gg
12/12/2022
ΣΤΙΒΟΣ

Νάντια Μπατοκλέτι: Η ελπίδα των Ιταλών στις αποστάσεις κατέκτησε τον τέταρτο τίτλο στον ανώμαλο δρόμο

Πηνελόπη Γκιώνη

Τέταρτος συνεχόμενος τίτλος, σε ισάριθμες διοργανώσεις. Με τα πιο σταθερά βήματα η Ιταλίδα Νάντια Μπατοκλέτι προχωρά προς την ελίτ στις αποστάσεις και αποτελεί τη μεγάλη ελπίδα των Ιταλών.

Στις τέσσερις τελευταίες ευρωπαϊκές διοργανώσεις ανωμάλου δρόμου, η Ιταλία Νάντια Μπατοκλέτι ήταν εκεί και ήταν πάντα στο βάθρο, στο πρώτο του σκαλί. Στα 18 της κέρδισε την κατηγορία Κ20, διατήρησε τον τίτλο και την επόμενη χρονιά, συνέχισε με χρυσό στην κατηγορία Κ23 και φέτος είχε την ευκαιρία να τον διατηρήσει τον τίτλο της. Όπως και έκανε, μετά από μία φοβερή κούρσα στην οποία ούτε που χρειάστηκε να κοιτάξει πίσω της.

Η κόρη του πρωταθλητή των μεσαίων αποστάσεων και προπονητή της πλέον, Τζουλιάνο Μπατοκλέτι, απέδειξε για μία ακόμη φορά πως το λαϊκό γνωμικό «το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει» ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η Νάντια Μπατοκλέτι από μικρή ηλικία και αφού άφησε το τένις, με το οποίο ξεκίνησε, έδειξε πως έχει δυνατότητες να γίνει μία καλή αθλήτρια στον στίβο.

Πρώτο επίσημο αγώνα έχει στα 600μ και από το 2015 που κατέγραψε την πρώτη επίσημη επίδοση, δεν «κατέβηκε» ξανά σε μέτρα. Συνέχισε με 800μ, 1500μ, μίλι, 2000μ, 3000μ, δύο μίλια και πάει λέγοντας μέχρι που μεγαλώνοντας είδε πως τις ταιριάζουν οι μεσαίες αποστάσεις. Το 2017 ήρθε η πρώτη της διάκριση, όταν κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 3000μ στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ20 σε ηλικία 17 ετών. Δύο χρόνια αργότερα βρέθηκε στην ίδια διοργάνωση και κατέκτησε το ασημένιο στα 5000μ.

γη8

Κάπου εκεί φάνηκε πως η Μπατοκλέτι είναι μία από τις μεγάλες ελπίδες των Ιταλών, οι οποίοι έχουν καλό στίβο και προωθούν αρκετά τα νέα τους ταλέντα όμως στις αποστάσεις (όπως και ολόκληρη η Ευρώπη) δεν φημίζονται για την πληθώρα αθλητών/τριών. Η Μπατοκλέτι είχε έρθει για να αλλάξει τα δεδομένα και να βάλει στον χάρτη ξανά την Ευρώπη και, βέβαια, την Ιταλία. Έτσι, αφού προκρίθηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020 και τα 5000μ, η 21χρονη πρωταθλήτρια έκανε τον αγώνα της ζωής της (μέχρι τον επόμενο, που δεν άργησε καθόλου) για να βρεθεί στον τελικό. Ήταν μία από τις μόλις 4 αθλήτριες ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονταν στον τελικό των 5000μ ανάμεσα σε κορυφαία ονόματα από Κένυα και Αιθιοπία. Στον τελικό έτρεξε το εξαιρετικό 14:46.49 για να καταταγεί έβδομη (!) πίσω μόνο από υπεραθλήτριες των αποστάσεων όπως η Σίφαν Χασάν (νικήτρια), η Έλεν Όμπιρι ή η Γκούνταφ Τσεγκάι. Το κατόρθωμά της έδειξε σε όλους πόσα πολλά μπορεί να καταφέρει. Δυστυχώς το μετάλλιο της ξέφυγε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μονάχου καθώς έτρεχε άρρωστη (είχε μονοπυρήνωση) και χρειάστηκε να μείνει έξι εβδομάδες εκτός για να αναρρώσει πλήρως. Η πικρία της από τον Αύγουστο θα περνούσε μερικούς μήνες αργότερα.

