Άννα Χολ: Έφτασε μία ανάσα από το Παγκόσμιο ρεκόρ μόλις στα 21 της
17/02/2023
ΣΤΙΒΟΣ

Άννα Χολ: Έφτασε μία ανάσα από το Παγκόσμιο ρεκόρ μόλις στα 21 της

Πηνελόπη Γκιώνη

Από τότε που το πένταθλο είναι στο πρόγραμμα των μεγάλων διοργανώσεων του κλειστού στίβου, μόλις δύο αθλήτριες είχαν ξεπεράσει τους 5000 βαθμούς. Μέχρι χθες.

Με εντυπωσιακό τρόπο η Αμερικανίδα Άννα Χολ έσπασε ένα πολύ δύσκολο φράγμα και έβαλε το όνομά της δίπλα στο Νο2 όλων των εποχών στο πένταθλο.

Το καλοκαίρι και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Όρεγκον 2022 έγινε η πρώτη των τελευταίων 20 ετών που κερδίζει μετάλλιο για τις ΗΠΑ σε σύνθετο αγώνισμα, μετά τη Σέλια Μπάρελ το 2001. Ο θρίαμβός της, μέσα στη χώρα της, ήταν μάλλον το κίνητρο που έψαχνε μετά από μια κακή περίοδο.

Η αποτυχία πριν τους Ολυμπιακούς

Μικρή σε ηλικία και σε ένα αγώνισμα που απαιτεί σίγουρα εμπειρία, η Άννα Χολ ξεχώρισε από όταν βρισκόταν ακόμη στο πανεπιστήμιο κερδίζοντας τίτλους στο γνωστό κολεγιακό πρωτάθλημα NCAA.

Το 2021 διεκδικούσε μία θέση στην ομάδα των Ολυμπιακών Αγώνων, μέσω των αμερικανικών trials τον Ιούνιο του 2021. Όλη της τη χρονιά την είχε αφιερώσει στην προετοιμασία της για τους Ολυμπιακούς, είχε κουραστεί και είχε προσπαθήσει να βρίσκεται στην καλύτερη φόρμα ώστε να μπορέσει να γίνεις μέρος της ομάδας. Ξεκίνησε τον αγώνα με τα 60μ με εμπόδια. Βρισκόταν μπροστά από τις υπόλοιπες αθλήτριες, περνούσε τα εμπόδια με χάρη και σχεδόν ευκολία. Στο όγδοο εμπόδιο, όμως, είχε μία πολύ κακή πτώση αφού παραπάτησε νωρίτερα και κατέληξε στο έδαφος. Δεν τερμάτισε το αγώνισμα και δεν κατάφερε να συνεχίσει στα υπόλοιπα αγωνίσματα, αφού ο τραυματισμός της ήταν πολύ σοβαρός. Είχε σπάσει ένα κόκκαλο στον αστράγαλο, στο «καλό» της πόδι, και είχε σκίσει έναν μυ στον ώμο οπότε η επέμβαση ήταν μονόδρομος. Βγήκε από το χειρουργείο έχοντας μία βίδα στο πόδι της και δεν μπορούσε ούτε να περπατήσει κανονικά μέχρι τον Οκτώβριο.

Η ανάκαμψη και το ιστορικό μετάλλιο

Τον Μάρτιο το 2022 επανήλθε, για τα καλά. Ξεκίνησε με ρεκόρ, γιόρτασε τα γενέθλιά της στις 23 Μαρτίου με ρεκόρ και συνέχισε με τον ίδιο ζήλο. Και το Ιούλιο, περίπου έναν χρόνο μετά από την κακή εμπειρία της στα trials, βρισκόταν ξανά στο ίδιο στάδιο -σε αυτό του Όρεγκον- για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Αυτή τη φορά, δεν χτύπησε σε κανένα εμπόδιο, δεν παραπάτησε, δεν έπεσε. Αντιθέτως, έκανε πέντε νέα ατομικά ρεκόρ στα αγωνίσματα και συγκέντρωσε 6755 βαθμούς (επίσης νέο ατομικό ρεκόρ) για να ανέβει στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Το χάλκινο μετάλλιό της στο έπταθλο, εκείνη την ημέρα, ήταν το πρώτο για τις ΗΠΑ τα τελευταία 20 χρόνια.

Όμως, η δίψα της για νίκη δεν καλύφθηκε και η τρίτη θέση δεν της αρκούσε. Ήθελε περισσότερα, ήθελε να είναι πρώτη.

Οι εννέα βαθμοί που της στέρησαν το Παγκόσμιο ρεκόρ

Η 21χρονη Αμερικανίδα συνέχισε να προπονείται, να πιέζει τον εαυτό της και να προσπαθεί. Το πρώτο της έπταθλο για το 2023 το έκανε μέσα στο περασμένο διήμερο, 15-16/2 στο Εθνικό πρωτάθλημα κλειστού στίβου των ΗΠΑ. Ρεκόρ στα 60μ με εμπόδια, ρεκόρ στο μήκος, ρεκόρ στη σφαιροβολία και μία καταπληκτική επίδοση. Με 5004 βαθμούς όχι μόνο πήρε περήφανα τη νίκη, όχι μόνο βελτίωσε το εθνικό ρεκόρ των ΗΠΑ κατά 20 βαθμούς αλλά και να φτάσει μόλις 10 βαθμούς μακριά από το Παγκόσμιο ρεκόρ της Ουκρανής Ναταλία Ντομπρίνσκα, που κρατά εδώ και 11 χρόνια.

Με αυτή την επίδοση έγινε η μόλις τρίτη αθλήτρια όλων των εποχών που ξεπερνά τους 5000 βαθμούς στο πένταθλο και ανέβηκε στο Νο2 όλων των εποχών, αφήνοντας στην τρίτη θέση τη Βρετανίδα Καταρίνα Τζόνσον Τόμπσον (5000β.)

H ίδια, μετά από αυτή τη μεγάλη επιτυχία, δήλωσε πως είναι ακόμη λίγο... στεναχωρημένη καθώς θα ήθελε να έχει ανέβει στο Νο1 του κόσμου: «Ειλικρινά αυτή τη στιγμή τα έχω βάλει λίγο με τον εαυτό μου γιατί δεν είμαι στο Νο1, διότι αυτός είναι πάντα ο στόχος μου να κερδίζω κάθε μέρα και να είμαι το Νο1 όλων των εποχών και αυτό θα το κυνηγήσω. Ήξερα πως μία τέλεια μέρα θα είχε ως αποτέλεσμα και το παγκόσμιο ρεκόρ, και πάντα στοχεύω στις τέλειες μέρες. Οπότε, προφανώς, πονάει λίγο αυτό που έγινε. Είχα πει στους προπονητές μου από πριν πως αν δεν καταρρίψω το εθνικό ρεκόρ τότε θα έχω κάνει έναν κακό αγώνα».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]