Ιστορίες ενός ευρωπαϊκού τροπαίου από τον Εθνικό
25/03/2022
ΠΟΛΟ

Ιστορίες ενός ευρωπαϊκού τροπαίου από τον Εθνικό

Δημήτρης Ντζάνης

Ο Εθνικός παίζει σήμερα στην Ουγγαρία με την Ντουναϊσβάρος τον πρώτο τελικό του Len Trophy στην υδατοσφαίριση. Οι Μαρία Τσουρή, Εύη Τετζαλίδου και Κέλλυ Μπίσμπα μιλούν στο GWomen και θυμούνται στιγμές από την ιστορική πρώτη κατάκτηση του Len Trophy από τον πειραϊκό σύλλογο το 2010.

H γυναικεία υδατοσφαίριση σε διάστημα 10 ημερών διεκδικεί τα δύο ευρωπαϊκά τρόπαια σε συλλογικό επίπεδο. Ο Εθνικός κάνει την αρχή σε λίγες ώρες (Παρασκευή, 25/3, 20:00) στην Ουγγαρία κόντρα στην Ντουναουισβάρος στον πρώτο τελικό του Len Trophy (η ρεβάνς στις 30 Μαρτίου), για να ακολουθήσει ο Ολυμπιακός με το Final 4 της Euroleague στον Πειραιά (2-3 Απριλίου).


Εφόσον στο τέλος της ημέρας τα τρόπαια έρθουν στον Πειραιά, θα είναι η 3η φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο σε επίπεδο γυναικών: Το 2003 με τη Γλυφάδα (Κύπελλο Πρωταθλητριών) και τη Βουλιαγμένη (Len Trophy) και το 2010 με τη Βουλιαγμένη (Euroleague) και τον Εθνικό (Len Trophy).


Μένουμε στον Εθνικό, που έχει την τιμητική του. Ήταν 7 Απριλίου 2010 όταν στο κατάμεστο Εθνικό Κολυμβητήριο Πειραιά όταν μια υπέροχη παρέα έφερνε στον ιστορικό σύλλογο τον πρώτο-και μοναδικό μέχρι σήμερα- ευρωπαϊκό του τίτλο.

Εθνικός Πόλπο

Σε ένα ζευγάρι τελικών με τη ρωσική Χάντι Μανσίσκ ο Εθνικός κατακτούσε το Len Trophy στα πέναλτι με συνολικό σκορ 17-13 (καν. 10-9, παρ. 13-12), ανατρέποντας την ήττα με 13-12 από τον πρώτο αγώνα στην πόλη της δυτικής Σιβηρίας.

Πρόσωπο της τελευταίας στιγμής η τερματοφύλακας Μαρία Τσουρή, που απέκρουε τις εκτελέσεις πέναλτι των Τιμοφέεβα, Σορόκινα, τη στιγμή που οι Φαν Μπέλκουμ, Κουγιουμτζή, Αρώνη και Μπίσμπα έβρισκαν στόχο στην απέναντι εστία.

Η διαδικασία των πέναλτι


Τσουρή: «Τώρα πώς θα ήμουν ηρωίδα;»

Ένας τελικός ανατροπών και στιγμών που παραμένουν ανεξίτηλες στη μνήμη, όπως αυτή με ένα από τα μεγάλα αστέρια της ομάδας την Κατερίνα Οικονομοπούλου, όταν στα 15’’ πριν από το τέλος της παράτασης η δις πρωταθλήτρια Ευρώπης με τη Γλυφάδα και «ασημένια» ολυμπιονίκης, έχανε για μια στιγμή το μυαλό της και έδινε την «ασίστ» στην Τιμοφέεβα, που σκόραρε και έστελνε τον τελικό στα πέναλτι.

Οικονομοπούλου
Ο Νίκος Μπαμπάνας προσπαθεί να παρηγορήσει την Κατερίνα Οικονομοπούλου


«Την ευχαριστώ, τώρα πώς θα ήμουν ηρωίδα, αν δεν έκανε το λάθος η Κατερίνα; (σ.σ. γέλια)» αναρωτιέται, με τρόπο αφοπλιστικό η Μαρία Τσουρή, μιλώντας στο GWomen.

