Αλίσα Σμιντ: Πήρε τη σκυτάλη της ομορφιάς και… βγήκε πρωταθλήτρια!
19/03/2022
ΣΤΙΒΟΣ

Αλίσα Σμιντ: Πήρε τη σκυτάλη της ομορφιάς και… βγήκε πρωταθλήτρια!

Σταυρούλα Μουστακάτου

Η Αλίσα Σμιντ είναι η καλλονή των σπριντ. Μα θέλει να τη θυμάσαι για τις αθλητικές της επιδόσεις. Μην την ρωτήσεις γιατί τρέχει. Το θεωρεί αυτονόητο!

«Θα ρωτούσες ένα λουλούδι γιατί ανθίζει την άνοιξη; Ένα νεογέννητο γεράκι γιατί θα κουνήσει τα φτερά του; Δεν θα ρωτούσες τη γη γιατί έχει τόση εμμονή με τον ήλιο. Αλλά θα ρωτήσεις εμένα γιατί τρέχω;».

Η απάντηση είναι "όχι" και η πραγματική ερώτηση "από πού ξεκίνησε;"...

Γεννήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 1998 στο χωριό Βορμς στα δυτικά της Γερμανίας. Από πολύ νωρίς η Αλίσα Σμιντ γνώρισε τον κόσμο του στίβου… Αφοσιώθηκε σε αυτόν! Μέσα από όσα της δίδαξαν οι γονείς της, τους οποίους ευχαριστεί μέχρι και σήμερα. Μέσα από την πειθαρχία του αθλητισμού. Μέσα από ατελείωτες ώρες τρεξίματος στο ταρτάν.

Στα 200, στα 400, στα 800. Με εμπόδια αλλά και χωρίς απολάμβανε κάθε δευτερόλεπτο. Το ταλέντο της την έφερε στα 19 της χρόνια να εκπροσωπεί την χώρα της στα 4x400 της σκυταλοδρομίας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20 2017. Έχοντας κατακτήσει το ασημένιο στα 200μ. σπριντ λίγο νωρίτερα στους αγώνες του εγχώριου πρωταθλήματος.

Εκείνη και οι συναθλήτριές της ανεβαίνουν στο δεύτερο σκαλί του βάθρου. Για δεύτερη φορά στο λαιμό της το ασημένιο μετάλλιο. Ωστόσο οι… φυλλάδες της επόμενες ημέρας εστίαζαν στο παρουσιαστικό της και εμφάνιζαν την άλλη πλευρά της «όμορφης αθλήτριας». Η “New York Times” βρήκε στην Σμιντ την πιο σέξι αθλήτρια στον κόσμο. Εκείνη έκλεισε τα μάτια και τα αυτιά της και συνέχισε να «κοιτάει» μόνο προς την γραμμή τερματισμού. Ισορροπώντας σε λεπτές γραμμές με μία βαρύτερη σκυτάλη.

Με την ίδια θέληση… Η γερμανική αποστολή περιείχε το όνομά της και στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2019 -όπου η ομάδα της κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο- αλλά και στο Ευρωπαϊκό κλειστού στίβου του 2021 πετυχαίνοντας κάτι μοναδικό.

b

«Το Τόκιο με καλεί, θα είμαι στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ακόμα μου φαίνεται εξωπραγματικό Είμαι τόσο ευγνώμων και ενθουσιασμένη που θα ζήσω κάτι που ονειρευόμουν από τότε που άρχισα να αθλούμαι. Δεν μπορών να περιμένω…» έγραφε μέσω του Instagram της με τους ακόλουθούς της να… εκτοξεύονται σε περίπου 2,5 εκατομμύρια.

«Ο αθλητισμός πάνω από όλα»

Οτιδήποτε επιχειρούσε να κάνει είχε φόντο πάντοτε τον αθλητισμό, τον πρωταθλητισμό και το κομμάτι που η νεαρή δρομέας επιχειρούσε να πετύχει. Έμοιαζε φυσικό… Σαν να είχε γεννηθεί για να ζει στο ταρτάν και όλες οι δυνάμεις της την έστρεφαν σε αυτό.

