cross country runner
02/02/2023
ΣΤΙΒΟΣ

Ίνες Φίτζεραλντ: Δεν πηγαίνει στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα για να βοηθήσει τον πλανήτη

Πηνελόπη Γκιώνη

Η πολλά υποσχόμενη δρομέας μεγάλων αποστάσεων, Ίνες Φίτζεραλντ απέρριψε την ευκαιρία να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου σε μία προσπάθειά της να σώσει το περιβάλλον.

Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου διεξάγεται στην Αυστραλία, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι της Ίνες Φίτζεραλντ στο Ντέβον. Η Φίτζεραλντ λέει ότι δεν μπορεί να δικαιολογήσει την αεροπορική πτήση σε μια περίοδο κλιματικής κρίσης: «Επρεπε να κάνω μια κίνηση. Έπρεπε να κάνω κάτι μόνο και μόνο για να βεβαιωθώ ότι ο κόσμος γνωρίζει το πρόβλημα», λέει και συνεχίζει: «Απλά σκέφτηκα ότι έπρεπε να κάνω κάτι» λέει η Φίτζεραλντ στο BBC Newsbeat. «Έτσι, όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να πάω στην Αυστραλία, σκέφτηκα ότι, λοιπόν, τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να πω κάτι».

Η νεαρή αθλήτρια έγραψε μια επιστολή στη βρετανική ομοσπονδία στίβου (British Athletics) η οποία δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Athletics Weekly, όπου έγραφε ότι το ταξίδι την γεμίζει «με βαθιά ανησυχία». Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «Ποτέ δεν θα αισθανόμουν άνετα να πετάω γνωρίζοντας ότι άνθρωποι μπορεί να χάσουν τα προς το ζην, τα σπίτια τους και τους αγαπημένους τους ως αποτέλεσμα. Το λιγότερο που μπορώ να κάνω είναι να εκφράσω την αλληλεγγύη μου σε όσους υποφέρουν στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κατάρρευσης. Το να καταλήξω σε μια απόφαση δεν ήταν εύκολο, ωστόσο, ελάχιστα συγκρίνονται με τη θλίψη που θα ένιωθα αν έκανα την πτήση. Είναι επείγον», αναφέρει η επιστολή της.

Η απάντηση από τη βρετανική ομοσπονδία ήταν υποτονική ενώ ο οργανισμός αρνήθηκε να σχολιάσει όταν τους προσέγγισε το BBC Newsbeat και η αθλήτρια δηλώνει ότι η ίδια έλαβε μόνο μια σύντομη απάντηση. Ωστόσο, άλλοι έχουν επαινέσει τη Βρετανίδα για την επίδειξη ηγετικής ικανότητας σε θέματα κλίματος. Τώρα η νεαρή δρομέας ελπίζει ότι και άλλοι αθλητές θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της: «Ελπίζω ότι περισσότεροι αθλητές θα αρχίσουν να αμφισβητούν τις επιλογές τους» λέει η 16χρονη: «Προφανώς, δεν περιμένω από όλους να συμπεριφέρονται με τον τρόπο που συμπεριφέρομαι εγώ, αλλά νομίζω ότι υπάρχουν απλά μικρά πράγματα που αισθάνονται ότι ίσως μπορούν να κάνουν. Και οι περισσότεροι αθλητές υψηλού προφίλ, έχοντας τόσο μεγάλες πλατφόρμες στα social media, θα πρέπει να τη χρησιμοποιήσουν και να μιλήσουν για τα θέματα».

Η ίδια εκτιμά ότι ο αθλητισμός είναι ένα παγκόσμιο γεγονός αλλά προς το παρόν περιορίζει τον εαυτό της στο να αγωνίζεται μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη. Έχει καταλάβει την τέταρτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου γυναικών Κ20 τον Δεκέμβριο, στο οποίο έφτασε παίρνοντας το τρένο από τη Βρετανία για την Ιταλία αφού έχει επίγνωση ότι οι αποφάσεις της θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στη μελλοντική της καριέρα: «Είναι πραγματικά δύσκολο, επειδή υπάρχουν μόνο τόσοι αγώνες που μπορείς να κάνεις με τους ίδιους ανθρώπους στην πατρίδα σου. Ακόμα και τώρα, νομίζω ότι άφησα κάτι να πάει χαμένο, ίσως απογοήτευσα λίγο τον νεότερο εαυτό μου».

Η επιλογή της Φρίτζεραλντ αναδεικνύει ένα ζήτημα στον παγκόσμιο αθλητισμό: υπάρχει τρόπος να είναι λιγότερο απαιτητικός στα ταξίδια;

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]