carissa_moore
25/01/2024
ΣΕΡΦΙΝΓΚ

Καρίσα Μουρ: To last dance στο Παρίσι και από το ‘25 ένα ατελείωτο διάλειμμα

Πηνελόπη Γκιώνη

H πρώτη χρυσή Ολυμπιονίκης του σερφ, η Αμερικανίδα Καρίσα Μουρ, έχει στο πρόγραμμά της να δαμάσει τα κύματα της Ταϊτής στους Ολυμπιακούς του 2024 και έπειτα να αποσυρθεί.

Η είδηση έρχεται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της Ολυμπιονίκη της ομάδας των ΗΠΑ και πέντε φορές Παγκόσμια πρωταθλήτρια Καρίσα Μουρ ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από το άθλημα αφού υπερασπιστεί τον Ολυμπιακό της τίτλο στο Παρίσι 2024.

«Δεν μου αρέσει η λέξη απόσυρση», δήλωσε στους New York Times και συνέχισε: «Μου αρέσει να λέω αποχώρηση από το τουρ ή απλά ότι κάνω ένα βήμα πίσω, ή πως αλλάζω ταχύτητα, ή, απλά πως εξελίσσομαι».

Η απουσία της Μουρ, όπως και της Στέφανι Γκίλμορ που επίσης θα αποσυρθεί από την ενεργό δράση, θα ταρακουνήσει σίγουρα τα πράγματα, αφήνοντας χώρο για την επόμενη γενιά πρωταθλητριών μιας και οι Γκίλμορ και Μουρ έχουν κερδίσει τα 13 από τα τελευταία 16 Παγκόσμια πρωταθλήματα από το 2006 και μετά.

Όλες αυτές οι νίκες, το ανταγωνιστικό κομμάτι που αποτελεί τόσο μεγάλο μέρος της ταυτότητάς μου, το αφήνω μακριά και φέτο αντιμετωπίζω τον εαυτό μου. Και αυτό είναι τρομακτικό. Ποια είμαι; Θα είμαι εντάξει; Θα μπορέσω να αγαπήσω τον εαυτό μου και να σκεφτώ ότι αξίζω χωρίς το σερφ; Είμαι ενθουσιασμένη να δω τι άλλο υπάρχει, εκτός του σερφ».

Η μικρή Ρις που έζησε όλα όσα διηγούνται τα βιβλία

Με… αίμα από τη Χαβάη, μιας και η μητέρα της είναι ιθαγενής Χαβανέζα, η Καρίσα Μουρα έφτασε σχεδόν φυσικά στο σέρφινγκ καθώς η φύση της την οδήγησε στα κύματα.

Από της 5 της ξεκίνησε να κάνει σερφ στις παραλίες της Χονολουλού, με τον μπαμπά της να τη διδάσκει πως να στέκεται στη σανίδα και να σκίζει τα κύματα. Οι γονείς της χώρισαν όταν ήταν 10 ετών και καθώς έμενε με τη μητέρα της το κίνητρό της ένιωθε πως χάνεται γι’ αυτό προσπάθησε να διατηρήσει ζωντανή τη φλόγα για το άθλημα γράφοντας γράμματα στον πατέρα της. Από την ηλικία των 11 ξεκίνησε να νικά σε αγώνες και έκτοτε δύσκολα θα έμενε εκτός βάθρου.

Το 2021, στην πρώτη φορά που το σερφ ήταν μέρος του Ολυμπιακού προγράμματος, η Μουρ έγινε η πρώτη χρυσή Ολυμπιονίκης του αθλήματος. Στο παλμαρέ της επίσης έχει πέντε παγκόσμια χρυσά και 29 νίκες στο παγκόσμιο τουρ.

«Ήταν μια τρελή διαδρομή, που ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες της μικρής “Ρις”. Ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο, οι περιπέτειες και οι εμπειρίες στο τουρ μου έχουν διδάξει περισσότερα για τη ζωή και το να ζεις από ό,τι θα μπορούσε ποτέ να διδάξει οποιοδήποτε βιβλίο. Τις νίκες, τις αδυναμίες, την αγάπη, τη χαρά, ακόμη και τον σπαραγμό. Είμαι ευγνώμων για κάθε κομμάτι του. Οι άνθρωποι που γνώρισα, οι οποίοι έγιναν οικογένεια, ήταν μακράν το πιο πολύτιμο δώρο απ' όλα», γράφει η ίδια στο love letter της για το σερφ λίγο πριν αποχωρήσει, στο redbull.com.

«Το σέρφινγκ είναι μέρος του εαυτού μου και θα είναι πάντα. Αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση το τέλος. Θα ήθελα να το θεωρήσω αντίθετα ως εξέλιξη, την αρχή του επόμενου κεφαλαίου, μια νέα αρχή».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]