andriana sulek
01/04/2023
ΣΤΙΒΟΣ

Αντριάνα Σούλεκ: Ακόμη μία Πολωνή στο πάνθεον των «αόρατων» ρεκόρ

Πηνελόπη Γκιώνη

Οι Πολωνές εδώ και 100 χρόνια καταρρίπτουν παγκόσμια ρεκόρ και η κορύφωση ήρθε με την Αντριάνα Σούλεκ.

Πόσο άδικο αλλά παράλληλα μοναδικό είναι να κάνει κανείς παγκόσμιο ρεκόρ και να μην κερδίζει; Πόσο ιστορικός αγώνας ήταν εκείνος και τι φοβερά πράγματα είδαν όσοι βρίσκονταν στις κερκίδες; Αυτά τα ερωτήματα βρίσκονταν στο μυαλό μας όσο παρακολουθούσαμε το πένταθλο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Κωνσταντινούπολης, στις αρχές Μαρτίου.

Η ιστορία των Πολωνών που καταρρίπτουν παγκόσμια ρεκόρ κλειστού στίβου, αν και πολλά από αυτά τα αποτελέσματα δεν περιλαμβάνονται στους επίσημους πίνακες, χρονολογείται σχεδόν εκατό χρόνια πριν. Το πρώτο τέτοιο αποτέλεσμα σημειώθηκε το 1930 στη Νέα Υόρκη από τη σπρίντερ Στανισλάβα Βαλάσιεβιτζ (Στέλα Γουόλς) και το τελευταίο επιτεύχθηκε από την πρωταθλήτρια των συνθέτων, Αντριάνα Σούλεκ.

Αν και οι 5014 βαθμοί που σημείωσε η Πολωνή στο πένταθλο κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος κλειστού στίβου στην Κωνσταντινούπολη δεν θα καταγραφούν στην ιστορία των επίσημων παγκόσμιων ρεκόρ, η διάρκεια αυτού του αποτελέσματος για 6 δευτερόλεπτα ως το καλύτερο στην ιστορία του γυναικείου στίβου είναι αρκετή για να πούμε ότι η «Άντα», όπως την αποκαλούν οι δικοί της, ήταν μια τέτοια κάτοχος ρεκόρ.

Η εποχή της Στέλα Γουόλς

stella walsh

Η παρουσία των Πολωνών στους καταλόγους των καλύτερων του κόσμου στον κλειστό ξεκίνησε από μια Πολωνή που ζούσε στις ΗΠΑ, τη Στανισλάβα Βαλάσιεβιτζ, η οποία ξεκίνησε εκεί ως Στέλα Γουόλς. Όταν στις 13 Φεβρουαρίου του 1930, έλαβε μέρος στους θρυλικούς αγώνες Millrose Games στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης, αναφέρθηκε ότι κέρδισε τα 50 μέτρα σε 6 δευτερόλεπτα (αρκετά ασαφής πληροφορία) και τα 220 μέτρα σε 26.1, και το τελευταίο αποτέλεσμα (με την κατάλληλη μετατροπή) καταγράφεται μέχρι σήμερα στην επίσημη ιστορία το παγκόσμιο ρεκόρ 200 μέτρων κλειστού στίβου.

Η Γουόλς βελτίωσε αργότερα αυτό το αποτέλεσμα σε 26.0 το 1934 στη Νέα Υόρκη, σε 25.8 το 1941 στο Κλίβελαντ και σε 25.7 την ίδια χρονιά στο Ατλάντικ Σίτι. Πολλά χρόνια αργότερα, το 1957, η Άννα Ζαΐτσεβα (ΕΣΣΔ) έτρεξε τα 200μ. ταχύτερα (25.6) στη Μόσχα, και η Αμερικανίδα «Μαύρη Γαζέλα» Βίλμα Ρούντολφ μετέφερε το παγκόσμιο ρεκόρ σε 25.0 το 1961 στο Κολόμπους.

Τα προαναφερθέντα 6 δευτερόλεπτα της Βαλάσιεβιτζ το 1930 για τα 50 μέτρα ανακηρύχθηκαν τότε παγκόσμιο ρεκόρ, αλλά επειδή εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν ούτε πολύ ακριβείς χρονομετρήσεις ούτε σχολαστικά στατιστικά στοιχεία, το αποτέλεσμα αυτό δεν μπήκε στους πίνακες.

Κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ για λίγα δευτερόλεπτα

Η παράδοση των Πολωνών στον στίβο και μεγάλη και τα ρεκόρ του δεν είναι εύκολο να καταρριφθούν. Η Αντριάνα Σούλεκ έχει ήδη δείξει τις ικανότητές της και θα μπει στη λίστα μαζί με την Γουόλς. Παρ’ ότι έκανε νέο παγκόσμιο ρεκόρ δεν κατάφερε να κερδίσει το θηρίο που ονομάζεται Ναφισάτου Τιάμ, έμεινε όμως στην ιστορία γιατί ήταν μέρος ενός θρυλικού αγώνα.

«Μόνο εσείς είστε χαρούμενοι! Ήθελα να κερδίσω εδώ και να κάνω ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ», δήλωσε στους Πολωνούς δημοσιογράφους η 23χρονη πρωταθλήτρια λίγο μετά την κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου ενώ δάκρυζε. Και δεν είχε άδικο αφού η επίδοση αυτή σε οποιαδήποτε άλλη διοργάνωση θα της έδινε το χρυσό, εκτός από αυτή που μαζί της αγωνιζόταν και το φαινόμενο από το Βέλγιο.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]