Σάρα Σόστρομ: Η συνειδητοποιημένη «βασίλισσα» της κολύμβησης

Σάρα Σόστρομ: Η συνειδητοποιημένη «βασίλισσα» της κολύμβησης

Δημήτρης Ντζάνης

«Πιθανή αποτυχία δεν καταστρέφει την ψυχή μου, επειδή γνωρίζω το μέγεθος της αφοσίωσής μου και την αξία της αποτυχίας». Η Σάρα Σόστρομ έπειτα από 15 χρόνια στο υψηλότερο επίπεδο πρωταθλητισμού, παραδίδει δωρεάν μαθήματα τρόπου σκέψης και αντιμετώπισης των πραγμάτων.

Η Σάρα Σόστρομ λάμπει στις πισίνες του κόσμου από το 2008, με την κολυμβήτρια από τη Σουηδία να αποτελεί ένα από τα κορυφαία αστέρια της παγκόσμιας κολύμβησης.

Μια (πρωτ)αθλήτρια που έχει σημαδέψει με την πορεία της το άθλημα. Για παράδειγμα, τον περασμένο Σεπτέμβριο η 30χρονη κολυμβήτρια με τη νίκη της στα 50μ. ελεύθερο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ρώμης, έφθασε στα 27 μετάλλια ξεπερνώντας στην κορυφή της σχετικής λίστας τον θρυλικό Ρώσο, Αλεξάντερ Ποπόφ των 26 συνολικά μεταλλίων.

«Μετά από δεκαπέντε χρόνια κολύμβησης στο υψηλότερο επίπεδο, μπορώ ακόμα να κάνω όνειρα. Είναι τεράστιοι στόχοι, φαινομενικά παράλογοι, αλλά που κρατούν φρέσκια τη φαντασία και την επιθυμία μου. Πιθανή αποτυχία δεν καταστρέφει την ψυχή μου, επειδή γνωρίζω το μέγεθος της αφοσίωσής μου και την αξία της αποτυχίας» εξηγεί η Σάρα Σόστρομ.

Γεννημένη σε προάστιο της Στοκχόλμης στις 17 Αυγούστου 1993, η Σόστρομ δεν άργησε να στραφεί στον αθλητισμό. Η επιθυμία των γονιών της να την αφήσουν να βρει τον δρόμο της και να ακολουθήσει την καρδιά της, τους φίλους της και τη διασκέδαση, οδήγησε τη μικρή Σάρα να δοκιμάσει μια σειρά από αθλήματα και δραστηριότητες.

«Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά»

Ο στίβος ήταν η αρχική της επιλογή, αλλά σε ηλικία 10 ετών ανακάλυψε το κολύμπι.

«Αμέσως ερωτεύτηκα το νερό, δεν μπορώ να πω το ίδιο πράγμα για το κολύμπι. Πριν ήμουν σε διακοπές με τους γονείς και τα αδέρφια μου, όταν συνειδητοποίησα ότι μπορούσα να επιπλέω όπως έκαναν όλοι οι άλλοι και ένιωσα αμέσως χαρούμενη. Σαν να βρήκα τη θέση μου.

Έβλεπα ανθρώπους να βουτούν και προσπαθούσα να τους μιμηθώ, χαρούμενη με την αίσθηση που μου άφηνε το νερό. Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά» θυμάται η Σόστρομ.

«Δεν ήταν ιδιαίτερο ταλέντο, της άρεσαν τα ντους και απλώς πιτσίλιζε στο νερό», λέει η μητέρα της Τζένι από την πρώτη επίσκεψη της κόρης της στην πισίνα.

Όμως το ταλέντο της στην κολύμβηση φάνηκε από νωρίς και η Σάρα Σόστρομ είχε πάντα έναν κανόνα στη ζωή της, όταν αναλάμβανε μια εργασία και θέτοντας στόχους, να εργάζεται σκληρά να τον πετύχει.

