ηηη
07/12/2022
ΣΤΙΒΟΣ

Fair Play της χρονιάς: Κέιτι Ναζότ και Χόλι Μπράντσο δίδαξαν γυναικεία αλληλεγγύη

Πηνελόπη Γκιώνη

Οι δύο πρωταθλήτριες του επί κοντώ Χόλι Μπράντσο καιΚέιτι Ναζότ πήραν το βραβείο για το Fair Ρlay της χρονιάς από τη World Athletics και αν θα υπήρχε βραβείο γυναικείας αλληλεγγύης θα έπρεπε να κερδίσουν και αυτό.

Δύο πρωταθλήτριες του επί κοντώ που είναι αντίπαλες κατά τη διάρκεια του αγώνα αλλά ποτέ δεν ξεχνούν πως παραμένουν γυναίκες που η μία φυλά τα νώτα της άλλης, εκτός κι εκτός σταδίων.

Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2022, στο Όρεγκον, η χάλκινη Ολυμπιονίκης του επί κοντώ στο Τόκιο Χόλι Μπράντσο θα είχε μία καλή ευκαιρία να πάρει ένα μετάλλιο που λείπει από τη συλλογή της. Όμως, στο ζέσταμα πριν τον προκριματικό η Βρετανίδα είχε ένα ατύχημα και σε ένα άλμα της έσπασε το κοντάρι στη μέση με την ίδια να έχει μία πτώση μέσα στο box του επί κοντώ. Εκείνη τη στιγμή η χρυσή Ολυμπιονίκης του Τόκιο 2020 από τις ΗΠΑ, Κέιτι Ναζότ, έτρεξε κοντά της να τη βοηθήσει και της στηρίξει καθώς η Βρετανίδα έκλαιγε από το σοκ που είχε υποστεί: «Πληγώθηκα πάρα πολύ, ένιωθα πολύ καλά τις τελευταίες εβδομάδες πριν τον αγώνα. Ταρακουνήθηκα πολύ στην πτώση, κατάλαβα πως δεν θα μπορούσα να συνεχίσω» δήλωσε αργότερα η Μπράντσο.

Η Μπράντσο πήρε τη δύσκολη απόφαση να αποσυρθεί από τον αγώνα, σκεπτόμενη πως θα μπορούσε να πάρει άδικα τη θέση κάποιας άλλης αθλήτριας. Αφού γνωστοποίησε την απόφασή της ακολούθησε ένα κύμα αρνητικών (διαδικτυακών) σχολίων με δέκτη την ίδια, από διάφορους χρήστες των social media που κατέκριναν την απόφασή της να μην αγωνιστεί και έκαναν σχόλια όπως «Από το μισό μέτρο έπεσε, σιγά το πράγμα». Οι υπαινιγμοί τους πως έψαχνε απλώς ευκαιρία για να μην αγωνιστεί πλήγωσαν τη Μπράντσο αλλά στο πλευρό της στάθηκε η Ναζότ.

Η Αμερικανίδα συναθλήτριά της απάντησε στα διαδικτυακά σχόλια λέγοντας: «Η Χόλι είναι ίσως η πιο σκληρή αθλήτρια που έχω γνωρίσει και γι’ αυτό ήθελα να απαντήσω σε αυτά τα διαδικτυακά σχόλια. Να αποσύρει τη συμμετοχή της, ειδικά σε ένα Παγκόσμιο πρωτάθλημα; Κανείς δεν θα το έκανε αυτό ποτέ. Επίσης (αυτά τα σχόλια) δείχνουν άγνοια για το άθλημα. Είναι κάπως προσβλητικό για το άθλημα όταν τόσοι άνθρωποι λένε: «Ε από το μισό μέτρο έπεσε, εκμεταλλεύεται την κατάσταση για να κερδίσει συμπάθεια». Όταν σπας ένα κοντάρι είναι σα να παίρνεις ένα μεταλλικό μπαστούνι μπέιζμπολ και να το χτυπάς σε ένα μεταλλικό κοντάρι όσο πιο δυνατά μπορείς. Έχω δει τόσους πολλούς τραυματισμούς να προκύπτουν από τέτοιο συμβάν οπότε, αν δεν κάνω κάτι άλλο, ας εκπαιδεύσω λίγο τον κόσμο για το αγώνισμά μας».

Η Μπράντσο σε αυτό απάντησε: «Δεν περιμένει κανείς από κανέναν να καταλαβαίνει (τα πάντα σχετικά με το επί κοντώ) αλλά περιμένει να μπορείς να αντιληφθείς πως όσα λες από το σπίτι σου και τα ποστάρεις διαδικτυακά επηρεάζουν πραγματικά έναν άνθρωπο. Το να τα ανεβάζεις στο διαδίκτυο, κάνει τόση πολλή ζημιά. Το ότι η Κέιτ μίλησε ανοιχτά για αυτό, είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Οι δυο τους μοιράστηκαν ένα συμβολικό βραβείο, αππό το οποίο φαίνεται όλη η ομορφιά του αθλητισμού μέσα από τις ασχήμιες της κοινωνίας και μάλιστα έρχεται σα συνέχεια στην αποκαλυπτική έρευνα της World Athletics για τις επιθέσεις που δέχονται οι αθλήτριες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι δυο τους έδειξαν τι σημαίνει γυναικεία αλληλεγγύη, εντός κι εκτός γηπέδου, ενώ παράλληλα είναι ανταγωνίστριες και θέλουν η μία να κερδίσει την άλλη. Όπως εξήγησε και η Ναζότ, μπορείς να είσαι ανταγωνιστικός ενώ παραμένεις καλός άνθρωπος και αυτό είναι το μήνυμα που θέλουν να περάσουν με αυτό το φετινό βραβείο: «Αυτό το βραβείο είναι τόσο σημαντικό για την επόμενη γενιά γιατί έχω προσπαθήσει να δείξω πολλές φορές πως μπορείς να είσαι πολύ ανταγωνιστικός και απίστευτος σε αυτό που κάνεις και να παραμείνεις καλός άνθρωπος. Είναι πιο σημαντικό να σε θυμούνται επειδή ήσουν ένας καλός άνθρωπος παρά ένας καλός αθλητής και αν μπορώ να έχω και τα δύο, θα ήταν τέλειο. Η ευγένεια είναι αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο για να πάμε μπροστά αυτόν τον κόσμο. Αν θα μπορούσα να το δείξω αυτό λίγο περισσότερο, θα είμαι χαρούμενη. Το ότι το μοιράζομαι (το βραβείο) με τη Χόλι είναι απίστευτο».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]