sarah_almagro
15/06/2023
ΣΕΡΦΙΝΓΚ

Σάρα Αλμάγκρο: Η ακρωτηριασμένη σέρφερ που προκαλεί τσουνάμι στον κόσμο του αθλητισμού

Πηνελόπη Γκιώνη

Όταν η Σάρα Αλμάγκρο έχασε τα χέρια και τα πόδια της ένιωσε πως θα έπρεπε να κάνει κάτι ώστε να μην χάσει και τη ζωή της. Το σέρφινγκ ήταν και παρέμεινε το όνειρό της το οποίο κάνει πραγματικότητα καθημερινά στις παραλίες της Ισπανίας.

Όταν η Σάρα Αλμάγκρο ήταν 18 ετών υπέστη μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα, ορότυπου Υ, και οι χειρουργοί αναγκάστηκαν να ακρωτηριάσουν και τα δύο της χέρια και τα δύο της πόδια λόγω σήψης. Από τότε, έχει ξεπεράσει τον εαυτό της και αποδεικνύει καθημερινά ότι δεν έχει όρια.

Το όνειρό της ήταν να γίνει σέρφερ, να εκπροσωπήσει την Ισπανία και παρ’ όλο που το σοκ που υπέστη μετά από αυτόν τον αναγκαστικό ακρωτηριασμό ήταν μεγάλο, αποφάσισε να μην παρατήσει το όνειρό που είχε και να συνεχίσει να προσπαθεί.

Η σανίδα του σερφ έγινε τα πόδια και τα χέρια που είχε χάσει και η θάλασσα το μέρος που θα ήταν ίση με όλους, αφού η αναπηρία της την έκανε να μοιάζει διαφορετική μέσα στην κοινωνία. Μόλις τρία χρόνια αργότερα, έλαβε μέρος στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα παρα-Σέρφινγκ στις Ηνωμένες Πολιτείες και τερμάτισε δεύτερη. Η Αλμάγκρο ήταν, επίσης, μεταξύ των διαγωνιζομένων που έλαβαν μέρος στο πρωτάθλημα Open LPA Surf City 2023 στην Playa de las Canteras στα Γκραν Κανάρια και ήρθε πρώτη στον όμιλό της.

«Είχα τέσσερα προσθετικά μέλη και μία μεταμόσχευση νεφρού αλλά εκπροσώπησα την Ισπανία στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα και πέρασα το αργυρό μετάλλιο στον λαιμό μου. Είναι κάτι που δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ μετά από όλα όσα συνέβησαν. Οι άνθρωποι δεν πρέπει ποτέ να παραδίδουν τα όπλα», είπε η ίδια στο Reuters μετά την επιτυχία της.

Το προσαρμοστικό σέρφινγκ (adapted surfing) αναφέρεται στο σέρφινγκ όπου τα άτομα με αναπηρία προσαρμόζουν τις τεχνικές και τον εξοπλισμό τους προκειμένου να μπορούν να εξασκούν το άθλημα, όπως όλοι. Η Αλμάγκρο έχει αναγκαστεί να προσαρμοστεί σε αρκετά πράγματα, βέβαια, αφού όσο εύκολα μπορεί να γίνει η κατηγοριοποίηση στα αθλήματα, άλλο τόσο εύκολα αυτό μπορεί να γίνει και με τους ανθρώπους. «Δεν μου αρέσει να κατηγοριοποιούνται οι άνθρωποι. Είμαστε άνθρωποι. Χρειάζομαι βοήθεια. Δεν αξίζω λιγότερο από εσάς», δήλωσε.

Αυτή τη στιγμή, σε ηλικία 21 ετών, η Αλμάγκρο προπονείται με τους Μιγκέλ Ανχέλ Μπισόπ και Αμπέρτο Ντε Μάριο όσο ελπίζει πως θα μπορέσει να αγωνιστεί κάποια στιγμή σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, αφού προσδοκεί την ένταξη του adapted surfing στο πρόγραμμα των Παραολυμπιακών του 2028.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]