«Πάντα από μικρή της άρεσε η καθημερινή ρουτίνα της κολύμβησης. Με τον καιρό και βλέποντας την πρόοδό της, πήρα ένα βιβλίο όπου έγραφα φορές τις επιδόσεις της και τις σύγκρινα λίγο. Της έγινε κίνητρο να δει τα αποτελέσματα. Πήρε ένα μικρό χαρτζιλίκι για τη βελτίωσή της. Όχι για τη νίκη, αλλά για τη βελτίωση της απόδοσής της» συμπλήρωσε η μητέρα της.

Τα πρώτα μεγάλα αποτελέσματα για την Σάρα Σόστρομ ήρθαν πολύ γρήγορα. Σε ηλικία μόλις 14 ετών, τον Μάρτιο του 2008 έγινε πρωταθλήτρια Ευρώπης στην κατηγορία των γυναικών στα 100μ. πεταλούδα με χρόνο 58.44. Ένα μεγάλο αστέρι της παγκόσμιας κολύμβησης είχε ανατείλει.

sarah sjostrom

Ρεκόρ ισοδύναμο με αυτό του Μπομπ Μπίμον

Από τότε μέχρι σήμερα η Σόστρομ δεν έχει σταματήσει να πρωταγωνιστεί, να κατακτά στόχους και να δημιουργεί ρεκόρ.

Τα μετάλλια αναρίθμητα. Στην ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Υγρού Στίβου (FINA) αναφέρεται πως από τις διοργανώσεις της και τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει κατακτήσει 164 μετάλλια, που μεταφράζονται σε 92 χρυσά, 51 ασημένια και 21 χάλκινα.

Η Σόστρομ στην 50άρα πισίνα είναι η κάτοχος τεσσάρων παγκοσμίων ρεκόρ: Στα 50μ ελεύθερο με 23.67 (Βουδαπέστη, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2017), στα 100μ ελεύθερο με 51.71 (Βουδαπέστη, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2017), στα 50μ πεταλούδα με 24.43 (Σουηδία, 2014) και στα 100μ πεταλούδα με 55.48 (Ρίο ντε Τζανέιρο, Ολυμπιακοί Αγώνες 2016).

Με το τελευταίο έγραψε ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη αθλήτρια από τη Σουηδία που κατέκτησε χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Είμαι πολύ υπερήφανη για το πώς χειρίστηκα εκείνο τον τελικό στο Ρίο ντε Τζανέιρο στα 100 μέτρα πεταλούδα. Είχα μεγάλη πίεση πάνω μου. Στο μυαλό μου το μόνο πράγμα που μπορούσα να σκεφτώ ήταν “εντάξει, αυτή είναι η στιγμή σου να κερδίσεις ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αν δεν το κατακτήσεις τώρα, πιθανότατα να μην το καταφέρεις ποτέ"», δήλωνε πέρυσι η Σόστρομ για το πανάκριβο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο της καριέρας της.

Όμως η ίδια θεωρεί πως η καριέρα της έχει ακόμα ένα ξεχωριστό highlight, το παγκόσμιο ρεκόρ στα 50μ. πεταλούδα, αυτά τα 24.43 που σημείωσε τον Ιούλιο του 2014 στο πρωτάθλημα Σουηδίας στο Μπόρας.

Τότε η Σόστρομ κατέρριπτε το ρεκόρ μιας άλλης σπουδαίας Σουηδής κολυμβήτριας, της Τερέζ Αλσχάμερ, που ήταν 25.07 από τον ημιτελικό του αγωνίσματος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ρώμης και είχε επιτευχθεί με συνθετικό μαγιό. Σε εκείνον τον τελικό μετείχε και η 16χρονη τότε Σόστρομ, φθάνοντας μέχρι την 6η θέση.

Στο Μπόρας η Σόστρομ βελτίωσε το παγκόσμιo ρεκόρ κατά 64 εκατοστά του δευτερολέπτου, με τους ειδικούς να το συγκρίνουν με το απίθανο ρεκόρ κόσμου που είχε σημειώσει ο Μπομπ Μπίμον στο μήκος με 8.90μ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού το 1968.