Οι Azzurri, όπως αποκαλούν τους Ιταλούς, είχαν μεγάλες ελπίδες να κατακτήσουν ακόμη ένα χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου με τη signorina Μπατοκλέτι. Η 22χρονη δρομέας έχει ήδη εξασφαλίσει ένα χατ-τρικ ευρωπαϊκών τίτλων ανωμάλου δρόμου σε ξένο έδαφος, έχοντας κερδίσει τον αγώνα Κ20 στο Τίλμπουργκ το 2018 και στη Λισαβόνα το 2019 και έχοντας αναδειχθεί νικήτρια σε έναν συναρπαστικό αγώνα Κ23 στο Δουβλίνο πριν από δώδεκα μήνες. Αυτή τη φορά θα είχε την ευκαιρία να κερδίσει μέσα στην Ιταλία και να απολαύσει τον θρίαμβό της μαζί με το ιταλικό κοινό. Μόνο μία γυναίκα έχει κερδίσει back-to-back τίτλους Κ23 και η Μπατοκλέτι θα προσπαθούσε να μιμηθεί το νταμπλ της Δανής πρωταθλήτριας Άννα Έμιλι Μόλερ το 2018-19 σε έδαφος της βόρειας Ιταλίας, κοντά στο σπίτι της στο Τρεντίνο. «Ο αγώνας στην πατρίδα μου θα είναι μια όμορφη και συναρπαστική εμπειρία. Θα υπάρχει πολλή αγάπη και υποστήριξη» είχε πει πριν τον αγώνα.

Και έγινε ακριβώς έτσι. Η Μπατοκλέτι ένιωθε πολύ σίγουρη για τον εαυτό της, ξεκίνησε γρήγορα, έφυγε μπροστά και δημιούργησε μία διαφορά ασφαλείας από τη δεύτερη. Δεν κοίταζε πίσω της στη διάρκιεα του αγώνα, αφού καμία δεν μπόρεσε να την απειλήσει. Κοίταξε πίσω της μόνο για μία στιγμή, όταν ήταν μόλις μερικά μέτρα μακριά από τον τερματισμό. Σιγουρεύτηκε πως καμία αθλήτρια δεν βρίσκεται κοντά της, χαμογέλασε, χαιρέτησε το κοινό που ζητωκραύγαζε και έκοψε την κορδέλα βγάζοντας και η ίδια μία κραυγή ανακούφισης και ευτυχίας.

Βack-to-back πρωταθλήτρια Ευρώπης Κ23 και για τέταρτη φορά στο πρώτο σκαλί του βάθρου.Ο μπαμπάς της έβλεπε το δικό του όνειρο να γίνεται πραγματικότητα μέσα από την κατακλεισμένη από χαρά κόρη του αφού ο πατέρας και προπονητής της, Τζουλιάνο Μπατοκλέτι, είχε οδηγήσει την Ιταλία στον ομαδικό τίτλο των ανδρών με μια έβδομη θέση όταν το πρωτάθλημα διεξήχθη για πρώτη φορά στην πατρίδα τους, στη Φεράρα το 1998, αλλά η ατομική επιτυχία τους είχε ξεφύγει τότε.

Η Μπατοκλέτι από του χρόνου θα αγωνίζεται με τις γυναίκες ενώ αν ο ανώμαλος δρόμος γίνει Ολυμπιακό αγώνισμα, όπως και συζητιέται εδώ και καιρό, η ίδια θα πρωταγωνιστήσει.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]