Ταλίκα Κλάνσι: Η Ολυμπιονίκης που σηκώνει ψηλά τη σημαία των Ιθαγενών Αυστραλών

Ταλίκα Κλάνσι: Η Ολυμπιονίκης που σηκώνει ψηλά τη σημαία των Ιθαγενών Αυστραλών

Βασίλης Μπαλατσός

Η ασημένια Ολυμπιονίκης, Ταλίκα Κλάνσι, μέσω του αγαπημένου της beach volley τιμά και... δείχνει τον δρόμο στους Ιθαγενείς της Αυστραλίας.

H Κάθι Φρίμαν το 2000 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ στα 400 μέτρα στίβου, έγινε η πρώτη Ιθαγενής από την Αυστραλία που κέρδισε Ολυμπιακό μετάλλιο στον 21ο αιώνα και έγινε πρότυπο για χιλιάδες παιδιά. Ανάμεσα σε αυτά και η μόλις οκτώ χρονών, Ταλίκα Κλάνσι, η οποία 21 χρόνια αργότερα θα ανέβαινε και αυτή στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η νεαρή Ταλίκα είδε μια άλλη ιθαγενή αθλήτρια να κάνει μια ηρωική προσπάθεια και να ανεβαίνει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, πήρε την έμπνευση και έβαλε στόχο μια μέρα να φτάσει και αυτή στην κορυφή. «Υπάρχουν τόσοι πολλοί σπουδαίοι αθλητές εκεί έξω, ειδικά αυτόχθονες Αυστραλοί όπως η Κάθι Φρίμαν. Ήταν αυτή που άνοιξε πραγματικά το δρόμο για τους νεαρούς Αβορίγινες και τους αθλητές που έφτασαν, να στοχεύουν πραγματικά ψηλά και να μην βάζουν ποτέ περιορισμούς στον εαυτό τους», ανέφερε σε δηλώσεις της στην επίσημη σελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων η 29χρονη βολεϊμπολίστρια, η οποία το καλοκαίρι του 2021 κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στο Tόκιο, στο αγαπημένο της beach volley.

Ο αγώνας για δύο έθνη

Μια προσεκτική ματιά στην περιβολή της Ταλίκα Κλάνσι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο αποκάλυψε ότι αντιπροσώπευε πολλά περισσότερα από τον εαυτό της και ένα έθνος. Η 29χρονη φόρεσε τα πράσινα και τα χρυσά της Αυστραλίας κατά τη διάρκεια του Ολυμπιακού τουρνουά μαζί με η συμπαίκτρια της Μαριάφ Αρτάτσο Ντελ Σολάρ και μαζί ανέβηκαν στο βάθρο. Η Κλάνσι είχε ζωγραφισμένη τη σημαία των Αβορίγινων στα νύχια της. Tο δεύτερο έθνος που είχε την περηφάνια να εκπροσωπήσει στο Τόκιο.

«Είναι πάντα εξαιρετικά σημαντικό για μένα να εκπροσωπώ καλά τους ανθρώπους μου», είπε η Κλάνσι στο Channel Seven. «Ποτέ δεν ένιωσα τόση υποστήριξη ως ιθαγενής αθλήτρια και είναι ωραίο που αναγνωρίζουμε πραγματικά τους ιθαγενείς».

Η Κλάνσι έπαιξε στο Μεξικό στα μέσα του Μαρτίου, στον πρώτο της διεθνή αγώνα από τότε που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μόλις λίγες μέρες αργότερα, εντάχθηκε στην 11μελή Επιτροπή Αθλητών της Αυστραλιανής Ολυμπιακής Επιτροπής (AOC). «Είναι τεράστια τιμή να συμμετέχω στην Επιτροπή Αθλητών της AOC, μαζί με μια ομάδα αθλητών τους οποίους έχω σε μεγάλη εκτίμηση, τόσο τους ενεργούς όσο και τους παλαιμάχους» ανέφερε σε τοποθέτηση της.

Οι Ιθαγενείς Ολυμπιονίκες και η παρουσία τους στο Τόκιο

Τερματίζοντας δεύτερη στο Τόκιο η Κλάνσι έγινε η δέκατη Ιθαγενής Αυστραλή που κερδίζει ολυμπιακό μετάλλιο, ακολουθώντας τα βήματα της Κάθι Φρίμαν και της χρυσής Ολυμπιονίκης του χόκεϊ στην Ατλάντα το 1996 Νόβα Πέρις. Αυτή η λίστα περιλαμβάνει επίσης την κολυμβήτρια Σαμάνθα Ρίλεϊ, το αστέρι του σόφτμπολ Στέισι Πόρτερ, την μπασκετμπολίστρια Ροχάν Κοξ και τους παίκτες χόκεϊ Μπάεντεν, Ντέσμοντ Άμποντ και Τζοέλ Κάρολ.

