kelayn whitney
23/03/2023
ΣΤΙΒΟΣ

Κέιλιν Γουΐτνι: Η σπρίντερ που έγινε βίγκαν για να κερδίσει μετάλλια και τα κατάφερε

Πηνελόπη Γκιώνη

Η δις Ολυμπιονίκης του στίβου Κέιλιν Γουΐτνι έχει μια μοναδική συνταγή επιτυχίας.

Η χρυσή Ολυμπιονίκης του Τόκιο 2020 στη σκυταλοδρομία 4Χ400μ., Κέιλιν Γουΐτνι, κάνει αποκλειστικά με βίγκαν διατροφή η οποία, όπως υποστηρίζει, της έχει προσφέρει μεγάλα σωματικά και ψυχικά οφέλη.

Από το 2020, η δρομέας των 400μ. τρέχει αποκλειστικά κάνοντας χορτοφαγική διατροφή. Και, τρώγοντας τα… χόρτα της, έχει καταφέρει να κερδίζει χρυσό ξανά και ξανά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Γουΐτνι βρίσκεται σε ρόλο πρωτοπόρου. Το 2014 έκανε τις δύο κορυφαίες επιδόσεις όλων των εποχών στην κατηγορία κάτω των 18 ετών για τα 100μ. και τα 200μ. μέσα σε δύο ημέρες στο εθνικό πρωτάθλημα νέων. Η καριέρα της δεν απογειώθηκε αρκετά όταν ήρθε η ενηλικίωση και έχασε την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016. Αλλά η επάνοδός της ως δρομέας των 400μ. μετά από τη μεγάλη αλλαγή στη διατροφή της, την αναζωογόνησε.

Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο έφυγε με χρυσό στη σκυταλοδρομία 4Χ400μ. γυναικών και χάλκινο στη μικτή σκυταλοδρομία 4Χ400μ. Πρόσθεσε άλλο ένα χρυσό στη συλλογή της ως μέλος της νικήτριας ομάδας 4Χ400μ. γυναικών στο περσινό Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στην ίδια πίστα του Γιουτζίν όπου πρωτοέγινε γνωστή.

«Ήταν το καλύτερο πράγμα που έκανα ποτέ», δηλώνει σε συνέντευξή της στο Olympics.com με υπερηφάνεια για τη μετάβασή της στη χορτοφαγία. Αφορμή για την τολμηρή απόφαση στάθηκε η πανδημία, όπου η Γουΐτνι προβληματίστηκε, αναθεώρησε και στη συνέχεια άλλαξε την προσέγγισή της.

«Πραγματικά το διασκέδασα κατά τη διάρκεια του lockdown, κατά τη διάρκεια του Covid. Εξακολουθούσαμε να προπονούμαστε αλλά σε εκείνο το σημείο οι Ολυμπιακοί Αγώνες είχαν ματαιωθεί και όλοι προσπαθούσαν να το καταλάβουν μέρα με τη μέρα. Πάντα ήθελα περισσότερο χρόνο για να αλλάξω και να οχυρωθώ, για να σκάψω πραγματικά βαθιά και να κάνω μια ψυχική αναζήτηση και να καταλάβω το ποια είμαι. Ήταν η τέλεια ευκαιρία να δοκιμάσω κάτι καινούργιο. Δεν μπορώ καν να αρχίσω να εξηγώ όλα τα οφέλη που είδα... Ένιωσα ότι το σώμα μου δούλευε όπως έπρεπε», λέει. Η αλλαγή του αγωνίσματος (από 100ν.-200μ. στα 400μ.) είχε τις δικές της προκλήσεις αλλά με τη στροφή στη χορτοφαγία βρήκε ξαφνικά μια νικηφόρα φόρμουλα και αυτό αντικατοπτρίστηκε στις επιδόσεις της στην πίστα.

«Μόλις μπήκα στη σεζόν του 2021, νιώθοντας πολύ πιο υγιής και πολύ πιο ελαφριά, οι επιδόσεις μου στην προπόνηση βελτιώθηκαν» θυμάται. Για να εκπληρώσει τις Ολυμπιακές της φιλοδοξίες, η Γουΐτνι έπρεπε να περάσει από το άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον των αμερικανικών trials στίβου, να μπει στον τελικό και να τρέξει τον χρόνο που έπρεπε. Και μέχρι τότε, η Γουΐτνι ένιωθε ότι έχει κάτι περισσότερο να αποδείξει ως «σημαιοφόρος» της νέας της διατροφής.

«Αν έχεις επενδύσει πραγματικά και θέλεις πραγματικά να δείξεις στον κόσμο τι μπορεί να κάνει μια χορτοφαγική διατροφή, πρέπει να δώσεις όλη σου την προσπάθεια», λέει. Και οι προσπάθειές της απέδωσαν καρπούς αφού έκανε νέο ατομικό ρεκόρ (50.29), ήταν πέμπτη στα trials το 2021 και κέρδισε μια θέση με τη σκυταλοδρομία για τους πρώτους της Ολυμπιακούς Αγώνες και τελικά… δύο Ολυμπιακά μετάλλια.

Πέρα από τα σωματικά οφέλη που ένιωσε από τη μετάβαση στη φυτική βάση, η Γουΐτνι είναι επίσης πολύ ειλικρινής και για τα ψυχικά οφέλη: «Υποφέρω από άγχος, υποφέρω σε όλη μου τη ζωή. Αυτό που τρως σου δίνει ενέργεια και αυτό επηρεάζει άμεσα τη διάθεσή σου. Έτσι, αν τρως σκουπίδια, θα νιώθεις σαν σκουπίδι. Με βοηθάει να νιώθω πιο σταθερή, πιο συντονισμένη με τον εαυτό μου. Δεν αισθάνομαι ποτέ ότι μου λείπει κάτι. Δεν επιθυμώ τα πράγματα που επιθυμούσα πριν. Για μένα, είναι ένας ωραίος τρόπος να ζω τη ζωή μου».

