Πινγκπονίτα

Η Pingponita σε προκαλεί να γνωρίσεις το πινγκ - πονγκ και τελικά το αγαπάς

Μαριλένα Καλόπλαστου

Αθλήτρια, προπονήτρια, motivator, Youtuber, το GWomen μίλησε με την Ανίτα Χατσατριάν και μπήκε για τα καλά στον κόσμο του Πινγκ - Πονγκ.

«Όταν κρατάς ρακέτα του Πινγκ Πονγκ είναι σαν να ξεκλειδώνεις μια πόρτα σε ένα νέο κόσμο!», απαντά αφοπλιστικά η Ανίτα Χατσατριάν ή Pingponita αν προτιμάτε, σε ερώτησή μας για τί είναι το Πινγκ Πονγκ για εκείνη.

Απάντηση χαρακτηριστική του τρόπου που αντιλαμβάνεται το άθλημα. Η μπάλα, το τραπέζι, η ρακέτα, ο φιλές. Τα σερβίς, οι πόντοι, οι αποκρούσεις είναι ο δικός της κόσμος των θαυμάτων, κι εκείνη σαν άλλη Αλίκη, μεταμορφώνεται σε παιδί όταν μπαίνει στον κόσμο του. Η Ανίτα είναι παιδί μεταναστών. Οι γονείς της αναζήτησαν στην Καλαμαριά μια νέα ζωή, κι εκείνη βρήκε στο Πινγκ Πονγκ την ευκαιρία που αναζητούσε, δημιουργώντας μάλιστα το πρώτο κανάλι εκμάθησης της επιτραπέζιας αντισφαίρισης στην Ελλάδα.

Διαβάζοντας τί νιώθει εκείνη για το άθλημα, δεν το γνωρίζεις απλώς, νιώθεις πιο οικεία, το γνωρίζεις στην ουσία του.

«Το Πινγκ Πονγκ όσο εύηχο είναι και όσο εύχρηστο επίσης σε πολιτικές ορολογίες τον τελευταίο καιρό συνέχεια άλλο τόσο δεν το προβάλουν και δεν το πιστεύουν οι Έλληνες. Δεν πιστεύουν πόσο καλή γυμναστική μπορεί να είναι και πόσα οφέλη παρέχει στους λάτρεις του.

Παρεξηγημένο στην ελληνική πραγματικότητα σε τεράστιο ποσοστό.

• Να πούμε εδώ ειναι το πιο δημοφιλές άθλημα με ρακέτα στο κόσμο!

• Και το 8 πιο δημοφιλές άθλημα στο κόσμο!!!

• Γυμνάζει όλο το σώμα και το μυαλό!

• Γυμνάζει : 1. Μυαλό 2.Πόδια 3.Σώμα και τελευταίο το 4.Χερι

• Καλλιεργεί δυνατούς χαρακτήρες

• Αναπτύσσει εξαιρετικά αντανακλαστικά ( για την οδήγηση στην ενήλικη ζωή απαρατήρητο)

• Ισχυροποιεί την κριτική ικανότητα

• Υπάρχει δυνατότητα ρύθμιση έντασης προπόνησης.

• Όλοι μπορούν να παίξουν !

• 2% όμως μπορεί να διακριθεί και να καταλάβει την λογική του αθλήματος και να έχει την κατάλληλη απάντηση στην κατάλληλη μπαλιά στο σωστό σημείο ανάλογα ανάλογα τον αντίπαλο !!!

•Και τα δύσκολα για τους προπονητές το 2ο πιο δύσκολο στην εξήγηση και μετάδοση γνώσης στο κόσμο μετά το Πόλο!

Ζητάμε και προκαλούμε όλα τα μέσα Τηλεόραση - Site - Ραδιόφωνα - YouTube να γνωρίσουν το άθλημα μας και τους ανθρώπους του!»

