Σαν σήμερα (12/3): Όταν η Γλυφάδα κατακτούσε το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών για την Ελλάδα στο πόλο γυναικών
12/03/2022
ΠΟΛΟ

Σαν σήμερα (12/3): Όταν η Γλυφάδα κατακτούσε το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών για την Ελλάδα στο πόλο γυναικών

Δημήτρης Ντζάνης

Η Γλυφάδα στις 12 Μαρτίου 2000 κατακτούσε στον Κολωνό το Κύπελλο Πρωταθλητριών, ανοίγοντας το δρόμο για τα έξι συνολικά της ελληνικής γυναικείας υδατοσφαίρισης.

Η ελληνική γυναικεία υδατοσφαίριση σε συλλογικό επίπεδο έχει φθάσει έξι φορές στην κορυφή της Ευρώπης και σαν σήμερα πριν από 22 χρόνια η ομάδα της Γλυφάδας (ΑΝΟΓ) άνοιγε τον δρόμο. Το ημερολόγιο έδειχνε 12 Μαρτίου 2000 όταν η Γλυφάδα γινόταν πρωταθλήτρια Ευρώπης, κάτι που εκείνη η σπουδαία φουρνιά επαναλάμβανε και το 2003, πριν πάρουν τη σκυτάλη η Βουλιαγμένη (2009, 2010) και ο Ολυμπιακός (2015, 2021).

Η ιστορική πρώτη στιγμή για τη Γλυφάδα δεν είχε γραφτεί στα μέρη της, στα νότια προάστια, άλλωστε το ανοικτό κολυμβητήριο «Αντώνης Δημητρόπουλος» δεν υπήρχε καν. Η ιστορία γράφτηκε σε μια γειτονιά της Αθήνας στον Κολωνό και στην 33άρα πισίνα του κλειστού κολυμβητηρίου της Κολοκυνθούς.

Με προπονητή τον Φώντα Μουδάτσιο, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 60 ετών τον Σεπτέμβριο του 2020, η Γλυφάδα φιλοξένησε την τελική φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, που γινόταν σε μορφή Final 8. Δηλαδή σε δύο ομίλους των τεσσάρων, με τις δύο πρώτες να διασταυρώνονται στους ημιτελικούς και έπειτα να ακολουθούν τα παιχνίδια για την 1η και την 3η θέση.

ΑΝΟΓ επινίκια
Από αριστερά: Εύη Μωραϊτίδου, Κατερίνα Οικονομοπούλου, Βούλα Κοζομπόλη και Αγγελική Λάγιου

Μέχρι τότε η Βουλιαγμένη (1994) και ο Ολυμπιακός (1996) είχαν να επιδείξουν από μια 4η θέση στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, η Γλυφάδα ήταν αυτή που «έσπασε το ρόδι» και το όνομα μιας ελληνικής ομάδας γραφόταν, επιτέλους, στη λίστα αυτών που θα κατακτούσαν το τρόπαιο.

Η Γλυφάδα έπρεπε να ξεπεράσει το εμπόδιο τριών πρωταθλητών Ευρώπης. Της Οριτσόντε Κατάνια, της ουγγρικής Ζέντες και της Σκιφ Μόσχας. Το μπόρεσε. Με την Οριτσόντε είχε αναδειχθεί ισόπαλη 5-5 στον όμιλο, τη Ζέντες τη νίκησε 6-5 στον ημιτελικό και την κάτοχο του τροπαίου Σκιφ με 7-5 στον μεγάλο τελικό. Και προς τιμή εκείνου του τροπαίου ο σημερινός επισκέπτης στο κολυμβητήριο «Αντ. Δημητρόπουλος» αντικρίζει στην είσοδό του τη μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα των παικτριών και του τεχνικού επιτελείου.

Γλυφάδα πόλο

«Σαν να βλέπαμε μπροστά μας το Ευρωμπάσκετ του 1987»

Ο Άλεν Σαρπ, παλαιός κολυμβητής του ΑΝΟΓ, ήταν αυτός που μαζί με τον Μουδάτσιο είχαν αρχίσει να δουλεύουν της ομάδα από το 1997, ρίχνοντας βάρος και στις ακαδημίες, με κορωνίδα της συνεργασίας τους την πρωτόγνωρη επιτυχία του 2000.