Ενώ η αλλαγή σε μια χορτοφαγική διατροφή ήταν μια σημαντική αλλαγή, η Αμερικανίδα κράτησε χαμηλούς τόνους στην αρχή και προτίμησε να μην το μοιραστεί με τους συναθλητές της: «Για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν ανέφερα καν τίποτα για τη διατροφή μου. Ήθελα να δω αν αυτό που έκανα θα μιλούσε από μόνο του. Απλά ένιωθα ότι μπορούσα να αναρρώνω πιο γρήγορα σε σχέση με το πώς ήμουν στο παρελθόν. Παρατηρούσαν ότι δεν ένιωθα τόσο πονεμένη όσο μπορεί να ένιωθε κάποιος άλλος. Το ανέφερα μια μέρα και μου είπαν (οι συναθλητές μου): «Πώς θα βρεις πράγματα να φας όταν ταξιδεύουμε;». Ξέρετε, ταξιδεύουμε σε όλο τον κόσμο και βγαίνουμε συχνά έξω για φαγητό. Οι περισσότεροι άνθρωποι - όταν λες ότι είσαι χορτοφάγος - λένε «Ω, δηλαδή τρώτε μόνο σαλάτες όλη μέρα; Πώς θα επιβιώσετε;». Αλλά συχνά μου λένε, τις περισσότερες φορές, όταν βγαίνουμε για φαγητό σε κάποια μέρη, ότι το γεύμα μου φαίνεται καλύτερο από το δικό τους! Το έχουν αποδεχτεί πολύ καλά. Κάποιοι από αυτούς έχουν δοκιμάσει τη δική τους παραλλαγή, όπως το να γίνουν πεσκετέριαν για ένα μήνα ή να κόψουν τα γαλακτοκομικά. Εγώ συμφωνώ απόλυτα με αυτό. Ο καθένας έχει το δικό του ταξίδι και τα πράγματα με τα οποία ευθυγραμμίζεται και εφόσον αυτό που κάνεις σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα, χαίρομαι για σένα».

Το να αγωνίζεσαι σε επίπεδο ελίτ σημαίνει ότι τα μικρά περιθώρια κάνουν τη διαφορά μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας. Δεν υπάρχουν περιθώρια για συμβιβασμούς και παρόλο που το κρέας είναι εκτός μενού, η Γουΐτνι διασφαλίζει ότι όλα τα κουτάκια είναι τσεκαρισμένα για τις διατροφικές της απαιτήσεις.

Διατροφή για τη σωστή ισορροπία

Πριν από την προπόνηση, ένα τυπικό γεύμα είναι βρώμη με σκόνη πρωτεΐνης, φυστικοβούτυρο και μπανάνα. Κατά τη διάρκεια της προπόνησής της πίνει συνήθως ηλεκτρολύτες και σνακ με χουρμάδες και αποξηραμένο μάνγκο. Χρησιμοποιεί επίσης μπάρες πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης.

«Για τα βραδινά μου γεύματα, έχω κρατήσει μια διατροφή με φυτικές τροφές ολικής αλέσεως. Ήθελα πραγματικά να εξερευνήσω τον τρόπο του Dr. (Caldwell) Esselstyn (Αμερικανός γιατρός που υποστηρίζει τη φυτική διατροφή). Πρόκειται για μια διατροφή με χαμηλά λιπαρά, χαμηλή περιεκτικότητα σε λάδι, πραγματικά βαριά στα φασόλια, τα χόρτα και τα δημητριακά. Οπότε όχι ένα σωρό προϊόντα χωρίς κρέας και υποκατάστατα. Δεν λέω ότι δεν έχουν τη θέση τους, έχουν. Ειδικά σε ένα κοινωνικό περιβάλλον. Αλλά πραγματικά να φτάσουμε στην πηγή του τι είναι η τροφή μας και τι μπορεί να κάνει για εμάς.

Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι περίπλοκο και ότι πρέπει να σκεφτείτε όλα αυτά τα πράγματα. Αλλά αν πάρετε κάποια λαχανικά όπως το μπρόκολο ή το σπανάκι ή για πρωτεΐνη μπορείτε να πάρετε τόφου και το σιτάρι, το ρύζι ή ό,τι άλλο σας αρέσει να τρώτε. Γίνεται πραγματικά, πραγματικά εύκολο».

Για τη Γουΐτνι , η νέα διατροφή όχι μόνο αναζωογόνησε την καριέρα της, αλλά της έδωσε και την απαραίτητη όρεξη για να αντιμετωπίσει την ένταση του αγωνίσματός της.

«Η προπόνηση για το 400άρι είναι το πιο δύσκολο πράγμα που έχω κάνει ποτέ. Πρέπει να έχεις τη δύναμη και την αντοχή ενός δρομέα αποστάσεων και επίσης να διαθέτεις πολλή από την ταχύτητα και τη δύναμη ενός σπρίντερ μικρών αποστάσεων. Πρέπει να ισορροπήσεις και τις δύο αυτές πλευρές. Πράγμα που σημαίνει πολύ τρέξιμο - πολύ ταχύτητα! Αγκαλιάζω την τριβή και εργάζομαι για τον τελικό στόχο φέτος που είναι να μπω σε ακόμη μια ομάδα για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα».

Η νέα δίαιτα της Γουΐτνι της έχει δώσει ένα σπάνιο επίπεδο ικανοποίησης αλλά μην αμφισβητήσετε ποτέ την πείνα της Αμερικανίδας σπρίντερ.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]