paula_radcliffe
02/10/2022
ΣΤΙΒΟΣ

Μαραθώνιος Λονδίνου: Γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας δηλώνουν παρούσες και στέλνουν μήνυμα θετικότητας

Μαριλένα Καλόπλαστου

Η πανδημία, οι καθημερινές πιέσεις και η Πόλα Ράντκλιφ αναφέρθηκαν ως οι λόγοι για την αύξηση του 65% στις γυναίκες δρομείς άνω των 50 ετών!

Καθώς 50.000 δρομείς του Μαραθωνίου του Λονδίνου βγαίνουν στους δρόμους της πρωτεύουσας την Κυριακή (2/10), οι θεατές ίσως παρατηρήσουν στους συμμετέχοντες κάποιες γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που χαίρονται τη ζωή. Ανάλυση αποκάλυψε ότι ο αριθμός των γυναικών δρομέων ηλικίας 50 ετών και άνω που τερμάτισαν τον αγώνα έχει αυξηθεί κατά 65% από το 2018. Ο προαναφθέν αριθμός ερχεται παράλληλα με την αύξηση 91% στον αριθμό των γυναικών δρομέων ηλικίας 60 έως 69 ετών που εγγράφονται για να τρέξουν, μια δημογραφική αλλαγή λένε οι διοργανωτές είναι δύσκολο να αγνοηθεί.

«Οι ηλικιωμένες γυναίκες δρομείς ηλικίας 50 έως 70 ετών είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ομάδα που έχουμε», δήλωσε ο Χιου Μπράσερ, ο επιεκφαλής της εκδήλωσης. «Η δημογραφική αλλαγή είναι πραγματικά αισθητή και έχει δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα που είναι απλώς μια θάλασσα θετικότητας, όπου οι χρόνοι τερματισμού είναι μόνο ένα από τα πολλά κίνητρα για συμμετοχή».

Το 2020, όταν ο αγώνας διεξήχθη ψηφιακά λόγω της πανδημίας του Covid, ο αριθμός των ανδρών και των γυναικών που έτρεχαν ήταν ίσος για πρώτη φορά. Ο Μπράσερ υποθέτει ότι πολλές από αυτές τις γυναίκες μπορεί να ήταν δρομείς μεγαλύτερης ηλικίας που ένιωσαν ικανές να συμμετέχουν στον μαραθώνιο δρόμο για πρώτη φορά όταν έμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Και τώρα ήρθε η στιγμή να συμμετάσχουν και στον πραγματικό.

Η Κέιτ Νιλ, 60 ετών, θα τρέξει τον μαραθώνιο την Κυριακή και έχει ήδη δηλώσει συμμετοχή και σε εκείνον του Δουβλίνου ένα μήνα αργότερα. Ο πρώτος της αγώνα 26,2 μιλίων ήταν στο Μπράιτον το 2018 και την επόμενη χρονιά συμμετείχε και τερμάτισε σε εκείνον του Μπέλφαστ. «Άρχισα να τρέχω όταν ήμουν 47 ετών και χρειαζόμουν λίγο πνευματικό χώρο που ήταν φθηνός και γρήγορος», είπε. «Ήμουν αρκετά ασυνήθιστη τότε, αλλά τώρα δεν είμαι: στον τοπικό μου σύλλογο τρεξίματος, η πλειονότητα των αρχαρίων είναι γυναίκες και περισσότερες από αυτές είναι στα 40 τους και άνω».

Ο Μπράσερ τοποθετεί την αύξηση των ηλικιωμένων γυναικών δρομέων σε έναν συνδυασμό παραγόντων, με τον πρώτο να είναι η ιστορική ολοκλήρωση του Μαραθωνίου του Λονδίνου από την Πόλα Ράντκλιφ το 2003. «Πολλές γυναίκες που τρέχουν τώρα στα 50 τους εμπνεύστηκαν να ξεκινήσουν στα 30 τους όταν η Ράντκλιφ τους έδειξε ότι το τρέξιμο ήταν δυνατό», είπε.

Ο Στιούαρτ Λιούις, ο ιδρυτής της Rest Less, μιας ψηφιακής κοινότητας και υπέρμαχος των ατόμων ηλικίας 50 και 60 ετών, απέδωσε την αύξηση σε μεγαλύτερη και υγιέστερη διάρκεια ζωής: «Οι σημερινοί άνθρωποι 50 και 60 ετών είναι πιο υγιείς από ποτέ», τόνισε.

Η Έρθερ Νιούμαν, συντάκτρια του Women’s Running, είπε ότι δεν ήταν έκπληκτη από την αύξηση των ηλικιωμένων γυναικών που συμμετέχουν στον μαραθώνιο. Πάνω από το 60% του αναγνωστικού κοινού της είναι ηλικίας 45 ετών και άνω – με σχεδόν 4% ηλικίας μεταξύ 65 και 74 ετών.

«Το ποσοστό των γυναικών που τρέχουν σε μαραθώνιους αυξάνεται», είπε, δείχνοντας τον ημιμαραθώνιο του Κάρντιφ το 2018, όπου εγγράφηκαν περισσότερες γυναίκες από άντρες .

«Περισσότερες γυναίκες τρέχουν επίσης υπερμαραθώνιους, επειδή οι γυναίκες συνειδητοποιούν ότι μπορούν να κάνουν αυτά τα πράγματα. «Οι γυναίκες στα 40 και στα 50 τους δέχονται να τρέξουν επειδή είναι η πληθυσμιακή ομάδα με κάθε είδους ανταγωνιστικές ευθύνες στο πιάτο τους, από τη δουλειά μέχρι την οικογένεια και πολλά άλλα», είπε.

«Αυτές οι πληθυσμιακές ομάδες δεν αρχίζουν απαραίτητα να τρέχουν επειδή θέλουν να χάσουν βάρος ή ακόμα και να διατηρηθούν σε φόρμα. Ξεκινούν γιατί συνειδητοποιούν ότι είναι ο καλύτερος τρόπος να αφιερώσουν χρόνο για τον εαυτό τους. Όταν τρέχεις, σκέφτεσαι απλώς να αναπνεύσεις και να βάλεις το ένα πόδι μπροστά από το άλλο. Είναι διαλογιστικό. Είναι καθαρή επίγνωση».

Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν εκατοντάδες ομάδες τρεξίματος για γυναίκες τώρα που υποστηρίζουν τις γυναίκες να τρέξουν όποιον δισταγμό μπορεί να έχουν, είτε είναι τρέξιμο σε αστικό περιβάλλον, τρέξιμο για πρώτη φορά ή τρέξιμο τη νύχτα. Όλα αυτά κάνουν το τρέξιμο πολύ προσιτό για τις γυναίκες με τρόπο που δεν ήταν ποτέ πριν, ενώ η μακροζωία σημαίνει ότι οι γυναίκες που ξεκινούν να τρέχουν μπορούν να συνεχίσουν μέχρι τα 50 τους και μετά».

Η Τζέιν Γιάφα 69 ετών θα τρέξει επίσης στον μαραθώνιο αυτού του Σαββατοκύριακου. Η Γιάφα άρχισε να τρέχει όταν ήταν 50. Την Κυριακή θα πάρει μέρος στον 27ο μαραθώνιο της ζωής της και στον 15ο στο Λονδίνο. «Κάθε αγώνα που παίρνω, παρατηρώ ότι παίρνουν μέρος όλο και περισσότερες γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας», είπε. « Δεν νιώθω γριά: τρέχω με την κόρη μου και έναν από τους εγγονούς μου και σκοπεύω να συνεχίσω για πολλά χρόνια ακόμα»...

Πηγή: Guardian

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]