Οι Ολυμπιακοί του Τόκιο ήταν ξεχωριστοί στο θέμα των Ιθαγενών Αυστραλών, με τον μπασκετμπολίστα των Μπρούκλιν Νετς, Πάτι Μιλς να γίνεται ο πρώτος ιθαγενής Αυστραλός που σήκωσε τη σημαία των Αβορίγινων στην Τελετή Έναρξης. Προς τιμήν της εθνικής του κληρονομιάς ο γεννημένος στην Καμπέρα αθλητής φόρεσε μια παραδοσιακή μάσκα προσώπου των Αβορίγινων. Στο Τόκιο έγινε ρεκόρ με 16 Ιθαγενείς Αυστραλούς στην αποστολή των 480 αθλητών που αγωνίστηκαν στο κορυφαίο αθλητικό ραντεβού του κόσμου.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016, η Κλάνσι έγινε η πρώτη ιθαγενής Αυστραλιανή παίκτρια beach volley που εκπροσώπησε τη χώρα της στην Νο.1 αθλητική διοργάνωση του κόσμου. Παρά την επιτυχία της, δεν ξέχασε ποτέ τις ρίζες της και επισκεπτόταν συχνά απομακρυσμένες κοινότητες ιθαγενών στη Νότια Αυστραλία. Η αποστολή της ήταν διπλή: να εμπνεύσει την επόμενη γενιά νέων αθλητών και να βοηθήσει τα παιδιά να παραμείνουν στο σχολείο, συνδέοντας τα με την κληρονομιά των Αβορίγινων. «Ακόμα μαθαίνω για την ιστορία του πολιτισμού μας. Το να μείνω συνδεδεμένη με την κληρονομιά μου είναι εξαιρετικά σημαντικό για μένα, επομένως το να μπορώ να το μοιράζομαι με τους μαθητές είναι πολύ ιδιαίτερο», είπε η Κλάνσι στην επίσημη ιστοσελίδα των Oλυμπιακών Αγώνων.

Αρτάτσο Ντελ Σολάρ: Το έτερον ήμισυ στην άμμο

Υπάρχει κάτι ιδιαίτερο στη σχέση της Κλάνσι και της Αρτάτσο Ντελ Σολάρ. Οι δυο τους γνωρίζονται από όταν ήταν μικρές, κέρδισαν ένα χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U21 του 2012 και ήταν μοιραίο κάποια στιγμή να ξανασυναντηθούν.

«Οι δρόμοι μας άλλαξαν όταν ήρθε η Ολυμπιάδα του 2016, αλλά αισθάνομαι ότι το ταξίδι που κάναμε και οι δύο και οι εμπειρίες που συλλέξαμε μας βοήθησαν όταν ξεκινήσαμε τη συνεργασία μας το 2017. Πιστεύω ότι έχουμε πολύ καλή χημεία στο γήπεδο. Εμπιστευόμαστε πολύ η μία την άλλη. Έχουμε παρόμοιες αξίες, ακόμα και πολιτιστικά. Είμαστε και οι δύο δεμένες με την οικογένεια μας και παθιασμένες με το άθλημα, οπότε αισθάνομαι ότι όλα αυτά τα στοιχεία μας έκαναν μια τόσο καλή ομάδα», εξήγησε η Κλάνσι.

Στην πρώτη τους σεζόν μαζί στο FIVB World Tour, η Κλάνσι και η Αρτάτσο Ντελ Σολάρ κέρδισαν τους περισσότερους τίτλους από μια ομάδα beach volley ανδρών ή γυναικών της Αυστραλίας, ανέβηκαν στο βάθρο έξι φορές (από τότε πρόσθεσαν άλλον έναν τίτλο στις αρχές του 2021 στο Κανκούν) και ολοκλήρωσαν τη σεζόν του 2018 στην πρώτη πεντάδα της παγκόσμιας κατάταξης.

Τον Ιούλιο του επόμενου έτους και αφού έγιναν η πρώτη αυστραλιανή ομάδα beach volley από το 2003 που κέρδισε μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, το αχτύπητο δίδυμο έφτασε στο Νο.2 του κόσμου. Η Κλάνσι δεν φανταζόταν ότι ο αντίκτυπός της επρόκειτο να αυξηθεί κατακόρυφα λόγω των εμφανίσεών της στην άμμο με την νέα της παρτερνέρ.

Εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο η «ομάδα όνειρο» κέρδισε δύο Ασιατικά Πρωταθλήματα beach volley, πήραν έξι προκρίσεις στο FIVB World Tour, κέρδισαν ένα ασημένιο στους Αγώνες της Κοινοπολιτείας και ένα χάλκινο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Το αστέρι τους «έλαμψε» ακόμη περισσότερο όταν απέκλεισαν τις Καναδές παγκόσμιες πρωταθλήτριες Σάρα Παβάν και Μελίσαν Χουμάνα Παρέδες στους προημιτελικούς των Ολυμπιακών στην Ιαπωνία. Τελικά, έχασαν από την Έιπριλ Ρος και την Αλίξ Κλίνεμαν από τις ΗΠΑ στον αγώνα για το χρυσό μετάλλιο, αλλά ο αντίκτυπος της επιτυχίας τους δίνει έμπνευση στην επόμενη γενιά.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]