uk

Η Όνα Καρμπονέλ προσπαθεί να κάνει «νορμάλ» τον συνδυασμό μητρότητας και πρωταθλητισμού

Πηνελόπη Γκιώνη

Ανάμεσα στις 100 γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή και έμπνευση στο κοινό, βρέθηκε η Ισπανίδα Ολυμπιονίκης της συγχρονισμένης κολύμβησης, η Όνα Καρμπονέλ, που έχει κάνει αυτοσκοπό της να απελευθερώσει τις γυναίκες από τα αόρατα δεσμά που τους βάζει η ιδέα του πρωταθλητισμού μετά την εγκυμοσύνη.

Η 30χρονη πια Ισπανίδα πρωταθλήτρια, Όνα Καρμπονέλ, έχει στήσει ολόκληρη καμπάνια για να μπορέσει να περάσει το σωστότερο μήνυμα στις αθλήτριες που θέλουν να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια ενώ παράλληλα κάνουν πρωταθλητισμό και όλα αυτά μέσω της δικής της, προσωπικής ιστορίας.

υυυ

Η Καρμπονέλ είναι δις Ολυμπιονίκης της συγχρονισμένης κολύμβησης αφού στην πρώτη της εμφάνιση σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το 2012 στο Λονδίνο, είχε κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο με το ομαδικό και το ασημένιο στο ντουέτο ενώ συνολικά έχει 22 μετάλλια σε Παγκόσμια πρωταθλήματα. Για την Ισπανία είναι μία από τις κορυφαίες αθλήτριες, με ευρεία αναγνώριση ενώ είναι και μέλος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ισπανίας.

Η πρωταθλήτρια της καλλιτεχνικής κολύμβησης στόχευε στο να βρεθεί για τρίτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Τόκιο 2020. Έναν χρόνο πριν ξεκινήσει η διοργάνωση όμως, μετά την αναβολή λόγω πανδημίας, η Καρμπονέλ γέννησε τον γιο της. Δεν είχε, όμως, κανέναν σκοπό να αφήσει τον πρωταθλητισμό και το όνειρο των Ολυμπιακών αλλά αντιθέτως θα επεδίωκε να τα συνδυάσει ώστε να βιώσει αυτή τη μοναδική εμπειρία στο έπακρο. Ξεκίνησε ξανά προπονήσεις μόλις έξι μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού της ενώ οι γιατροί της συνέστηναν πως θα ήταν καλύτερο να μην μπει σε προπονήσεις τόσο σύντομα.

Κατέβηκε με την ομάδα της χώρα στο τελευταίο προ-Ολυμπιακό τουρνουά και πήραν το πολυπόθητο Ολυμπιακό εισιτήριο, που σήμαινε πως το ένα μέρος του ονείρου της γινόταν πραγματικότητα. Οι προτάσεις που είχαν γίνει ώστε οι νέες μαμάδες να μπορούσαν να ταξιδέψουν στους Ολυμπιακούς μαζί με τα μωρά ή σε νηπιακή ηλικία παιδιά τους απορρίφθηκαν και λόγω της πανδημίας μηδενίστηκε κάθε πιθανότητα να μπορεί να έχει μαζί της τον γιο της στις κερκίδες του Ολυμπιακού κολυμβητηρίου ή να εκπλήρωνε το ακόμη μεγαλύτερο όνειρό της, να θηλάσει το μωρό της μέσα στην Ολυμπιακή αρένα.

Έτσι, γιόρτασε τα πρώτα γενέθλια του γιού της από μακριά και του ευχήθηκε μέσω βιντεοκλήσης ενώ παράλληλα προσπαθούσε να συνειδητοποιήσει πως έναν χρόνο πριν ήταν στο μαιευτήριο και έναν χρόνο αργότερα βρισκόταν στο Ολυμπιακό χωριό, λίγο πριν μπει στην πισίνα μαζί με την ομάδα της και εντυπωσιάσουν τους κριτές. Με την ομάδα της Ισπανίας, μπήκαν στον τελικό και κατέκτησαν την τιμητική 7η θέση ώστε να προστεθεί ακόμη μία επιτυχία στο πλούσιο βιογραφικό της.

Μετά από αυτό είχε ξεκινήσει να συγκεντρώνεται μεγάλο ενδιαφέρον γύρω από το πρόσωπο της δυναμικής ισπανίδας και η ίδια άρπαξε την ευκαιρία για να «φωνάξει» πως η μητρότητα δεν μπορεί να σταματήσει καμία αθλήτρια να επιστρέψει στους αγώνες. Κορυφαίοι αθλητές χαιρέτησαν τη δυναμικότητα και την πυγμή της Καρμπονέλ ενώ παρότρυναν και άλλες μητέρες αθλήτριες να μην το βάζουν κάτω. Σε αυτό το πλαίσιο έκανε ένα ντοκιμαντέρ για να ενδυναμώσει και άλλες γυναίκες.

Πριν από λίγους μήνες γέννησε το δεύτερο παιδί της και συνεχίζει να προσπαθεί να κάνει τον συνδυασμό μητρότηας και πρωτθαλητισμού... νορμάλ. Για όλους τους παραπάνω λόγους το μεγάλο βρετανικό δίκτυο, BBC, την συμπεριέλαβε μέσα στις 100 γυναίκες που άσκησαν μεγαλύτερη επιρροή ή ήταν μεγαλύτερη έμπνευση μέσα στο 2022.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]