Ευαγγελία Πλατανιώτη

Το "παράπονο" της Ευαγγελίας Πλατανιώτη για τα πριμ των μεταλλίων

Πηνελόπη Γκιώνη

Η κορυφαία αθλήτρια της χρονιάς στα Gazzetta Awards αλλά και κορυφαία στον κόσμο στην καλλιτεχνική κολύμβηση, Ευαγγελία Πλατανιώτη, τοποθετήθηκε για τα πριμ των μεταλλίων που δίνονται από την πολιτεία τα οποία εκείνη δεν λαμβάνει, εκφράζοντας και αρκετούς ακόμη συναθλητές της.

Η κορυφαία αθλήτρια της χρονιάς σύμφωνα με τις ψήφους του κοινού, Ευαγγελία Πλατανιώτη, αφού παρέλαβε το βραβείο της και ευχαρίστησε το κοινό που την ψήφισε αλλά και όσους χορηγούς τη στήριξαν στην πορεία της από τη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής, δήλωσε: «Θέλω να πιστεύω και ελπίζω πως και η Πολιτεία θα αναγνωρίσει τις διακρίσεις μου, γιατί μέχρι στιγμής δεν αναγνωρίζονται. Αλλά θέλω να πιστεύω και ελπίζω ότι θα γίνει κάτι. Και μιλάω για τα μετάλλια!».

Ο Γιάννης Βρούτσης, αφού βρέθηκε επί σκηνής λίγο αργότερα, για να παραδώσει το βραβείο του κορυφαίου αθλητή (που αναδείχθηκε ο Μίλτος Τεντόγλου) στον Γιώργο Πομάσκι, απάντησε στη δήλωση της Ευαγγελίας Πλατανιώτη λέγοντας: «Αφού μου δίνεται η ευκαιρία θα ήθελα να πω στην Ευαγγελία Πλατανιώτη, που έχει παράπονο και δικαιολογημένα αλλά δεν ξέρει γιατί ακόμη δεν έχει στεγνώσει το μελάνι. Χθες βγήκε ο νόμος, που ψηφίσαμε στη Βουλή, για πρώτη φορά με νόμο του κράτους τα παιδιά που πήραν 4η, 5η και 6η θέση παίρνουν τα ισότιμα προνόμια και επιβραβεύσεις με τους πρώτους τρεις. Αυτός είναι νόμος του κράτους και θα ισχύει αναδρομικά από το 2012. Άρα, λοιπόν, αυτό που η Ευαγγελία διατύπωσε ως παράπονο αποκαταστάθηκε».

Ωστόσο, η πρωταθλήτρια της καλλιτεχνικής κολύμβησης δεν αναφερόταν σε αυτά τα προνόμια. Σε δηλώσεις της στο backstage η Πλατανιώτη εξέφρασε την ευγνομωσύνη της σχετικά με τον νέο νόμο που δίνει προνόμια σε όσους και όσες κατέλαβαν τις θέσεις 4-6 στους Ολυμπιακούς Αγώνες τονίζοντας πως μία τέτοια πρωτοβουλία είναι πάρα πολύ σημαντική για εκείνη αλλά και για όλους τους συναθλητές της και επεσήμανε πως η αναφορά της στην πολιτεία αφορούσε στα πριμ των μεταλλίων.

Όπως είναι γνωστό, κάθε αθλητική διάκριση αντιστοιχεί και σε ένα χρηματικό έπαθλο (πριμ) από την Πολιτεία το οποίο το κράτος δίνει ως επιβράβευση. Αυτό ισχύει για τα μετάλλια σε Παγκόσμιες και Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Όμως, η Πλατανιώτη παρ΄ ότι έχει αναδειχθεί Παγκόσμια πρωταθλήτρια (2024), δευτεραθλήτρια κόσμου (2024) και έχει κατακτήσει και δύο χάλκινα μετάλλια σε Παγκόσμια πρωταθλήματα (20222) και ένα αργυρό και ένα χάλκινο σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (2021), δεν έχει λάβει χρηματικό πριμ ποτέ.

Αυτό συμβαίνει διότι, σύμφωνα με τον κανονισμό για αυτά τα χρηματικά έπαθλα, πριμ δικαιούνται μόνο οι αθλητές και οι αθλήτριες που σημειώνουν διάκριση σε αγωνίσματα που εντάσσονται στο Ολυμπιακό πρόγραμμα. Στην περίπτωση της Πλατανιώτη, το σόλο δεν αποτελεί Ολυμπιακό αγώνισμα (στους Ολυμπιακούς Αγώνες υπάρχει μόνο το ντουέτο και το ομαδικό) και παρ’ όλο που είναι ευρέως γνωστό πως οι σολίστ είναι εκείνες που ξεχωρίζουν στην καλλιτεχνική κολύμβηση, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια δεν λαμβάνει χρηματική ανταμοιβή.

Το ίδιο συμβαίνει και με αθλητές και αθλήτριες άλλων αθλημάτων που έχουν κατακτήσει διακρίσεις σε μη Ολυμπιακές κατηγορίες.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]