Βέβαια η σημερινή τερματοφύλακας της ΑΕΚ, μιλά μεταφορικά, αλλά μέσα σε αυτά τα λόγια δείχνει το στοιχείο που χαρακτήριζε εκείνη την ομάδα, το δέσιμο των παικτριών, το οικογενειακό κλίμα.

Τετζαλίδου: «Το θέλαμε πολύ και για την Κατερίνα, την αγαπώ πολύ»

Εκείνη η παρέα που είχε δημιουργήσει η διοικητική ομάδα των Σταθάκη, Καρολόγου, Κεχαγιά και Κοντού είχε πολλά αστέρια. Η Εύη Τετζαλίδου, γιατρός σήμερα με ειδικότητα δερματολόγου, ήταν η «μπόμπερ» του Εθνικού, είχε τελειώσει τη σειρά των τελικών με εννέα συνολικά γκολ, τα πέντε στον επαναληπτικό στον Πειραιά.

Τετζαλίδου


«Θυμάμαι είχα βγει από τον αγώνα με τρεις ποινές και έβλεπα τη διαδικασία των πέναλτι από τον πάγκο. Παίζαμε όλες και για την Κατερίνα, θέλαμε το τρόπαιο τόσο πολύ, ήμασταν τόσο δεμένες, μια οικογένεια. Θυμάμαι το γεμάτο κολυμβητήριο, τη χαρά που δώσαμε στον κόσμο του Εθνικού, ήταν η πρώτη φορά που ο σύλλογος έφθανε σε ευρωπαϊκό τίτλο» λέει η Εύη Τετζαλίδου, η οποία πέντε χρόνια μετά έγινε και πρωταθλήτρια Ευρώπης με τον Ολυμπιακό.

Μπίσμπα: «Φέρνω στο μυαλό μου το τελευταίο πέναλτι και ακόμα συγκινούμαι»

Η Κέλλυ Μπίσμπα είναι και σήμερα κομμάτι του Εθνικού, υπεύθυνη στα τμήματα προ μίνι και κορασίδων του τμήματος. Από το 2003 μέχρι και το 2020 αγωνιζόταν με το σκουφάκι του Εθνικού, έχοντας ενδιάμεσα θητεία και στον Ολυμπιακό (2006-00). Ήταν η παίκτρια που εκτέλεσε το τελευταίο πέναλτι και η κούπα κατέληξε στον Πειραιά.

«Το τελευταίο πέναλτι, το σκέφτομαι και ακόμα συγκινούμε, νομίζω μου έδωσε τη δύναμη ο κόσμος του Εθνικού και είπα στον εαυτό μου, “απλά δεν το χάνεις”. Κοιμόμασταν και ξυπνούσαμε με αυτόν τον στόχο, όλες μαζί συγκεντρωμένες με πολλή προπόνηση και λέγαμε αυτό το ευρωπαϊκό είναι δικό μας. Στηρίζαμε η μία πολύ την άλλη και αυτό φάνηκε στη διαδικασία των πέναλτι. Στο δεύτερο τελικό δεν είχαμε καλό παίκτη παραπάνω, είχαμε σκαμπανεβάσματα, κάτι που δημιουργεί το άγχος, η πίεση, όμως δεν ξεφύγαμε δευτερόλεπτο από τον στόχο της νίκης» δηλώνει η Μπίσμπα.

Εθνικός κόσμος


Τσουρή: «Η καλύτερη συμπαίκτρια που θα μπορούσα να έχω »

Στην άκρη του πάγκου βρισκόταν ο Ολλανδός, Κουν Πλασμάγιερ, μόλις στα 25 χρόνια του, όμως η ομάδα διέθετε σπουδαίες προσωπικότητες μέσα στην πισίνα για να καλύψουν την όποια προπονητική απειρία. Η Ίφκε φαν Μπέλκουμ, ολυμπιονίκης στο Πεκίνο με την Ολλανδία και η βασική φουνταριστή της Βραζιλίας, Μαρίνα Κανέτι ήταν οι ξένες παίκτριες.

