΗΠΑ να σπουδάσει, συνεχίζοντας παράλληλα το τένις, καθώς μόνο εκεί μπορούσε να συνδυάσει και τα δύο.
Και δεν το μετάνιωσε ποτέ… Πήγε στο πανεπιστήμιο της Georgia, ένα από τα κορυφαία στις ΗΠΑ όπου διαθέτει και μία από τις κορυφαίες ομάδες στίβου, όπου μέχρι πέρυσι προπονητής ήταν ο δικός μας Πέτρος Κυπριανού.

Η Χριστοφή ξεκίνησε τις σπουδές της το 2016 στα χρηματοοικονομικά αφού πήρε υποτροφία από το πανεπιστήμιο και στη συνέχεια ακολούθησε το Master στον οικονομικό προγραμματισμό και συμβουλευτική.

Την ίδια ώρα στο τένις έκανε εντυπωσιακά πράγματα. Έκανε ρεκόρ καριέρας στην κατάταξη του κολεγιακού πρωταθλήματος των ΗΠΑ φτάνοντας στο Νο8 (στην πορεία των σπουδών της), ενώ την πρώτη χρονιά κέρδισε μία θέση στα juniors του Australian Open.

Ρούκι της χρονιάς και υποψήφια για κορυφαία στην χώρα

Αμέσως ήρθε και η πρώτη μεγάλη διάκριση. Αναδείχθηκε ρούκι της χρονιάς στις ΗΠΑ καθώς είχε σημειώσει ρεκόρ 28-5 στο απλό και 17-2 στο διπλό φτάνοντας αρχικά στο Νο20, η υψηλότερη θέση που έχει πάρει πρωτοετής στην νοτιοανατολική περιφέρεια της χώρας. Παράλληλα, ήταν η 5η καλύτερη που υπήρξε στις ΗΠΑ.

Δίνοντας βάρος στις σπουδές της η Χριστοφή προσπάθησε να αναπτύξει το παιχνίδι της. Το 2020 μάλιστα κέρδισε τον τίτλο της κορυφαίας αθλήτριας στο πανεπιστήμιο της Georgia και κέρδισε μαζί και την υποψηφιότητα για το βραβείο της κορυφαίας αθλήτριας της χρονιάς στο NCAA.

Πρόκειται για το βραβείο της καλύτερης αθλήτριας της χρονιάς και την κορυφαία διάκριση στο πανεπιστημιακό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, όπου συμμετέχουν αθλήτριες από όλες τις κατηγορίες και από 24 διαφορετικά αθλήματα.

Η Χριστοφή, που έχει για ίνδαλμα τον Ρότζερ Φέντερερ, είχε μια φανταστική πορεία, την οποία ολοκλήρωσε με ρεκόρ 81-30 νίκες στα μονά και 84-42 στα διπλά, αγωνιζόμενη στο κορυφαίο επίπεδο του κολεγιακού πρωταθλήματος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε ατομικό επίπεδο εκτός ΗΠΑ, έχει καταφέρει να διακριθεί σε αρκετά τουρνουά της ITF. Μάλιστα έχει κατακτήσει και τίτλους στο διπλό μαζί με τα δύο νέα μεγάλα αστέρια του ελληνικού τένις, τις Μιχαέλα Λάκη και Δήμητρα Παύλου.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]