sadie broumand
19/03/2023
ΠΥΓΜΑΧΙΑ

Πυγμαχία: Η Σάντια Μπρόμαντ στοχεύει στο Παρίσι για να παλέψει για όλες τις «αδερφές» της στο Αφγανιστάν

Μαριλένα Καλόπλαστου

Η Αφγανή πυγμάχος Σάντια Μπρόμαντ γνωρίζει τη θλιβερή κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην ελεγχόμενη από τους Ταλιμπάν χώρα της και διεκδικεί την ευκαιρία να εκπληρώσει το όνειρό της αγωνιζόμενη στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι εκπροσωπόντας όλες τις Αφγανές.

Η Σάντια Μπρόμαντ ζει και προπονείται στη Γερμανία τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά δηλώνει ότι αισθάνεται μεγάλη υπερηφάνεια που εκπροσωπεί το Αφγανιστάν σε διεθνείς αγώνες και έχει ως στόχο να προσφέρει επιτυχίες στις γυναίκες που δεν μπορούν να αθληθούν.

Οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021 μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες Αφγανοί πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα. Το νέο καθεστώς στη χώρα περιορίζει σημαντικά τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών μη επιτρέποντάς τους μεταξύ άλλων να αθληθούν.Οι γυναίκες αναγκάζονται επίσης να καλύπτουν το πρόσωπό τους δημοσίως, να ταξιδεύουν με άνδρες και αποκλείονται από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η Μπρόμαντ είναι η μόνη Αφγανή πυγμάχος που αγωνίζεται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών στην ινδική πρωτεύουσα και πρόκειται να ξεκινήσει την εκστρατεία της στον δεύτερο γύρο της κατηγορίας των ελαφρών βαρών.

«Είμαι πολύ έτοιμη για αυτή τη διοργάνωση», δήλωσε στο insidethegames. «Έχω προπονηθεί σκληρά για αυτή τη διοργάνωση και έρχομαι εδώ για να κερδίσω ένα χρυσό μετάλλιο για το Αφγανιστάν. Αυτή τη στιγμή, οι γυναίκες του Αφγανιστάν δεν έχουν ελευθερία, γι' αυτό έρχομαι εδώ και αγωνίζομαι γι' αυτές. Ζω στη Γερμανία, αλλά αγωνίζομαι συνεχώς για τη χώρα μου. Είμαι πολύ χαρούμενη που μπορώ να αγωνίζομαι για τη χώρα μου και για τις γυναίκες, οπότε είμαι περήφανη για τον εαυτό μου. Στη χώρα μου, οι γυναίκες δεν μπορούν να πάνε σχολείο και να αθληθούν, οπότε είμαι εδώ μόνο για να αγωνιστώ γι' αυτές», δηλώνει περήφανα.

Η boxer ήταν σπρίντερ πριν στραφεί στην πυγμαχία και έχει βάλει στόχο να αγωνιστεί για το Αφγανιστάν στο Παρίσι 2024. «Βρίσκομαι στη Γερμανία εδώ και τρία χρόνια, καθώς δεν μπορώ να πάω στο Αφγανιστάν επειδή είμαι δημοσιογράφος και πυγμάχος», ανέφερε.

«Το μεγάλο μου όνειρο είναι να πάω στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μου και για μένα, καθώς αγωνίζομαι για όλες τις γυναίκες στο Αφγανιστάν».

Τα σχόλιά της Μπρόμαντ έρχονται μόλις λίγες ημέρες αφότου η επικεφαλής της Αποστολής Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών στο Αγκανιστάν, υποστήριξε ότι το έθνος παραμένει η «πιο καταπιεστική χώρα στον κόσμο [για] τα δικαιώματα των γυναικών».

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Σαμίρα Ασγκάρι μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) του Αφγανιστάν, περιέγραψε τη χώρα της ως "σαν φυλακή" για τις γυναίκες και τα κορίτσια μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία.

Η Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν είχε ανασταλεί στο παρελθόν από τη ΔΟΕ από το 1999 έως το 2003, αφού οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στις γυναίκες τον αθλητισμό κατά τη διάρκεια της πρώτης κυβερνητικής διακυβέρνησής τους.

Αξιωματούχοι των Ταλιμπάν είχαν υποσχεθεί στη ΔΟΕ τον περασμένο Νοέμβριο ότι θα επιτραπεί στους Αφγανούς αθλητές και ομάδες να αγωνίζονται διεθνώς. Οι ανησυχίες έχουν κλιμακωθεί λόγω της συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής κρίσης της χώρας και η πρόοδος όσον αφορά τη συμμετοχή των γυναικών στον αθλητισμό είναι περιορισμένη.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγόρησε τη ΔΟΕ για ανεπαρκή ανταπόκριση στη «στέρηση των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών αθλητών», παρά τη δέσμευσή της με τους Ταλιμπάν.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]