Ρίτα Χούρσκε: Μία σεζόν όνειρο ολοκληρώνεται στο Ευρωπαϊκό κλειστού
24/02/2023
ΣΤΙΒΟΣ

Ρίτα Χούρσκε: Μία σεζόν όνειρο ολοκληρώνεται στο Ευρωπαϊκό κλειστού

Πηνελόπη Γκιώνη

Μία απίστευτη σεζόν για τη Φινλανδή Ρίτα Χούρσκε ολοκληρώνεται στην Κωνσταντινούπολη και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου. Είναι η χρονιά της και της αξίζει μόνο το χρυσό.

Μία σεζόν όνειρο για τη Ρίτα Χούρσκε. Σε κάθε δεύτερο αγώνα της, δίπλα στην επίδοσή της έγραφε και NR (εθνικό ρεκόρ) και πάντα στο πρόσωπό της έμπαινε ένα μεγάλο χαμόγελο ικανοποίησης.

Για περισσότερα από 10 χρόνια ξεπερνά εμπόδια. Η Φινλανδή πρωταθλήτρια έχει αγαπήσει το αγώνισμα των εμποδίων, αν και έχει περάσει από σπριντ και άλματα (μήκος), και προσπαθεί εδώ και χρόνια να βελτιωθεί και να βρεθεί στην κορυφή. Και φέτος είναι η ευκαιρία της.

Το φράγμα των οχτώ δευτερολέπτων το είχε «σπάσει» ήδη από το 2019 όμως δεν είχε καταφέρει μέχρι και φέτος να κάνει έναν καλό χρόνο σε μία μεγάλη διοργάνωση. Αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς, στο Τόκιο 2020, ενώ έχει εκπροσωπήσει τη Φινλανδία σε αρκετές μεγάλες διοργανώσεις. Όπως φαίνεται, όμως, φέτος ίσως να είναι η χρονιά που να ακούσει και τον εθνικό ύμνο από το πρώτο σκαλί του βάθρου.

Το 2022 το ολοκλήρωσε με 7.93 και από τον πρώτο της κιόλας αγώνα φέτος έκανε ρεκόρ. Με 7.90 στον πρώτο της αγώνα ξεκίνησε τα ρεκόρ και πολύ γρήγορα έτρεξε γρηγορότερα από αυτό. 7.88, 7.86, 7.81 και 7.79 για να βελτιώσει το εθνικό ρεκόρ και να δείξει σε πόσο φοβερή κατάσταση βρίσκεται. Μάλιστα μέσα στη φετινή σεζόν έχει τερματίσει μόνο σε έναν αγώνα, και μάλιστα προκριματικό, με επίδοση που οχτώ δευτερολέπτων (8.00).

«Αυτός ο χειμώνας έχει πάει καλύτερα από ότι περίμενα παρ’ όλο που είχα σκεφτεί πως μπορώ να καταρρίψω το εθνικό ρεκόρ. Η μεγάλη διαφορά με τους προηγούμενους χειμώνες είναι πως είμαι απόλυτα υγιής αυτή τη φορά, ούτε ένα μικρό πρόβλημα τραυματισμού δεν έχω» δήλωσε, μετά το 7.79 που έτρεξε στο Gold μίτινγκ της Μαδρίτης στις 22 Φεβρουαρίου.

Βέβαια, το έργο της στην Τουρκία δεν θα είναι εύκολο. Μία από τις κορυφαίες εμποδίστριες της Ευρώπης, που μας έχει απασχολήσει από το περασμένο καλοκαίρι, η Πία Κρίζκόφσκα ολοκλήρωσε πρόωρα τη σεζόν της στον κλειστό λόγω ενός τραυματισμού και δεν θα τρέξει στο ερχόμενο Ευρωπαϊκό κλειστού αλλά πολλές πρωταθλήτριες καραδοκούν. Η Παγκόσμια πρωταθλήτρια του κλειστού από τη Γαλλία, Σιρένα Σάμπα Μαγιέλα, έχει φετινό 7.84 αν και έχει δώσει μόλις έναν αγώνα. Η Ντιτάχι Καμπούτζι, αδερφή της γνωστής σπρίντερ Μουτζίνγκα Καμπούτζι, αν και μόλις 20 ετών έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη φέτος με 7.81 ενώ η πάντα υπολογίσιμη Ολλανδή, κάτοχος του τίτλου και δύο φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης στον κλειστό, Ναντίν Βίσερ αποτελεί σημαντική απειλή. Γρηγορότερα από οχτώ δευτερόλεπτα έχουν τρέξει φέτος ακόμη έξι Ευρωπαίες συμπεριλαμβανομένης της Κύπριας Ναταλίας Χριστοφή. Το αγώνισμα των 60μ με εμπόδια γυναικών αναμένεται να είναι ένα από τα πιο ανταγωνιστικά της διοργάνωσης.

Θυμίζουμε πως τα ελληνικά χρώματα στο αγώνισμα των 60μ με εμπόδια θα εκπροσωπήσουν οι Ελισάβετ Πεσιρίδου και Αναΐς Καραγιάννη.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]