viola cheptoo lagat
05/11/2022
ΣΤΙΒΟΣ

New York Marathon: Η Βαϊόλα Τσέπτο τρέχει για τη μνήμη της δολοφονημένης Άγκνες Τίροπ

Πηνελόπη Γκιώνη

Η πρωταθλήτρια των αποστάσεων και συνιδρύτρια του ιδρύματος Tirops' Angels, Βαϊόλα Τσέπτο, Λάγκατθέλει να κερδίσει στον δημοφιλή Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης για να τιμήσει, με αυτό τον τρόπο, τη μνήμη της δολοφονημένης Παγκόσμιας πρωταθλήτριας Άγκνες Τίροπ.

Πριν από έναν χρόνο, στο ντεμπούτο της στον μαραθώνιο τη Νέας Υόρκης, η Κενυάτισσα Olympian Βαϊόλα Τσέπτο Λάγκατ τερμάτισε δεύτερη πίσω από την Ολυμπιονίκη Πέρες Τζέπτσιρτσιρ. Τότε, είχε αφιερώσει αυτό το ασημένιο μετάλλιο στην αδικοχαμένη συναθλήτριά της Άγκνες Τίροπ. Φέτος, θέλει να της αφιερώσει το χρυσό.

Τον Οκτώβριο του 2021, η 26χρονη Παγκόσμια πρωταθλήτρια Άγκνες Τίροπ βρέθηκε δολοφονημένη μέσα στο σπίτι της. Ο σύζυγός της την είχε σκοτώσει γιατί εκείνη ήθελε να χωρίσουν. Μετά τον θάνατό της αποκαλύφθηκε πως βρισκόταν σε έναν κακοποιητικό γάμο, με έναν σύζυγο που την εκμεταλλευόταν και που τελικά της αφαίρεσε τη ζωή. Η γυναικοκτονία της Τίροπ, που συγκλόνισε τον παγκόσμιο αθλητισμό, έχει γίνει πια σύμβολο για τη γυναικεία ενδυνάμωση και αρκετές είναι οι φορές που το όνομα της Άγκνες θα ακουστεί σε στάδια και αγώνες της Κένυας. Αυτή τη φορά, η πρώην συναθλήτριά της και πρωταθλήτρια τωνν αποστάσεων, Βαϊόλα Τσέπτο θα αγωνιστεί για να τιμήσει τη μνήμη της, σε μία προσπάθεια να μην ξεχαστεί ποτέ η Τίροπ και το έργο της στον αθλητισμό.

Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου η Τσέπτο θα βρεθεί στη γραμμή εκκίνησης με διττό στόχο: «Θα δουλέψω σκληρά για να κερδίσω γι' αυτήν αυτή τη φορά. Το μυαλό μου είναι σε καλό σημείο και έχω κάνει πολύ καλή προπόνηση αυτή τη φορά. Αισθάνομαι πιο δυνατή και ξέρω ότι το ρόστερ είναι επίσης δυνατό, αλλά ξέρω ότι το πνεύμα της Άγκνες θα συνεχίσει να παλεύει μαζί μου όπως και την προηγούμενη φορά. Δεν θέλω να απογοητεύσω κανέναν, ειδικά το πνεύμα της Άγκνες που αγωνίστηκε μαζί μας από την αρχή. Θα είναι ένας σκληρός αγώνας αλλά θα πάω νιώθωντας δυνατή και ελπίζω ότι η περισσότερη σκληρή δουλειά που έχω κάνει τους τελευταίους μήνες θα με βοηθήσει να τα καταφέρω».

Στον περσινό αγώνα, η Τσέπτο είχε τερματίσει δεύτερη με 2:22, μόλις πέντε δευτερόλεπτα πίσω από τη νικήτρια Τζέπτσιρτσιρ, και όπως εξήγησε η σκέψη της Άγκνες δεν έφυγε από το μυαλό της καθόλου κατά τη διάρκεια του αγώνα: «Για κάποιο λόγο αναλογιζόμουν συνέχεια τον αγώνα που παρακολούθησα -την Άγκνες να σπάει το παγκόσμιο ρεκόρ στη Γερμανία- επειδή ήμασταν εκεί μαζί. Έτρεξα τον ημιμαραθώνιο εκείνη τη φορά. Όταν έφτασα στη Νέα Υόρκη, αυτή η ανάμνηση αναβόσβηνε στο μυαλό μου. Σκεφτόμουν «ελπίζω να μην αποσπαστεί η προσοχή μου στη μέση του αγώνα και το χάσω». Όταν τερμάτισα, σκέφτηκα «Ξέρεις, αυτό ήταν ο Θεός» και νιώθω ότι η Άγκνες ήθελε να το κάνω με αυτόν τον τρόπο».

Tirop's Angels

Η Τσέπτο ενώθηκε με άλλους αθλητές αλλά και την οικογένεια της Τίροπ για να δημιουργήσουν το ίδρυμα Tirop's Angels (Άγγελοι της Τίροπ). Το εν λόγω ίδρυμα έχει ως στόχο να σταθεί ενωμένο ενάντια στην έμφυλη βία και να βοηθήσει γυναίκες που βιώνουν όσα βίωνε η Άγκνες.

«Δεν ήξερα ότι περνούσε κάτι τέτοιο και δεν θα μπορούσα ποτέ να υποθέσω τίποτα» εξηγεί η Τσέπτο και συνεχίζει: «Έβλεπα γυναίκες να πηγαίνουν για τους γύρους τους -στην προπόνηση- και τις χαιρετούσα χωρίς να ξέρω τι αντιμετωπίζουν. Αυτό που ξέρουμε τώρα είναι ότι υπάρχουν [γυναίκες] αθλήτριες που έχουν αναγκαστεί να πηγαίνουν σε αγώνες ακόμη και όταν δεν είναι υγιείς για να βγάλουν χρήματα για κάποιον που κάθεται και περιμένει την επιταγή πληρωμής του. Είμαι τόσο ευλογημένη που δεν χρειάζεται να το κάνω αυτό. Τρέχω με καθαρό μυαλό, οπότε πρέπει να συνεχίσω να το κάνω αυτό - και πρέπει να κερδίσω για εκείνες τις γυναίκες που δεν μπορούν».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]