«Υπάρχουν τόσες πολλές παρερμηνείες σχετικά με το τρέξιμο. Ερωτήσεις όπως: “Πού τρέχεις; Και γιατί; Γιατί να τρέξεις; Υπάρχει κάτι από το οποίο τρέχεις να ξεφύγεις;” Άσε με να προσπαθήσω να το καταλάβω...» σκέφτεται η ίδια και άμεσα απαντά: «Θα ρωτούσες ένα λουλούδι γιατί ανθίζει την άνοιξη; Ένα νεογέννητο γεράκι γιατί θα κουνήσει τα φτερά του; Δεν θα ρωτούσες τη γη γιατί έχει τόση εμμονή με τον ήλιο. Αλλά θα ρωτήσεις εμένα γιατί τρέχω;».

Καμία προσφορά για προβολή δεν ήταν αρκετή να την βγάλει από την τροχιά της. Ακόμη και όταν ο κόσμος μιλούσε για μία καλλονή του ταρτάν ή και μετά τις περιπέτειες που πέρασε με τον κορονοϊό και τους... κομμένους της συνδέσμους δεν σταμάτησε να λέει πως «ο αθλητισμός είναι η προτεραιότητά μου»!

β

Η Μπορούσια Ντόρτμουντ υποκλίθηκε στην δυναμικότητά της

Σε ανάρτησή της στις 8 Μαρτίου για την ημέρα της γυναίκας η φωτογραφία της στους προσωπικούς της λογαριασμούς συνοδεύτηκε από την φράση «δεν υπάρχουν όρια σε αυτά που μπορούμε να πετύχουμε εμείς οι γυναίκες».

Κάτι που θέλησε να το περάσει μέσα και από τον... ανδρικό μικρόκοσμο της Μπορούσια Ντόρτμουντ τη σεζόν 2020/21. Η Σμιντ ανέλαβε το πόστο της fitness coach των ποδοσφαιριστών του συλλόγου και με τα προγράμματά της τους ανάγκασε να… υποκλιθούν στη δυναμικότητα και τον επαγγελματισμό της. Με μπροστάρη τον Ματς Χούμελς ο οποίος νικήθηκε κατακράτος σε «κόντρα» σπριντ με την 21χρονη δρομέα.

Βέβαια ακόμη και τότε, σχόλια όπως «αυτός είναι ο λόγος που μένουν οι παίκτες στην Ντόρτμουντ» ή «για χάρη της θα παραμείνει ο Χάαλαντ» έδιναν και έπαιρναν.

Έλυσε τα αθλητικά της και… ανέβηκε στη πασαρέλα μαζί με τα βιβλία της

Έδωσε ξανά την σκυτάλη και τον περασμένο Σεπτέμβρη η Αλίσα… προκρίθηκε σε ακόμη ένα σπουδαίο event καριέρα της. Αυτή τη φορά σε ένα γήπεδο λίγο διαφορετικό από αυτά που είχε συνηθίσει. Λύνοντας τα κορδόνια των αθλητικών της και πατώντας… την πασαρέλα. Θέλοντας να πάρει μία γεμάτη «ανάσα» από την καθημερινότητα του πρωταθλητισμού. Απογοητευμένη από την μη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς.

Χωρίς αριθμό και χωρίς το ταμπελάκι «Σμιντ» στην εμφάνισή της. Η Hugo Boss της έδωσε την ευκαιρία να συμμετάσχει στην εβδομάδα μόδας τους Μιλάνου. Δίπλα σε supermodels όπως η Τζίτζι Χαντίντ και η Ιρίνα Σάικ. Πέρασε άλλο ένα εμπόδιο με άρτιο άλμα βάζοντας για πρώτη φορά σε βασικό πλάνο την εμφάνισή της.

Και έπειτα «κρύφτηκε» πίσω από τα βιβλία της θέλοντας να πάρει το πτυχίο της στις εφαρμοσμένες επιστήμες. Γιατί αυτό αντιπροσωπεύει η Σμιντ…

Μία δρομέα, πρωταθλήτρια, fitness coach, φοιτήτρια και κάπου εκεί μπορεί να προσθέσει κάποιος την λέξη καλλονή χωρίς κανένα από τα προηγούμενα να χάνει την ουσία του. Θα ρωτούσες, τελικά, ένα λουλούδι γιατί ανθίζει; Μην ρωτήσεις την Αλίσα Σμιντ γιατί τρέχει!

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]