Πινκγπονίτα

-Ένιωσες ποτέ ότι είναι ανώφελο, πως θες να τα παρατήσεις;

«Την πρώτη φορά που ήμουν No1 στον Ranking list στις κορασίδες (έως 15 ετών) και έχασα από ένα outsider από το 1ο αγώνα. Ήταν Συγκλονιστικό το συναίσθημα γιατί όλο το χρόνο ετοιμαζόμουν για αυτή τη διοργάνωση και γκρεμίστηκαν όλα σε 20 λεπτά και έβλεπα σαν παιδί ένα γήπεδο με γουρλωμένα μάτια να βλέπει το σκορ ... Όμως όταν είσαι χρόνια στον αθλητισμό και ξέρεις ότι πρέπει να σηκωθείς, όταν πέσεις από όσο και ψηλά και αν ήταν... Στην ίδια διοργάνωση μάζεψα τις δυνάμεις μου και κατάφερα να κατακτήσω 2 χρυσα στο διπλό με την Τσαχάκη Φρόσω και στο μικτό με Μανουσώφ Στέφανο»

- Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει μία γυναίκα αθλήτρια;

«Γυναίκα από επαρχεία, από οικογένεια οικονομικών μεταναστών που ήρθαν χωρίς γλώσσα για μια νέα ευκαιρία από την σοβιετικής ένωσης στη Θεσσαλονίκη και πιο συγκεκριμένα στη Καλαμαριά αντιμετωπίζει πολλά εμπόδια η αλήθεια είναι. Ηταν αθλητές πέραν όλων των άλλων άλλων οι γονείς μου και το μόνο σίγουρο ήταν ότι μιλούσαν την γλώσσα του ήθους και του ευ αγωνίζεστε.

Με βοήθησαν πάρα πολύ σε αυτή μου την πορεία η εμπειρία τους. Είναι σαν να έχω σπουδάσει άλλη μια σχολή επιπλέον όταν έχεις τέτοια εφόδια από την οικογένεια σου και τεράστια τύχη επίσης!! Αυτό που έχω να πω είναι: Σίγουρα μια γυναίκα την υποτιμούν και πρέπει να αποδεικνύεις καθημερινά αξίζεις το σεβασμό ότι δεν είσαι ένα κόμματι καλογυμνασμένο αθλητικό κρέας.

Δεν ξέρω αν θα καταφέρουμε ποτέ να ζήσουμε το ίδιο ελεύθερες όσο οι άντρες. Ακόμη και όταν πας να μαζέψεις το μπαλάκι τα μάτια των θεατών βλέπουν με διαφορετικό φίλτρο... ξεχνάνε τα καρφιά που μόλις έκανες και τον έξυπνο πόντο που πήρες.

Εμένα με πεισμώνουν τέτοια πράγματα και ένα λόγος που τόλμησα και το κανάλι στο YouTube. Το 1ο κανάλι εκμάθησης Πινγκ Πονγκ στην Ελλάδα! Και να δείξω ότι έχουμε θέση σε όλα τα πόστα και ότι μπορεί μια γυναίκα μπορεί να εμπνεύσει μια χώρα να ασχοληθεί με ένα άθλημα παραπάνω χωρίς να είναι κάτι προκλητικό και γυμνό και πρόστυχο! Αντιθέτως μπορεί να το κανει διασκεδαστικό και να παροτρύνει ανθρώπους να γνωρίσουν το Πινγκ Πονγκ και να επενδύσουν σε αυτό!»

- Τι συνέβη από το διάστημα που ξεκίνησες το PINGPONITA CHANNEL στο YouTube;

«Είμαι πολύ περήφανη και χαρούμενη που σε ένα χρόνο έχουν γίνει πάρα πολλα πράγματα με το κανάλι και ο κόσμους της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης το αγκάλιασε με αγάπη και μου ζητάει το επόμενο επεισόδιο. 300.000 εμφανίσεις 50.000 προβολές και 1000 έγραφες μέσα σε 365 μέρες από PINGPONITA CHANNEL για το ελληνικό Πινγκ Πονγκ και τον ελληνικό αθλητισμό!

