Αλισον Φίλιξ: Η «βασίλισσα» του στίβου αποχώρησε και αφήνει «βαριά» κληρονομιά
16/07/2022
ΣΤΙΒΟΣ

Αλισον Φίλιξ: Η «βασίλισσα» του στίβου αποχώρησε και αφήνει «βαριά» κληρονομιά

Κώστας Ευθυμιάδης

Η Αλισον Φίλιξ αποχαιρέτησε τον στίβο με τον τρόπο που ονειρευόταν: με την συμμετοχή της στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξάγεται στην πατρίδα της και ένα μετάλλιο.

Αλισον Φίλιξ σημαίνει αφοσίωση στον στόχο. Σημαίνει επιτυχία. Σημαίνει ο ίδιος ο στίβος… Η διαχρονικά κορυφαία αθλήτρια όλων των εποχών του κλασικού αθλητισμού, αποχαιρέτησε τα κουλουάρ ακριβώς όπως ήθελε. Με ένα μετάλλιο (χάλκινο) στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου, μέσα στην πατρίδα της.

Εφτασε έτσι τα 19 μετάλλια σε Παγκόσμια πρωταθλήματα. Καμία δεν έχει πλησιάσει καν αυτά τα μετάλλια. Ούτε γυναίκα, αλλά ούτε άνδρας! Εχει και 11 Ολυμπιακά μετάλλια. Επίσης καμία δεν την πλησιάζει. Κι εκεί κορυφαία. Συνολικά 20 χρόνια γεμάτα επιτυχίες, με το χαμόγελο πάντα στα χείλη της η Αμερικανίδα πρωταθλήτρια, σύμβουλος, επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος, και μητέρα ενός κοριτσιού.

Μπροστά στο κοινό της έτρεξε στον τελικό της μικτής σκυταλοδρομίας και ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Έφυγε με ένα ζεστό χειροκρότημα, ανάλογο με αυτό που αρμόζει σε μία θρύλο. Μία θρύλο που ακόμη και η google τίμησε στην αρχική της σελίδα σήμερα, καθώς όποιος βάζει το όνομά της στο search θα δει την φιγούρα της σε καρτούν να περνά μπροστά από την οθόνη.

Μία θρύλο που έχει εμπνεύσει χιλιάδες παιδιά και όχι μόνο αγωνιστικά. Τα έχει εμπνεύσει με την δράση της εκτός γηπέδων, με τον τρόπο που χειρίστηκε τις δύσκολες ώρες κατά την γέννηση του παιδιού της που ήρθε πρόωρα και έδωσε μάχη να κρατηθεί στη ζωή. Μία γέννα που κρατούσε κρυφή γιατί την ίδια ώρα ο χορηγός της (Nike) αρνούνταν να πληρώσει την αθλήτρια ενώ είναι έγκυος. Με διαπραγματεύσεις ζητούσαν μείωση 70%, αλλά εκτέθηκαν δημοσίως και έκαναν πίσω, χωρίς όμως η εταιρία να αφήσει περιθώρια να συμβεί το ίδιο μελλοντικά με αθλήτριες που θα περίμεναν παιδί ενώ είχαν συμβόλαιο με την εταιρία.

Αυτά τα ξεπέρασε η Φίλιξ που εκτός από τον αθλητισμό, έχει και τον ρόλο του συμβούλου. Συμβούλου σε νέα παιδιά, ενώ ανάλογο ρόλο είχε και επί προεδρίας Ομπάμα, στον τομέα του αθλητισμού και της διατροφής.

Πάντα χαμηλού προφίλ, η Φίλιξ φρόντιζε να μιλήσει γι’ αυτήν το χρονόμετρο. Και απόψε άφησε τον επαγγελματικό αθλητισμό όπως ακριβώς της αρμόζει. Στην κορυφή και με μία ζεστή αγκαλιά από συναθλητές και αντιπάλους, αλλά και ένα χειροκρότημα που θα την συνοδεύει στο υπόλοιπο της ζωής της.

Τα κατορθώματά της, από το 2005 στο Ελσίνκι ως και σήμερα, μοιάζουν αδιανόητα δύσκολα να ξεπεραστούν. Πώς να ξεπεραστούν στον στίβο 31 μετάλλια σε Παγκόσμια πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς Αγώνες; Η Αλισον Φίλιξ αφήνει «βαριά κληρονομιά» κρεμώντας τα σπάικς της καθώς τα όσα έκανε στην καριέρα της, θα μνημονεύονται για πολλές γενιές.

Η 36χρονη πήρε στην καριέρα της:

Ολυμπιακοί αγώνες: 7 χρυσά, 3 αργυρά, 1 χάλκινο

Παγκόσμιο πρωτάθλημα: 13 χρυσά, 3 αργυρά, 3 χάλκινα

Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού: 1 χρυσό.

Αξεπέραστη...

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]