usausa
30/10/2022
ΠΟΛΟ

World League Final: Για τον ιστορικό 15ο τίτλο η γυναικεία ομάδα πόλο των ΗΠΑ

Πηνελόπη Γκιώνη

Ακόμη ένας τελικός, ακόμη μία ευκαιρία για την ομάδα των ΗΠΑ να ανέβει στο πρώτο σκαλί του βάθρου και να τιμήσει την τεράτσια παράδοσή της στη διοργάνωση αλλά και τη γυναικεία υδατοσφαίριση. Ο τελευταίος «χορός» θα είναι αμερικανική υπόθεση;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής διεκδικούν έναν ιστορικό 15ο τίτλο στον super final του World League, που ξεκινά στις 2 Νοεμβρίου στη Σάντα Κρουζ της Τενερίφης στην Ισπανία. Οκτώ από τις καλύτερες ομάδες πόλο του κόσμου θα αγωνιστούν στην πενθήμερη διοργάνωση που ολοκληρώνει όχι μόνο τη σεζόν του 2022 αλλά και μια 18ετή διοργάνωση στην οποία συμμετείχαν δεκάδες χώρες, κατά τη διάρκεια της διεθνούς ανάπτυξης της γυναικείας υδατοσφαίρισης.

Αυτή θα είναι η τελευταία διοργάνωση του World League αφού, μετά την αναδιαμόρφωση του καλενταρίου, θα αντικατασταθεί από το Παγκόσμιο κύπελλο (World Cup).

Το μεγάλο ερώτημα παραμένει: Μπορεί κάποιος να εκτοπίσει τις ΗΠΑ από το βάθρο;

Από την πρώτη διοργάνωση του World League, το 2004, η ομάδα των ΗΠΑ έχει μείνει εκτός βάθρου μόνο μία φορά το 2005. To 2008 κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, χάνοντας στον τελικό από τις Ρωσίδες, και το 2013 ήταν η τελευταία φορά που δεν βρέθηκαν στην κορυφή του βάθρου, αφού είχαν κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο. Από τις συνολικά 17 διοργανώσεις που έχουν γίνει δηλαδή η ομάδα των ΗΠΑ έχει κερδίσει στις 14. Από την αρχή της διοργάνωσης μόνο τέσσερις ομάδες έχουν καταφέρει να κερδίσουν χρυσό (Ελλάδα 2005, Ρωσία 2008, Κίνα 2013, ΗΠΑ όλες τις υπόλοιπες χρονιές) και καμία από τις τρεις πρώτες δεν βρίσκεται φέτος στον τελικό.

Η πορεία αυτής της γυναικείας ομάδας έχει εντυπωσιάσει, και δικαίως καθώς έχει σαρώσει και σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις πέραν του World League αφού δεν έχει λείψει ποτέ από το βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων από τότε που το άθλημα μπήκε στο πρόγραμμα (3 χρυσά, 6 μετάλλια συνολικά) και έχει αναδειχθεί επτά φορές Παγκόσμια πρωταθλήτρια.

usawaterpoloΤώρα, οι 13 των ΗΠΑ ταξιδεύουν στην Τενερίφη με στόχο να ολοκληρώσουν αυτή τη διοργάνωση ακριβώς όπως ξεκίνησαν σε αυτή: Με τον Εθνικό τους ύμνο. Παρ' ότι οι δύο κορυφαίες παίκτριες της ομάδας, Μάντι Μούσελμαν και Μάγκι Στίφενς, απουσιάζουν και τέσσεριες νέες βρίσκονται στο ρόστερ ο προπονητής του Άνταμ Κρικοριάν δεν περιμένει τίποτα λιγότερο από τη νίκη.

Η πρώτη αντίπαλός τους θα είναι η πολύ καλή ομάδα της Ολλανδίας ενώ στον όμιλό τους (Β) βρίσκονται ακόμη η Ιταλία και ο Καναδάς. Στον Α' όμιλο αγωνίζονται οι Νέα Ζηλανδία, Ουγγαρία, Ισπανία και Αυστραλία. Οι ευρωπαϊκές ομάδες συνηθίζουν να έχουν τον πρώτο λόγο στο πόλο όμως, τη δεδομένη στιγμή, μετά από μία μεγάλη σεζόν ίσως να μην έχουν την απαραίτητη ενέργεια για να αντιμετωπίσουν την αμερικανική τορπίλη.

Οι αγώνες ξεκινούν στις 2 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 6 Νοεμβρίου με τους τελικούς.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]