Με ενθαρρύνει να μου στέλνουν μηνύματα ότι τους βοηθάω να εξελίσσονται μέσω των οδηγιών που προσφέρω από τα βίντεο από όλη την Ελλάδα και ακόμη και από το εξωτερικό. Χαίρομαι που έρχονται και με αγκαλιάζουν στους αγώνες όταν καταλαβαίνουν ότι εγώ είμαι η Pingonita.

Είναι όμορφο να ακούς από γονείς ότι χρειαζόταν κάτι τέτοιο στο χώρο και πόσο μάλλον και όταν αρκετοί συνάδελφοι προπονητές, βετεράνοι και νέοι αθλητές στο χώρο στηρίζουν την προσπάθεια αυτή, μου δίνει απίστευτη χαρά να συνεχίσω και να εμπνευστώ για το επόμενο βίντεο. Μιας και τα όλα γίνονται από εμένα μέσω ενός κινητού. Σκηνοθεσία, Βίντεο, Μοντάζ, Σπικάζ, Προώθηση και Μάνατζμεντ.

Είναι σκληρό και πολλές φορές κουραστικό το hobby σου να έχει να κάνει με την δουλειά σου διότι ο χρόνος που αφιερώνω είναι πολύς το ξέρω αλλά είναι ανάλογος με την αγάπη μου για το άθλημα που υπηρετώ 25 χρόνια τώρα και συνεχίζω και θα συνεχίζω όσο μπορώ!»

- Μπορεί ο αθλητισμός να αποτελέσει ένα πεδίο στο οποίο θα αναπτυχθεί η γυναικεία ενδυνάμωση και αλληλεγγύη;

«Αλληλεγγύη είναι ειδική και μαγική λέξη ομολογώ... δεν ξέρω αν είναι πραγματικά εφικτό αυτό. Η παρατήρηση μου πάνω σε αυτή τη λέξη είναι ότι όσο πιο μορφωμένη, ταξιδεμένη και φτασμένη στο τομέα που επιλέγει η κάθε μία γυναίκα μας τότε αναγνωρίζει και εκτιμάει περισσότερα την ιερή λέξη αυτή και έχει μια πολύ ποιοτική προσωπικότητα που εκπέμπει φως και σιγουριά για αυτό θα χαρεί να βοηθήσει και να προσφέρει με χαρά κομμάτι και από την ψυχή της»

Πινγκπονίτα

- Ποια είναι η άποψή σου για τα Social media;

«Επέλεξα την προβολή του άθλημάτος μου και του εαυτού μου μέσα από αυτό για ένα λόγο να κάνω όσο πιο ευχάριστο και εύπεπτο το Πινγκ Πονγκ στα ελληνικά ματιά! Με εκφράζει το ευγενές περιβάλλον των social στους κλάδους αθλητισμός, πολιτισμός δράσεις και ψυχολογική υποστήριξη οτιδήποτε κίτρινο και κουτσομπολίστικο με απωθεί και μου μυρίζει ναφθαλίνη»

- Τι μηνύματα θέλεις να στέλνεις στο κοινό που σε ακολουθεί και τι μηνύματα λαμβάνεις;

«Τα μηνύματα που στέλνω είναι συγκεκριμένα:

• Γυμνάσου και θα σκεφτείς την πιο σωστή λύση στο πρόβλημα σου !

• Ping Pong is All The Way !

•I will think positive as much as I can ! Follow the Flow!

• Το PINGPONITA CHANNEL ήρθε για να κανει μόδα το κάτι διαφορετικό.

• All we have is now !

• Keep fighting and it will happen !

