pingk_pongk_olympiakos

A1 γυναικών: Πάμε για πινγκ πονγκ στον Πειραιά

Δημήτρης Ντζάνης

Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας βγαίνει ο πρωταθλητής για το 2024 στην επιτραπέζια αντισφαίριση γυναικών, ο Ολυμπιακός είναι το φαβορί, με την ΑΕΚ, τον Παναθηναϊκό και το Πέρα Αθηνών να έχουν τις δικές τους φιλοδοξίες στα play offs.

Ας μιλήσουμε για πινγκ πονγκ, με αφορμή τα play offs του πρωταθλήματος της Α1 γυναικών, που θα φιλοξενηθούν στην αίθουσα επιτραπέζιας αντισφαίρισης στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το Σάββατο (30/3).

Σε ένα ευγενές άθλημα που κινείται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, η η Ε.Φ.Ο.Επ.Α είχε την όμορφη ιδέα να διοργανώσει συνέντευξη Τύπου στο χώρο που θα γίνουν οι αγώνες.

Ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός και ο ΑΣ Πέρα Αθηνών, με τη σειρά κατάταξης στην κανονική διάρκεια, είναι οι ομάδες που θα διεκδικήσουν αυτό το διήμερο τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ελλάδος μέσα από τη διαδικασία των play offs, που επιστρέφουν σε επίπεδο γυναικών, έπειτα από 13 χρόνια.

Παίκτριες, που στελεχώνουν και την εθνική ομάδα είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για την τελική φάση του πρωταθλήματος, καθώς και να εκφράσουν σκέψεις, προβληματισμούς για το παρόν και το μέλλον της επιτραπέζιας αντισφαίρισης γυναικών.

Πάμε αρχικά στις χρηστικές πληροφορίες. Ο Ολυμπιακός, αήττητος στην κανονική περίοδο, είναι το φαβορί για τον τίτλο και στα ημιτελικά θα αντιμετωπίσει το Πέρα Αθηνών, ενώ ΑΕΚ και Παναθηναϊκός θα διεκδικήσουν το δεύτερο εισιτήριο για τον τελικό.

«Στον Ολυμπιακό προφανώς δείξαμε στην κανονική διάρκεια ότι είμαστε ξεκάθαρο φαβορί. Διαθέτουμε σπουδαίες ξένες παίκτριες, αλλά τα play offs το αναιρούν όλο αυτό και αρχίζουμε πάλι από το μηδέν. Κάθε ματς είναι διαφορετικό και βέβαια ο στόχος είναι ο τίτλος», είπε η Μαρία Χριστοφοράκη.

«Το Πέρα κατάφερε να είναι στις τέσσερις πρώτες ομάδες σε πολύ δύσκολο πρωτάθλημα. Τα play offs προσφέρουν άλλη αίγλη στο ελληνικό πρωτάθλημα και σου δίνουν την ευκαιρία να προσπαθείς συνέχεια για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτό θα κάνουμε και τώρα και χαιρόμαστε που είμαστε εδώ», επεσήμανε η Δήμητρα Τσεκούρα.

xristoforaki

«Εμείς είχαμε στόχο να μπούμε στην τετράδα. Ήρθαν τα πράγματα διαφορετικά, είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα στην κανονική διάρκεια και καταφέραμε να πάρουμε τη 2η θέση. Η ομάδα έχει δύο ξένες αθλήτριες και μία Ελληνίδα θα παλέψουμε για ό,τι μπορούμε παραπάνω και η καλύτερη ομάδα να πάρει τον τίτλο», τόνισε εκπροσωπώντας την ΑΕΚ, η Ιωάννα Γερασιμάτου.

Και η Κωνσταντίνα Παρίδη, μιλώντας για τον Παναθηναϊκό, δήλωσε: «Για μας τα play offs είναι μία καινούργια αρχή. Θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας τα αποτελέσματα, τα οποία είχαμε μέσα στη χρονιά. Είναι νέα προσπάθεια, θα δώσουμε το καλύτερο που μπορούμε και εννοείται ότι κυνηγάμε τον τίτλο».

«Θέλουμε νέο κόσμο στο άθλημά μας, θέλουμε μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα και υποστήριξη»

Σε ερώτηση του Gazzetta, για το αγωνιστικό επίπεδο του πρωταθλήματος, έτσι ώστε να προσελκύσει κόσμο που δεν προέρχεται από το άθλημα, αρχικά κρατήσαμε τα λόγια της Δήμητρας Τσεκούρα.

«Τα τελευταία χρόνια συμμετέχουν κορυφαίοι ξένοι και ξένες παίκτριες και το επίπεδο σε γυναίκες και άνδρες είναι πολύ υψηλό. Ίσως το πρωτάθλημά μας να είναι από τα δυσκολότερα στην Ευρώπη. Βέβαια, δεν έχουν όλες οι ομάδες τη δυνατότητα να υποστηρίζουν υψηλά μπάτζετ, ωστόσο σε κάθε περίπτωση θέλουμε νέο κόσμο στο άθλημά μας, θέλουμε να νιώθουμε μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα και υποστήριξη».

ping pong

«Τα οπαδικά δεν χωράνε στο άθλημά μας, αν υπήρχαν έδρες»

Η παρουσία των τριών μεγάλλων συλλόγων, Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ δίνει μεγαλύτερη αίγλη στο πρωτάθλημα, χωρίς να υπάρχουν δυσάρεστες καταστάσεις από οπαδικές συμπεριφορές.

