hhh
02/12/2022
ΣΤΙΒΟΣ

World Athletics: H σεξουαλικοποίηση αθλητριών είναι η συχνότερη μορφή online κακοποίησης

Πηνελόπη Γκιώνη

Η Παγκόσμια ομοσπονδία στίβου (World Athletics) εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει νομικά μέτρα κατά των χειρότερων παραβατών μετά την παρακολούθηση των κακοποιητικών αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που απευθύνονταν σε αθλητές και αθλήτριες του στίβου.

Από μία έρευνα για την ηλεκτρονική (online) κακοποίηση που ανέθεσε η World Athletics και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα διαπιστώθηκε ότι το 5% των αναρτήσεων που θεωρήθηκαν κακοποιητικές όχι μόνο θα δικαιολογούσαν παρέμβαση από την πλατφόρμα αλλά υπήρχαν περιπτώσεις που η WA «εξετάζει περαιτέρω κυρώσεις σε αυτά τα άτομα, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής αποδεικτικών στοιχείων και αναφορών στις εθνικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου».

Η μελέτη, η οποία ακολουθεί μια παρόμοια λογική που χρησιμοποιηθήκε κατά τη διάρκεια των περσινών Ολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2020, παρακολούθησε τους λογαριασμούς Twitter και Instagram 461 αθλητών/-τριών από τις 10 Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου του τρέχοντος έτους και εντόπισε 59 καταχρηστικές/κακοποιητικές αναρτήσεις από 57 διαφορετικούς συντάκτες. Από αυτές, το 36% δεν ήταν σε επίπεδο που να δικαιολογεί εξωτερική δράση, το 59% ήταν αρκετά κακοποιητικές ώστε να απαιτείται δράση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και το υπόλοιπο 5% μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο νομικής διαδικασίας.

yy

«Το 60% του συνόλου της διαδικτυακής κακοποίησης που εντοπίστηκε ήταν σεξουαλικής ή φυλετικής φύσης, με τα ρατσιστικά σχόλια να απεικονίζονται με τη μορφή προσβλητικής χρήσης της λέξης «Ν***ς» και με τη χρήση emojis μαϊμού εναντίον μαύρων αθλητών/τριών», αναφέρει η έκθεση. «Αυτή η οπλοποίηση των emojis ως μέρος της ρατσιστικής κακοποίησης είναι πλέον συνηθισμένη στο διαδίκτυο. Όταν οι τύποι κακοποίησης αναλύονται ανά φύλο, οι μισές από όλες τις κακοποιήσεις στόχευαν γυναίκες αθλήτριες και ήταν σεξουαλικής φύσης. Η κακοποίηση που στόχευε άνδρες αθλητές έτεινε να περιλαμβάνει γενικές προσβολές ενώ εντοπίστηκε επίσης ένα σημαντικό ποσοστό (29%) ρατσιστικής κακοποίησης».

«Σχεδόν το 60% των μηνυμάτων κακοποίησης ελήφθησαν από γυναίκες»

Σχεδόν το 60% των μηνυμάτων κακοποίησης ελήφθησαν από γυναίκες και η σεξιστική και σεξουαλική κακοποίηση: «με συντριπτικά μεγάλη στόχευση σε γυναίκες αθλήτριες» αποτελούσε περισσότερο από το 40% όλων των ανιχνευθέντων μηνυμάτων κακοποίησης.

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι η κακοποίηση: «έτεινε να καθοδηγείται από γεγονότα εκτός αγώνων. Οι αθλητές/-τριες στοχοποιούνταν για αντιπαραθέσεις που σχετίζονται με τον στίβο, αλλά όχι απαραίτητα από τα αποτελέσματα στο στάδιο».

Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020 η εταιρεία Threat Matrix που δραστηριοποιείται για λογαριασμό της World Athletics, ανέλυσε σχεδόν 250.000 αναρτήσεις με στόχο ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 161 αθλητών/τριών και αξιωματούχων ή προσωπικοτήτων των μέσων ενημέρωσης. Η διαδικασία εντόπισε 132 αναρτήσεις που χαρακτηρίστηκαν ως καταχρηστικές/κακοποιητικές από 119 συντάκτες, με στόχο 23 λογαριασμούς αθλητών.

uujh

«Από την έναρξη της πολιτικής Προστασίας, η World Athletics έχει λάβει μια σειρά από μέτρα για να διασφαλίσει ότι ο στίβος θα γίνει ένα άθλημα απαλλαγμένο από παρενόχληση και κακοποίηση και έχει δημιουργήσει μια σειρά από πόρους για τις Ομοσπονδίες μέλη και άλλες ομάδες ενδιαφερομένων για να διασφαλίσει ότι αυτό συμβαίνει σε όλες τις περιοχές του κόσμου», προστίθεται στην έκθεση.

«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι ανησυχητικά αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πού και πώς κακοποιούνται οι αθλητές μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να μπορούμε να λάβουμε μέτρα για την προστασία τους και να αποτρέψουμε μελλοντικά περιστατικά» σχολίασε ο πρόεδρος της WA Σεμπάστιαν Κόου και συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει χώρος για καταχρηστική συμπεριφορά στον αθλητισμό μας και πρέπει να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα σε όσους πιστεύουν ότι οι αθλητές είναι ελεύθερο παιχνίδι για αυτή την κακομεταχείριση. Δεν θα διστάσουμε να επιβάλλουμε κυρώσεις σε άτομα που κακοποιούν τους αθλητές μας, όπου μπορούμε να τους εντοπίσουμε.Έχουμε καθήκον να προστατεύουμε τους αθλητές μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και γι' αυτό έχουμε αναπτύξει ισχυρές πολιτικές προστασίας για να θέσουμε τα πρότυπα που θέλουμε να βλέπουμε στο άθλημά μας».

Περισσότερα για το #thema_isotitas

Οι απόψεις που εκφράζονται στο παρόν αποτελούν προσωπικές απόψεις του συντάκτη / της συντάκτριας και δεν απηχούν απαραίτητα τις απόψεις του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ ή του Διαχειριστή Επιχορήγησης του Προγράμματος Active citizens fund στην Ελλάδα (Ίδρυμα Μποδοσάκη σε συνεργασία με το SolidarityNow).

Το Έργο «Η Ισότητα των Φύλων στην Πρώτη Σελίδα» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και εταίρο τη Liquid Media.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους €13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

banner

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]