- Πόσο έχει παρεισφρήσει ο σεξισμός στον γυναικείο αθλητισμό;

«Προσωπικά το περιβάλλον μου είναι αρκετά ανδροκρατούμενο και έχω μάθει να ζω ανάμεσα τους όσο δύσκολο και να ναι ομως το διαφορετικό που έχουν οι άντρες είναι ότι είναι πιο ευθείς και απλοί στην σκέψη. Δυστυχώς εμείς οι γυναίκες βλέπουμε μια εικόνα ένα άτομο και πίσω έχουμε 300 σκέψεις και κάνουμε σενάρια.

Στο δρόμο για τα σενάρια πολλες φορές πληγωνουμε μια ξένη γυναίκα που θεωρούμε ότι απειλούμαστε. Προσωπικά επιλέγω άτομα να είναι κοντά μου μόνο αν έχουν κάνει στο παρελθόν αθλητισμό ή έχουν κάνει κάτι στην ζωή τους και χρειάστηκε να ζοριστούν δυστυχώς με το υπόλοιπο σύνολο δεν μπορώ εύκολα να συνεννοηθώ μιλάμε απλά σε αλλες γλώσσες»

- Τι ζητάτε από τα Μέσα Ενημέρωσης;

«Θέλουμε ίση προβολή στα δελτία ειδήσεων σε χρόνο και αφιερώματα και φυσικά αναφορά σε όλα τα άθληματα. Είμαι κατά της χρηματιστήριοποίησης του αθλητισμού... βλέποντας τα εκατομμύρια ευρώ που κάνουν βόλτες σε όλο το κόσμο την ώρα που υπάρχουν αθλητές που χρειάζονται βοήθεια στην προσπάθεια τους άλλοι τρώνε με χρυσά κουτάλια επειδή ποντάρουν πάνω τους λες και είναι άλογα, κάποιοι πλούσιοι γιατί δεν έχουν τι να κάνουν... η θέλουν να εμφανίσουν τα λεφτά τους κάπως πιο νόμιμα...»

- Πρωταθλητισμός και εφηβεία: Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς αλλά και οι προπονητές μιας έφηβης αθλήτριας;

«Προπονητής/ προπονήτρια είναι ένα αχάριστο επάγγελμα μου έλεγε πάντα η μητέρα μου, μιας η ίδια ήταν αθλήτρια του βόλεϊ στην Εθνική ομάδα Αρμενίας και έπειτα προπονήτρια. Γιατί από την μία μπορεί να σε έχουν Θεό/ Θεά και από την άλλη στιγμή να σε λιθοβολούν. Το αναφέρω αυτό διότι ότι κάνουμε πρέπει να το κάνουμε με ανιδιοτέλεια και αγάπη προς τη νέα γενιά. Ειδικά τώρα που μεσολαβεί και πανδημία έχουμε μεγάλη ευθύνη μιας και 3 χρόνια έχουν αλλάξει πάρα πολύ τα δεδομένα όλου του κόσμου.

Έτσι λοιπόν θα ξέρουν ότι τα παιδιά περνάνε πολλές ώρες στα γήπεδα και στα ταξίδια με τους προπονητές καλό θα ήταν λοιπόν να ξέρουν λίγα πράγματα για το έργο του/ της coach και να δουν αν ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία τους για να μπορέσουν να επικοινωνία μαζί για να περνάμε ομαδικά τα σωστά μηνύματά σχετικά με συμπεριφορά, διατροφικές συνήθειες, διαχείριση αγώνων και αποτυχιών για να μην κλονίζεται ο εσωτερικός κόσμος των παιδιών τόσο μιας και ήδη έχουν ζοριστεί πολύ με όλες τις καταστάσεις που βιώνουμε.

