luiza gega
25/10/2022
ΣΤΙΒΟΣ

Λουίζα Γκέγκα: Η πρωταθλήτρια με χόμπι τα Εθνικά ρεκόρ

Πηνελόπη Γκιώνη

Χωρίς αμφιβολία η Λουίζα Γκέγκα είναι, με διαφορά, η καλύτερη Αλβανίδα αθλήτρια στίβου. Από τα 800μ μέχρι τον μαραθώνιο κατέχει και βελτιώνει όλα τα Εθνικά ρεκόρ, με πιο πρόσφατο αυτό του ημιμαραθωνίου.

Στον μαραθώνιο των Τιράνων, την περασμένη Κυριακή, έτρεξε για δεύτερη μόλις φορά στην καριέρα της την απόσταση των 21χλμ (ημιμαραθώνιος), μετά το 2017, και κατάφερε να βελτιώσει το δικό της Εθνικό (και ατομικό) ρεκόρ κατά τρία ολόκληρα λεπτά (1:10.18). Σίγουρα το χόμπι της πρωταθλήτριας του στίβου, Λουίζα Γκέγκα, είναι τα Εθνικά ρεκόρ.

«Κουβαλάει» τον στίβο της χώρας και απολαμβάνει την αγάπη του κόσμου γι' αυτό. Αυτό όμως το... «χούι» με τα ρεκόρ την έχει κάνει να ξεχωρίζει ακόμη περισσότερο.

Για περισσότερο από 10 χρόνια τη βλέπουμε παντού, σε όλες τις διεθνείς διοργανώσεις. Όμως, έπρεπε να φτάσει τα 33 για να καταφέρει να ανέβει στο πρώτο σκαλί του βάθρου. Στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μονάχου έκανε αυτό που περίμεναν όλοι, τερματίζοντας πρώτη στα 3000μ με φυσικά εμπόδια. Εκείνη τη μέρα η Λουίζα Γκέγκα έγινε η πρώτη πρωταθλήτρια Ευρώπης για την Αλβανία.

Βέβαια, δεν τη γνωρίσαμε τον περασμένο Αύγουστο.

Η Γκέγκα δεν έλειπε ποτέ από τα μεγάλα πρωταθλήματα. Είτε Ευρωπαϊκά είτε Παγκόσμια , η Γκέγκα έδινε το παρών και αρκετές φορές μάλιστα ως η μοναδική εκπρόσωπος της χώρας της. Ανέκαθεν κυνηγούσε τη διάκριση και πάντα βρισκόταν πολύ κοντά αφού ακόμη και σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα έχει καταφέρει να βρεθεί εντός της πρώτης πεντάδας, γεγονός που αποτελεί τεράστια επιτυχία. Το 2016 στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Άμστερνταμ είχε κατακτήσει το αργυρό μετάλλιο στα 3000μ στιπλ, φτάνοντας μία ανάσα μακριά από την κορυφή. Δύο φορές έχει αγωνιστεί και σε Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Ρίο 2016 και το Τόκιο 2020. Στο Τόκιο, μάλιστα, ήταν 13η στον τελικό.

Από μικρή, όμως, το... χόμπι ήταν να κάνει ρεκόρ. Πλέον κατέχει όλα τα ρεκόρ από τα 800μ και πάνω. Δηλαδή: 800μ (ανοιχτού-κλειστού), 1500μ (ανοιχτού-κλειστού), 3000μ (ανοιχτού-κλειστού), 5000μ, 10.000μ, 2000μ στιπλ, 3000μ στιπλ, 10χλμ, 20χλμ, ημιμαραθώνιο, μαραθώνιο. Μέχρι το 2013 έτρεχε και τα 400μ αλλά εκεί, δυστυχώς, το ρεκόρ της ξέφυγε. Και η υπογραφή της είναι σε μόλις 14 (!) Εθνικά ρεκόρ. Και, μάλιστα, έχει καταφέρει να τα βελτιώσει πολλάκις αφού κάθε φορά που έκανε νέο ατομικό ρεκόρ, βελτίωνε και το Εθνικό ρεκόρ.

Αξιοσημείωτο είναι πως στα 3000μ στιπλ, το αγώνισμα στο οποίο διαπρέπει, μόνο μέσα στο 2022 έκανε τρεις φορές ρεκόρ και από 9:15.58 κατάφερε να το κάνει 9:10.04 (!).

Η ίδια δε φαίνεται να έχει διάθεση να σταματήσει και μάλλον θα τη δούμε να καταρρίπτει αρκετά ακόμη ρεκόρ.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]