«Νιώθω τόσο ξεχωριστό το παγκόσμιο ρεκόρ μου στα 50μ. πεταλούδα. Πιθανώς αυτό στα 100μ. πεταλούδα να καταρριφθεί πολύ σύντομα. Με το ρεκόρ στα 50μ. πεταλούδα αισθάνομαι ότι αφήνω κάτι στην κολύμβηση» δήλωσε πρόσφατα η Σόστρομ.

Τα απρόοπτα, η αγωνία...

Δώδεκα μήνες πριν η Σάρα Σόστρομ ανακοίνωσε τον αρραβώνα της με τον επί 10 χρόνια φίλο της και αθλητή της ξιφασκίας Γιόχανμντε Γιονγκ Σκίερους.

Μόνο που πριν φθάσε σε εκείνη τη στιγμή, προηγήθηκαν απρόοπτα και στιγμές αθλητικής αγωνίας. Γλίστρημα στον πάγο και κάταγμα στον αγκώνα που έθεσε σε κίνδυνο την παρουσία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, καθώς χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση και περίοδος αποκατάστασης.

«Θυμάμαι τις ώρες που περνούσα στο στατικό ποδήλατο, κάνοντας χιλιόμετρα για να κρατηθώ σε φόρμα, βυθισμένη σε μια ονειροπόληση. Οραματιζόμουν τον εαυτό μου στο βάθρο του Ολυμπιακών Αγώνων, με ένα μετάλλιο στο λαιμό μου, ενώ στο χέρι μου ένιωσα το αίμα να πάλλεται στις μεταλλικές πλάκες».

Τελικά πήγε στο Τόκιο, κατακτώντας και το ασημένιο μετάλλιο στα 50μ. ελεύθερο. Το 2021 τελείωσε με επτά μετάλλια σε έξι ημέρες στο παγκόσμιο πρωτάθλημα 25άρας πισίνας στο Άμπου Ντάμπι.

...και το μονόπετρο στα χιόνια

Μετά ακολούθησε η πρόταση. Ο αγαπημένος της, γονατιστός στα χιόνια να της προσφέρει το μονόπετρο, με τη Σόστρομ αρχικά να του λέει: «Σήκω θα κρυώσεις» και μετά να απαντά με ένα «ναι».

Και επειδή η καλοσύνη διδάσκει καλοσύνη, η Σάρα Σόστρομ θέλησε να ανταποδώσει στην οικογένειά της την αγάπη και την υποστήριξη που έλαβε, μέχρι να γίνει πρωταθλήτρια.

Το 2021 αναδείχθηκε MVP στην International Swimming League, λαμβάνοντας έπαθλο 79.200 ευρώ (900.000 σουηδικές κορώνες), όμως από τα χρήματα που είχε ήδη κερδίσει από την προηγούμενη σεζόν στην ISL αγόρασε διαμερίσματα στα τρία αδέλφια της, όταν έμαθε ότι δυσκολεύονταν να βρουν κατάλληλο κατάλυμα.

Τον Αύγουστο η Σόστρομ θα μπει στην 4η δεκαετία της ζωής της, όμως ο πόθος να δοκιμάζει τα όριά της εξακολουθεί να είναι ο ίδιος. «Η κολύμβηση είναι ένα άθλημα που με κάνει να νιώθω καλά, ισορροπώντας ανάμεσα στο ταλέντο και την αφοσίωση. Ένα άθλημα που μου έδωσε τόσα πολλά, αλλά που έπρεπε να μάθω να το αγαπώ. Το ξέρω ο χρόνος περνάει και όλα αλλάζουν, σήμερα αντιμετωπίζω διαφορετικά έναν αγώνα από ό,τι πριν. Όμως νιώθω ευλογία που μπορώ να διαλέξω τους αγώνες που αγαπώ περισσότερο, να διατηρήσω το σώμα μου και να εξακολουθώ να ζω όλα όσα συμβαίνουν σε μια διεθνή διοργάνωση» καταλήγει η Σουηδή πρωταθλήτρια.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]