Όταν φυσικά τα πράγματα είναι πιο δύσκολα από όσο νομίζουμε ένας αθλητικός ψυχολόγος σίγουρα βοηθάει και απαλύνει τον πόνο του παιδιού και όλων όσων εμπλέκονται. Είναι ο άσσος στο μανίκι μας»

- Ποιοι είναι οι λόγοι κατά τη γνώμη σου που ο γυναικείος αθλητισμός δεν έχει την ίδια ανταπόκριση και ευρύτητα με τον ανδρικό;

«Σε μια κοινωνία πατριαρχική γεμάτη επιθεωρήσεις γεμάτης σεξιστικά αστεία και βάσεις δεδομένων σάπιες. Έρχεται το GW να μας δώσει μια μικρή ηλιαχτίδα στο χάος και τα πρόστυχα βλέμματα. Σαν επαιδευτικός θα πω ότι όλα μπορούν να αλλάξουν όταν αλλάξουν από την βάση που είναι τα σχολεία μας. Μεγάλο θέμα Συζήτησης το ξέρω... 300 βουλευτές - από τους οποίους 150 γυναίκες ! Όλα τα ποσοστά πρέπει να είναι μοιρασμένα για να μας βλεπόμαστε το ίδιο! Κατά βάθος μας φοβάται ο αντρικός πληθυσμός... αν με ρωτάτε αυτό! Γιατί όλα μπορούμε να τα κάνουμε και συμφερουμε πολύ!»

- Αθλητής/ αθλήτρια που σε ενέπνευσε;

«Οι γονείς μου αποκλειστικά ! Ειναι οι δικοί Ολυμπιονίκες κάθε μέρα όχι κάθε 4 χρόνια!»

- Πόσο σημαντικός είναι ο παράγοντας ψυχική υγεία; «Το Νο6 στη καραντίνα μας έσωσε... Είναι το πιο σημαντικό για την συνολική υγεία μας ! Ψυχική - Νοητική - Σωματική και Συναισθηματική υγεία! Είμαστε γεννημένοι για να κινούμαστε αν δεν ξεδώσουμε τα πράγματα συσσωρεύονται και ξεκινούν οι περίεργες συμπεριφορές. Είμαστε χημικές ενώσεις και αυτο θα πρέπει να μας θυμίζει ότι οι αλγόριθμοι είναι λίγο πολύ συγκεκριμένοι για όλους!!! Γυμναστείτε και θα βρείτε την λύση στο πρόβλημα και δίλημμα σας ! Θα λειτουργήσει με άλλες στροφές ο εγκέφαλος σας»

-Πως γεννήθηκε η σχέση σου με την Ειρήνη Δρακωνάκη;

«Μας βρήκε η ίδια προπονήτρια σε άλλο σύλλογο η λατρεμένη Ζήνα Παπικιάν! Χωρίς εκείνη καμιά μας δεν θα είχε ζήσει όλα όσα έχουμε ζήσει και καταφέρει ως τώρα! Ήμουν στο κλιμάκιο επίλεκτων αθλητών Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης Θεσσαλονίκης τους πολύ σημαντικούς ανθρώπους στην πορείας μας Θανάση Στάθη και Παπασάβογλου Σωκράτη την εποχή 1998-2008 στο διάστημα αυτό επιλέχτηκε και η Ειρήνη Δρακωνάκη με τον Αδελφό της Χρυσοβαλάντη!

Έπαιζε μαζί μας η Ειρήνη όπου κάποια στιγμή σε κάτι αγώνες όταν ήμουν 16 χρονών είχα μια απορία και αμέσως την εξωτερίκευσα. Η Ειρήνη έπαιζε μαζί μας κανονικά στο πρωτάθλημα αρτημελών και πάω στους γονείς της και τους ρωτάω γιατί δεν ψάχνουν την κατάσταση με τα ΑΜΕΑ για να παίξει σε πιο ίσους όρους και ίσως εκεί διακριθεί και πολύ πιο εύκολα απόλαμβάνοντας το περισσότερο. Και κάπως έτσι έψαξαν, βρήκαν και πως τα φέρνει η ζωή... μετά από μετρικά χρόνια σήμερα είμαι προπονήτρια της!!! Το λες και καρμικό ! Πινγκ Ποννγκικό»

