vice presidents eaa
22/04/2023
ΣΤΙΒΟΣ

Στίβος: Για πρώτη φορά δύο γυναίκες Αντιπρόεδροι στην Ευρωπαϊκή ομοσπονδία

Πηνελόπη Γκιώνη

Για πρώτη φορά, στα 53 χρόνια ύπαρξης της Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, υπάρχουν δύο γυναίκες Αντιπρόεδροι.

Ο στίβος είναι ένα από τα αθλήματα που καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια στο ζήτημα της ισότητας των δύο φύλων, εντός κι εκτός σταδίων, στις διοικητικές και τεχνικές θέσεις. Μετά την απόλυτη ισότητα σε θέμα συμμτοχών ανδρών και γυναικών σε μεγάλες διοργανώσεις και την ίση αναγνώριση, ακολουθεί και η είσοδος των γυναικών στις θέσεις ευθύνης.

Στην 28η Σύνοδο της Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας στίβου (ΕΑΑ) διεξήχθησαν οι εκλογές του συμβουλίου της ομοσπονδίας. Για να διασφαλιστεί η ισορροπία μεταξύ των δύο φύλων, όπως εξήγησε η ΕΑΑ, για πρώτη φορά υπήρχε συνταγματική απαίτηση να εκλέγονται δύο εκπρόσωποι από κάθε φύλο στις συνδυασμένες θέσεις του Προέδρου και του Αντιπροέδρου της ΕΑΑ. Κατά συνέπεια, για πρώτη φορά στα 53 χρόνια ιστορίας της ΕΑΑ υπάρχουν δύο γυναίκες Αντιπρόεδροι, από τους συνολικά τρεις που εκλέγονται.

Ο λόγος για τις Τσέρι Αλεξάντερ, από τη Βρετανία, και Καρίν Γκρούτε Μοβίν, από τη Σουηδία, οι οποίες βρίσκονται εδώ και χρόνια στα διοικητικά λημέρια της ΕΑΑ με την πρώτη να έχει εκλεγεί ξανά Αντιπρόεδρος (για την περίοδο 2019-2023) και να είναι επίσης διευθύντρια της επιτροπής διοργανώσεων και πρωταθλημάτων και τη δεύτερη να είναι εκτελεστικό μέλος της επιτροπής ανάπτυξης.

Παράλληλα, η ομοσπονδία απαίτησε να υπάρχει εκπροσώπηση στο συμβούλιο της από τουλάχιστον πέντε μέλη ανά φύλο και έτσι στο συμβούλιο εκλέχθηκαν πέντε γυναίκες και οχτώ άνδρες για το συμβούλιο των 13 μελών. Από τις πέντε που εκλέχθηκαν, αναπόφευκτα ξεχωρίζει η χρυσή Ολυμπιονίκης του ύψους Τία Χέλεμποτ από το Βέλγιο ενώ μαζί της εκέχθηκαν επίσης οι Άννε Φαρσέθ (Νορβηγία), Άννα Κίρνοβα (Σλοβακία), Γκβάντσα Μικελάντζε (Γεωργία) και Αλεξάνδρα Βοϊνέσκα Ζίκοβα (Βόρεια Μακεδονία).

Τέλος, και η Επιτροπή αθλητών έχει στην κεφαλή της (για το διάστημα 2023-2027) γυναίκα και συγκεκριμένα την Ελβετή πρωταθλήτρια των 400μ., Λέα Σπρούνγκερ.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]