«Αυτές οι καταστάσεις με τα οπαδικά δεν χωράνε στο άθλημά μας. Έχει μεταφερθεί βέβαια, το πάθος των μεγάλων ομάδων, αλλά με την καλή έννοια. Δηλαδή η προσπάθεια, το μεράκι, η αγάπη για τον αθλητισμό. Προσπαθούμε όσο το δυνατό να μείνουν έξω οι φανατισμοί και τα κακώς κείμενα, από εκεί και πέρα είναι σπουδαίο να δραστηριοποιούνται στον χώρο μας μεγάλες ομάδες κι ελπίζω ν’ ακολουθήσουν κι άλλες», επεσήμανε η Κωνσταντίνα Παρίδη.

Η Ιωάννα Γερασιμάτου σημείωσε για την ΑΕΚ ότι «από την ομάδα τη δική μου δεν έρχονται φανατικοί οπαδοί στα παιχνίδια μας, αλλά σταθερά κάποια άτομα, πάντως και το δικό μας μεγάλο όνομα μετράει σαν διαφήμιση για το άθλημα».

Η Παρίδη αναφέρθηκε και σε ένα άλλο ζήτημα, την απουσία της έδρας, λέγοντας: «θεωρώ ότι θα είχαμε μεγαλύτερη δημοσιότητα αν το πρωτάθλημα γινόταν σε έδρες. Για μας στον Παναθηναϊκό είναι μειονέκτημα, τα ματς θα γίνουν συγκεντρωτικά σε έναν χώρο γιατί υπάρχει κόσμος, που θέλει να έρθει να μας δει, αλλά καταλαβαίνετε ότι υπάρχει ένας περιορισμός».

Την άποψή του στο θέμα εξέφρασε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Κώστας Παπαγεωργίου, λέγοντας: «Κάποτε οι ομαδικοί αγώνες γίνονταν σε έδρες. Υπήρχαν προβλήματα, αλλά είχε και ενδιαφέρον. Μπορεί να επανέλθει η προηγούμενη κατάσταση, αλλά θέλει δουλειά. Θα πάρει τον χρόνο του το ζήτημα, αλλά κάποια στιγμή πιστεύω ότι θα επανέλθουμε στις έδρες».

«Ωφελούνται οι Ελληνίδες από τις πολλές και καλές ξένες παίκτριες»

Οι ομάδες στηρίζονται σε μεγάλο ποσοστό στις ξένες παίκτριες και το ερώτημα από το Gazzeta ήταν κατά πόσο ωφελούνται οι Ελληνίδες παίκτριες και κατ' επέκταση η εθνική ομάδα.

Η Μαρία Χριστοφοράκη με την εμπειρία της από την πολυετή παρουσία στην προηγμένη στο άθλημα, Σουηδία είπε: «Τα τελευταία τρία χρόνια δουλεύω στην ομοσπονδία της Σουηδίας ως προπονήτρια της εθνικής ομάδας και ως υπεύθυνη για την ανάπτυξη του γυναικείου πινγκ πονγκ στη χώρα. Διαπιστώνω ότι κάνει πολύ καλό στα παιδιά, που λόγω κόστους δεν μπορούν να αγωνίζονται συχνά στα παγκόσμια τουρνουά να παίζουν στα πρωταθλήματά τους με τόσο δυνατές παίκτριες.

Βοηθά στη βελτίωσή τους. Στην Ελλάδα πρέπει να παίζει κάθε φορά τουλάχιστον μία Ελληνίδα, σημαντικό αυτό και για τις δικές μας αθλήτριες, οπότε ναι, βλέπω πολλά οφέλη από τη συμμετοχή σπουδαίων ξένων αθλητριών».

Η Δήμητρα Τσεκούρα σημείωσε: «Ο πολύς ο κόσμος δεν το γνωρίζει, για να παίρνεις βαθμούς στην παγκόσμια κατάταξη πρέπει να μετέχεις συχνά σε τουρνουά, τα οποία όμως είναι αδιανόητα κοστοβόρα. Για την πρόοδό μας λοιπόν, είναι σημαντικό να συναντάμε στο πρωτάθλημα ξένες παίκτριες, που ενδεχομένως δεν θα τις βρίσκαμε ούτε σε διεθνή τουρνουά. Είναι τιμή και κίνητρο, γιατί ξέρεις ότι πρέπει να τα δίνεις όλα κάθε Σαββατοκύριακο. Το βλέπω κι εγώ ως καλό».

Η Γερασιμάτου συμπλήρωσε: «Βασικός στόχος είναι να δείξουμε ικανότητες απέναντι στις ξένες και όχι να νικήσουμε τις συναθλήτριές μας στην εθνική ομάδα. Να αποδείξουμε στον εαυτό μας ότι επίσης έχουμε μεγάλη αξία και να δώσουμε θετικά αποτελέσματα στην ομάδα μας. Και η ΑΕΚ έχει ξένες, πήραμε τέσσερις φέτος και από Ελληνίδες είμαι εγώ».

aek ping pong

Η Κατερίνα Τόλιου εξέφρασε και μία άλλη άποψη: «Όταν κάθε ομάδα διαθέτει από δύο ξένες μειώνονται οι ευκαιρίες σε Ελληνίδες. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι υποβιβάζονται αθλήτριες ή να κάνει τις αθλήτριες να φύγουν από μία ομάδα γιατί θα αισθανθούν ότι δεν έχουνε προοπτική. Δεν ξέρω μήπως είναι καλύτερα μελλοντικά να παίζει μία ξένη σε κάθε ομάδα».

Το πρόγραμμα
Σάββατο 30 Μαρτίου

Στις 15:00

Ημιτελικοί
Ολυμπιακός - ΑΣ Πέρα Αθηνών
ΑΕΚ-Παναθηναϊκός

Στις 17:30
Θέσεις 1-2
Θέσεις 3-4

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]