- Πόσο σας βοηθάει το άθλημα/αθλητισμός

«Ο αθλητισμός μου έμαθε την τεχνική του Φοίνικα! Κάθε φορά αναδύομαι από της στάχτες μου ! Μπορεί να απέτυχα σε κάποια πράγματα που κλήθηκαν να καταφέρω στην αθλητική μου ζωή και μη αλλά πάντα μαθαίνω και με εξιτάρει πάρα πολύ η εξέλιξη όταν προσπαθείς σίγουρα αργά ή γρήγορα θα έρθει αυτί που θέλεις!!! Αρκεί να μην χάνεις την πίστη σου και να αναπροσαρμόζεις τα δεδομένα σου σχετικά πάντα με το στόχο σου»

- Ανίτα, πόσο σε έχει βοηθήσει η Ειρήνη;

«Η Ειρήνη είναι η μόνη αθλήτρια που όταν κάνουμε προπόνηση λέει καλά λόγια στον εαυτό της για τον ενθαρρύνει ανεξαρτήτως ηλικίας! - Παμε Ειρήνη ! Όταν κάτι δεν πάει καλά! - Μπράβο μου ! Όταν κάνει κάποια καλή μπαλιά! Έχει δηλώσει σε μια συνέντευξη ότι αν δεν έχει προβλήματα η ζωή τοτε δεν είναι ζωή!

Ολα αυτά με πείσμωσαν πολύ περισσότερο και με έκανε να πιστέψω πολύ παραπάνω και σε μένα και στο έργο μας να εμπνεύσουμε κόσμο να ασχοληθεί με το μαγικό Πινγκ Πονγκ και φυσικά να πάμε Παρίσι παρέα και να διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό!

Συνειδητοποίησα γενικά όλοι είμαστε πολύ αυστηροί με τον εαυτό μας και ποτέ δεν βλέπουμε από που ξεκινήσαμε και που φτάσαμε πάντα μας μαλώνουμε. Ε η Ειρήνη δεν το κάνει αυτό και αυτό γιατί ξέρει από που ξεκίνησε, από εκεί που οι γιατροί είπαν ότι δεν θα μπορεί να περπατήσει....Η Ειρήνη μου θυμίζει ότι υπάρχει μια ελπίδα και με ένα 1% ακόμη και όταν όλα είναι δρομολογημένα και καθορισμένα είναι πιθανό να καταφέρουμε αυτό που θέλουμε!!

Πινγκπονίτα

Μετά από κάθε προπόνηση με την Ειρήνη φεύγω καλύτερος άνθρωπος!! Δεν χρειάζεται κάτι άλλο νομίζω για μένα! Σε όποιον αναγνώστη που μπορεί να τον συγκίνησε αυτή η συνέντευξη και μπορεί να κατάλαβε τι έργο κρύβει αυτή η φιλία και έχει την δυνατότητα να βοηθήσει κάπως.

Θα θέλαμε να ζητήσουμε να επικοινωνήσει μαζί μας για να συζητήσουμε τις ανάγκες τις Ειρήνης για κάποια χορηγία. Διότι όλα τα έξοδα αγώνων τα πληρώνουν από μόνοι τους και οι αγώνες είναι πολυέξοδοι όπως όλοι ξέρετε. Πέραν αυτού ένας αθλητής ξέρετε έχει ανάγκες ένδυσης, σωστής διατροφής, παρακολούθηση υγείας, φυσιοθεραπειών και αθλητικού υλικού κτλ.

Θα χαρούμε πολύ αν έχουμε κάποιον ακόμη κοντά μας σε όλη αυτή την σκληρή προσπάθεια πριν γίνει μεγάλη αθλήτρια η Ειρήνη... το νόημα και η πραγματική βοήθεια είναι πριν τα φώτα της δημοσιότητας και όχι λίγο πριν τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι.

Αγαπημένα μου "pingponakia" όπως λέω στο κανάλι μου να είστε όλοι καλά μέχρι την επόμενη φορά που θα πιάσετε ρακέτα και να ξανά γίνεται παιδιά!»

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]