cole

Έλι Κόουλ: Ο συγκινητικός φόρος τιμής της κορυφαίας παραολυμπιονίκη της Αυστραλίας στο Toy Story

Μαριλένα Καλόπλαστου

Στη «δύση» του καλοκαιριού, τέλη Αυγούστου, η πιο διακεκριμένη παραολυμπιονίκης της Αυστραλίας, Έλι Κόουλ, αποσύρθηκε από την κολύμβηση και το έκανε με μια συγκινητική ωδή στην εμβληματική παιδική ταινία Toy Story.

Στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram παρουσιάζεται στον κόσμο ως: η πιο επιτυχημένη Αυστραλή Παραολυμπιονίκης όλων των εποχών και επιζώσα από τον παιδικό καρκίνο. Αυτός είναι ίσως ο πιο σύντομος, άμεσος, περιεκτικός και συνταρακτικός τρόπος να γνωρίσει κανείς την Έλι Κόουλ που στο τέλος του Αυγούστου, αποσύρθηκε από την κολύμβηση.

Η Κόουλ έχασε το δεξί της πόδι από καρκίνο όταν ήταν μόλις 3 ετών. Ήταν η μόνη λύση για να μη χάσει τη ζωή της. Αντί να μείνει στη σκιά των αντιξοοτήτων, έδειξε μια απίστευτη ικανότητα να ξεπερνά τις πιθανότητες.

Το μοναδικό ταξίδι της στη πισίνα ξεκίνησε οκτώ εβδομάδες μετά το χειρουργείο, όταν στο πλαίσιο της αποκατάστασης η μητέρα της την έγραψε σε μαθήματα κολύμβησης. Οι εκπαιδευτές περίμεναν ότι θα χρειαζόταν έως και ένα χρόνο για να μάθει πώς να κολυμπάει σε ευθεία γραμμή, αλλά τις πήρε μόλις δύο εβδομάδες.

Στα 16 χρόνια της στις πισίνες της γης, η Έλι κατέλαβε πολλές κορυφές, τιμήθηκε ως σημαιοφόρος στην Τελετή λήξης του Τόκιο, ενώ από το 2021 είναι η πιο διακεκριμένη παραολυμπιονίκης της Αυστραλίας, με 17 μετάλλια.

Η Έλι είναι ακατέργαστη, αληθινή, ταπεινή κι αγνοεί -ή ίσως δεν την ενδιαφέρει να καταλάβει- πόσο υπέροχα χαρισματική είναι. Δημοφιλής ομιλήτρια, βρίσκει πάντοτε τρόπους να συνδεθεί πραγματικά με το κοινό της. Παθιασμένη με το θέμα της διαφορετικότητας και της ένταξης ορκίστηκε να χαμογελά πάντα και να παραμείνει παιδί.

Στους Αγώνες της Κοινοπολιτείας 2022 στο Μπέρμιγχαμ τερμάτισε 5η στα 100 μέτρα ελεύθερο S9 γυναικών, ενώ η τελευταία της «κούρσα» έγινε στο τουρνουά Duel in the Pool. Λίγες ώρες αφότου αγωνίστηκε για τελευταία φορά δημοσίευσε μια φωτογραφία στα social media δείχνοντας το προσθετικό της μέλος στο οποίο είχε γράψει «ANDY».

Συνόδεψε τη φωτογραφία με το θρυλικό soundtrack: «You' ve got a friend in me», που οι περισσότεροι λατρέψαμε ως «εγώ κι εσύ μαζί» στην ελληνική version και απέτισε έτσι φόρο τιμής στη βραβευμένη ταινία της Pixar, Toy Story, στην οποία ο πρωταγωνιστής Γούντι, έχει γραμμένο το ANDY στην καουμπόικη μπότα του. Επιστρατεύοντας μάλιστα το γνωστό της χιούμορ, πρόσθεσε: «Πώς λες στη μαμά σου ότι έκανες νέο τατουάζ;».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]