harisson

Η πρώτη γυναίκα που κολυμπά 900 μίλια ανοιχτής θάλασσας

Πηνελόπη Γκιώνη

Μια 23χρονη έγινε η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που κολύμπησε από το Land's End στο John o'Groats. Με απλά λόγια, 900 μίλια ή 1.448 χιλιόμετρα.

Τρεισήμιση μήνες. Τόσο χρειάστηκε η 23χρονη Τζάζμιν Χάρισον για να ολοκληρώσει την (τρελή) πορεία 900 μιλίων ανοιχτής θάλασσας. Δηλαδή 1.448 χιλιόμετρων στη θάλασσα. Δηλαδή... περίπου 176.784 χιλιάδες στροφές σε μία 25άρα πισίνα.

Η νεαρή καθηγήτρια κολύμβησης κατέχει ήδη ένα παγκόσμιο ρεκόρ καθώς ήταν η νεότερη γυναίκα που διέσχισε κωπηλατώντας μόνη τον Ατλαντικό ωκεανό, τον περασμένο Φεβρουάριο, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Guardian.

Παλεύοντας με χιλιάδες μέδουσες, με έναν καρχαρία να την ακολουθεί και κολυμπώντας ανάμεσα σε μια πραγματική στρατιωτική άσκηση, η Χάρισον κολυμπούσε μεταξύ τεσσάρων και 12 ωρών την ημέρα αφότου μπήκε για πρώτη φορά στο νερό στο Land's End στη δυτική Κορνουάλη, την 1η Ιουλίου. Η κολύμβηση της ήταν συχνά μοιρασμένη σε δύο βάρδιες, που διακόπτονταν από φαγητό και ύπνο στο σκάφος υποστήριξης.

harissonnnnΗ μεγαλύτερη διάρκεια κολύμβησης μέσα σε μία μέρα ήταν 12 ώρες και η μέγιστη απόσταση που κολύμπησε σε μια βάρδια ήταν 14 ναυτικά μίλια (περίπου 25.7 χιλιόμετρα) ενώ 27 ναυτικά μίλια (περίπου 49.8 χιλιόμετρα) ήταν η μεγαλύτερη απόσταση που κάλυψε σε μια μέρα. Η μέγιστη ταχύτητα της κατόχου του παγκόσμιου ρεκόρ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ήταν το αξιοθαύμαστο 26 χιλιόμετρα/ώρα.

Μεγάλο μέρος της κολύμβησης της Χάρισον πραγματοποιήθηκε τη νύχτα, κατά τη διάρκεια της οποίας όμως σε μια περίπτωση την πλησίασε μια μεγάλη φάλαινα που παραμόνευε 1 μέτρο κάτω από αυτήν, όπως είπε. Αλλά αυτή δεν ήταν η μόνη της αλληλεπίδραση με τα πλάσματα του ωκεανού. Η έμπειρη κολυμβήτρια τσιμπήθηκε πολλές φορές στο πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια της από μέδουσες.

Η Χάρισον φορούσε μερικές φορές μια μάσκα από νεοπρένιο, φτιαγμένη από μια κουκούλα κολύμβησης, για να προστατεύει το πρόσωπό της κάτι που βοηθούσε αλλά δεν κατάφερε να αποτρέψει μία περίεργη μικρή τσούχτρα να παρασυρθεί μέσα στο στόμα της. Την ακολουθούσε στενά ένας καρχαρίας που κολυμπούσε μέσα στις δίνες του κόλπου Corryvreckan στη Σκωτία και κολυμπούσε επίσης δίπλα σε φάλαινες, δελφίνια και φώκιες όταν περνούσε κάτω από τη γέφυρα Skye.

Παρά τις εντυπωσιακές τοποθεσίες κατά μήκος της διαδρομής, η νεαρή κολυμβήτρια δήλωσε ότι υπήρχαν ψυχικές και σωματικές προκλήσεις. Κατ' αρχάς τα νερά ήταν κρύα και σε ορισμένες περιοχές συναντούσε πολυσύχναστες γραμμές ναυσιπλοΐας.

Μια ανησυχητική στιγμή ήταν όταν βρέθηκε να κολυμπάει καθώς πετούσαν αληθινά βλήματα από πάνω της κατά τη διάρκεια της άσκησης της Joint Warrior, μιας πολύ μεγάλης στρατιωτικής άσκησης στην Ευρώπη στην οποία συμμετέχουν το Βασιλικό Ναυτικό, η Βασιλική Αεροπορία και ο βρετανικός στρατός καθώς και δυνάμεις από άλλα έθνη, η οποία λάμβανε χώρα στο Cape Wrath στη βορειοδυτική Σκωτία.harissonnnn

Αντιμετώπισε επίσης εκδορές από την στολή της και υπέφερε από το πολύ αλάτι που βρισκόταν στο στόμα της, μια κατάσταση που απογυμνώνει το δέρμα από τη γλώσσα και το λαιμό και δυσκολεύει την κατάποση.

Οι ψυχικές της προκλήσεις περιλάμβαναν τη συνεπή προσπάθεια παρά το γεγονός ότι σε ορισμένες κολυμβητικές διαδρομές διένυε μικρή απόσταση. Σε ένα σημείο στη Μάγχη του Μπρίστολ, η Χάρισον διένυσε μόνο τρία μίλια σε έξι ώρες κάτι που, όπως είπε, ήταν δύσκολο ψυχολογικά.

Μιλώντας μετά από όλη αυτή την πρόκληση είπε: «Από τη στιγμή που βούτηξα για πρώτη φορά στο νερό μέχρι να φτάσω επιτέλους ξανά στη στεριά, αυτή ήταν μια πραγματικά επική εμπειρία. Από όλες τις μέδουσες μέχρι το συνεχές κρύο και την τριβή από τη στολή μου ήταν πραγματικά δύσκολο αλλά εκείνη τη στιγμή ήταν, επίσης, απίστευτα ικανοποιητικό».

Όταν δεν κολυμπούσε η ατρόμητη αθλήτρια διαχειριζόταν την υλικοτεχνική υποδομή του ταξιδιού της όπως τον ανεφοδιασμό με καύσιμα, τις αλλαγές πληρώματος και τη διαχείριση του σκάφους. Έτρωγε κανονική διατροφή καθ' όλη τη διάρκεια αλλά και «πολλές σοκολάτες».

Η θαρραλέα κολυμβήτρια δήλωσε ότι ανέλαβε την πρόκληση για να εμπνεύσει άλλους αλλά και για να υποστηρίξει δύο φιλανθρωπικά ιδρύματα: το Sea Shepherd UK, μια φιλανθρωπική οργάνωση για τη διατήρηση της θάλασσα στόχος της οποίας είναι να σταματήσει η καταστροφή των ενδιαιτημάτων των ωκεανών και το Surfers Against Sewage, μια φιλανθρωπική οργάνωση που εργάζεται για να διατηρήσει τις ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου καθαρές. «Αυτή η πρόκληση με ενέπνευσε ακόμη περισσότερο να συνεργαστώ με οργανισμούς που έχουν ως γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και ελπίζω επίσης ότι με αυτόν τον τρόπο ενέπνευσα άλλους και έδειξα ότι όταν βάζεις κάτι στο μυαλό σου, όλα είναι δυνατά και μπορείς να ξεπεράσεις κάθε εμπόδιο που τίθεται στο δρόμο σου» δήλωσε.

Η Τζάζμιν ολοκλήρωσε την περιπέτεια στις 4:43μ.μ. την Τρίτη (18/10).

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]