Μετά, δίπλα στον Τάσο «Γάτο» Παπαναστασίου, ο Σαρπ έζησε και την κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 2003, ενώ πανηγύρισε και πέντε πρωταθλήματα Ελλάδας με την ομάδα. Ο Σαρπ, που επιθυμεί να επιστρέψει στην προπονητική δράση, μιλώντας στο Gazzetta θυμάται για εκείνες τις τρελές ημέρες του 2000.

«Το κολυμβητήριο ήταν τόσο μικρό, ό,τι έπρεπε για να δημιουργηθεί βαβούρα, θόρυβος και η ανάλογη ατμόσφαιρα από τον κόσμο για εκείνα τα παιχνίδια Να φανταστείς οι πλαϊνές γραμμές της πισίνας ήταν μια σπιθαμή από τον τοίχο, υπήρξε κόσμος που είχε μείνει εκτός του κολυμβητηρίου, παρότι είχε προστεθεί μια επιπλέον κερκίδα.

Γλυφάδα Σαρπ

Με τον Φώντα (σ.σ. Μουδάτσιο) είχαμε τρομερό άγχος, βλέπεις ήταν η πρώτη φορά που η ομάδα έφθανε σε μια τέτοια διοργάνωση απέναντι σε πανίσχυρες αντιπάλους της εποχής. Η επιτυχία της Γλυφάδας θα μπορούσα να πω πως ήταν ανάλογη με εκείνη της εθνικής ομάδας μπάσκετ το 1987, δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε πως αγώνα με τον αγώνα τα κορίτσια έπαιζαν όλο και καλύτερα. Ακριβώς όπως συνέβη και στο Ευρωμπάσκετ του 1987. Παίξαμε με δυο ρωσικές ομάδες και σαν να είχαμε απέναντί μας τη Σοβιετική Ένωση.

Με τον Φώντα λέγαμε μεταξύ μας “Πάμε, σαν τον Γκάλη, τον Γιαννάκη”. Παρότι οι αντίπαλές μας σαν ομάδες ήταν καλύτερες, ο Φώντας με τα λόγια του είχε καταφέρει να ανεβάσει τις παίκτριες ένα επίπεδο στον ψυχολογικό τομέα. Έβλεπα τα κορίτσια να παίζουν με τέτοιο πάθος και αποφασιστικότητα που δεν πίστευα στα μάτια μου. Ο τελικός ήταν φτιαγμένος και ραμμένος για να κατακτήσουμε το τρόπαιο, όλα είχαν δουλέψει ρολόι».

Γλυφάδα ομαδική

Η σύνθεση της Γλυφάδας: Βούλα Βάσσου (αρχηγός), Γεωργία Ελληνάκη, Βούλα Κοζομπόλη, Εύη Μωραϊτίδου, Κατερίνα Οικονομοπούλου, Κατιάνα Ζαχαράκη, Αλεξάνδρα Καλογερά, Αγγελική Καραπατάκη, Σοφία Ιωσηφίδου, Αγγελική Λάγιου, Βικτωρία Μακαρώνα, Αιμιλία Μιχαηλίδη, Τόνια Μωραΐτη, Αμαλία Πάτερου, Καμίλα Πεντρόσα (Βραζιλία).

Τα αποτελέσματα της Γλυφάδας στο Final 8
Η Γλυφάδα μετείχε στον Α’ Όμιλο
Γλυφάδα – Ουραλότσκα (Ρωσία) 8-7 (7λεπτα: 3-1, 2-1 1-3, 2-2)
Γλυφάδα-Οριτσόντε Κατάνια (Ιταλία) 5-5 (1-2, 1-3, 1-0, 2-0)
Γλυφάδα-Χονχελίμπουργκερ (Γερμανία) 11-5 (4-3, 2-0, 4-0, 1-2)

Η βαθμολογία του Α’ Ομίλου
1.Οριτσόντε 5 (27-14)
2.Γλυφάδα 5 (24-17)
----------------------------------
3.Ουραλότσκα 2 (32-23)
4.Χονχελίμπουργκερ 0 (16-45)

Ημιτελικοί
Γλυφάδα-Ζέντες (Ουγγαρία) 6-5 (1-1, 1-2, 2-1, 2-1)
Οριτσόντε-Σκιφ Μόσχας 3-4 (0-1, 2-2, 0-0, 1-1)

Μικρός τελικός
Οριτσόντε – Ζέντες 9-10 (2-1, 2-4, 2-2, 3-3)

Μεγάλος τελικός
Γλυφάδα – Σκιφ Μόσχας 7-5 (1-1, 3-1, 1-1, 2-1)

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]