Φαν Μπέλκουμ
Η Ίφκε φαν Μπέλκουμ επιχειρεί σουτ με το αρχοντικό στιλ που τη χαρακτήριζε


Ίφκε φαν Μπέλκουμ, ίσως η πιο ολοκληρωμένη ξένη παίκτρια που έχει περάσεις από τις ελληνικές πισίνες, η παίκτρια που απλά απολάμβανες να βλέπεις στο νερό.

«Η Ίφκε έπαιζε άμυνα, είχε καταπληκτικό κολύμπι, ήταν έξυπνη και κυρίως καλό παιδί. Αν και εγώ δεν ήμουν πάντα υπέρ των ξένων παικτριών η Ίφκε κέρδισε με την αξία της τον απόλυτο σεβασμό μου. Αποτέλεσε την καλύτερη συμπαίκτρια που θα μπορούσα να έχω» μας λέει η Μαρία Τσουρή

Και τα πάρτι στο σπίτι

Παράλληλα η Τσουρή είχε και άλλο σημαντικό ρόλο στην ομάδα, πέρα από το να υπερασπίζεται την εστία. «Ήμασταν πραγματικά μια οικογένεια και όχι απλά στα λόγια, την Κανέτι την είχαμε συνέχεια μαζί μας, ακόμα έχουμε επαφή, πηγαίναμε με χαρά στην προπόνηση. Τα κορίτσια έρχονταν συνέχεια σπίτι μου, κάναμε πάρτι. Δημιουργήσαμε σχέσεις φιλίας και αγάπης, που διαρκούν μέχρι σήμερα. Θυμάμαι τον κόσμο που γέμισε το κολυμβητήριο, στο άθλημά μας θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα αν έστω και για κάποια παιχνίδια είχαμε τέτοια παρουσία» συνεχίζει η Τσουρή.

Τσουρή


Μπίσμπα: «Έργο Κολοβού ο σημερινός τελικός»

Τα χρόνια στην Ελλάδα της κρίσης πέρασαν και ο Εθνικός βρίσκεται πάλι μπροστά στην ίδια ιστορική πρόκληση, την κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού τίτλου.

«Η επιτυχία του 2010 έφερε μια συσπείρωση στον Εθνικό, ήρθαν άνθρωποι που αγαπούν τον σύλλογο, με αποκορύφωμα την παρουσία του Δημήτρη Κολοβού στη θέση του διοικητικού ηγέτη. Ο Εθνικός από το 2010 μέχρι και το 2017 έκανε μια τεράστια προσπάθεια, υπήρξε μια περίοδο κρίσης, όμως διατηρήθηκε σε ένα πολύ καλό επίπεδο.

Ο Δημήτρης Κολοβός τα τελευταία πέντε χρόνια αναγέννησε το τμήμα, άλλαξε σελίδα, πριν από τρία χρόνια έδωσε την ευκαιρία στην ομάδα να παίξει και πάλι στην Ευρώπη. Η σημερινή εξέλιξη είναι έργο του Δημήτρη Κολοβού. Η ομάδα είναι εξαιρετική, ευρωπαϊκού επιπέδου, ο Εθνικός έχει την αίγλη και την ικανότητα να διεκδικήσει αυτό που του αξίζει» δηλώνει με αυτοπεποίθηση η Κέλλυ Μπίσμπα.

Εθνικός Πόλο

Η σύνθεση του Εθνικού στην κατάκτηση του Len Trophy το 2010: Μαρία Τσουρή, Χριστιάνα Καρολόγου (αρχηγός), Κατερίνα Οικονομοπούλου, Ίφκε φαν Μπέλκουμ (Ολλανδία), Μαρίνα Κανέτι (Βραζιλία), Κέλλυ Μπίσμπα, Εύη Τετζαλίδου, Σοφία Ιωσηφίδου, Νίκη Κουγιουμτζή, Βαγγελίτσα Μπαλωμενάκη, Σμαράγδα Τριβουλίδη, Μαρκέλλα Πλούμη, Στέλλα Αρώνη. Προπονητής: Κουν Πλασμάγιερ (Ολλανδία). Βοηθός προπονητής: Νίκος Μπαμπάνας.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]