Αριάννα Φοντάνα: Η κόντρα με την ομοσπονδία οδηγεί την πολυμεταλλιούχο της Ιταλίας να αλλάξει υπηκοότητα

Αριάννα Φοντάνα: Η κόντρα με την ομοσπονδία οδηγεί την πολυμεταλλιούχο της Ιταλίας να αλλάξει υπηκοότητα

Πηνελόπη Γκιώνη

Η κορυφαία αθλήτρια του speed skating, των 11 Ολυμπιακών μεταλλίων, Αριάννα Φοντάνα σκέφτεται να εγκαταλείψει την Ιταλία μετά τη μεγάλη κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε εκείνη και την ομοσπονδία και τον φόβο της να μην τη «στείλουν» στους ερχόμενους χειμερινούς Ολυμπιακούς.

Η νεότερη Ιταλίδα που έχει κερδίσει ποτέ μετάλλιο σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς, όταν το 2006 στα 15 της ανέβηκε στο βάθρο των Αγώνων του Τορίνο. Η Αριάννα Φοντάνα έχει σηκώσει την ιταλική σημαία ψηλά πολλές φορές όμως τώρα, στα 32 της, ίσως αλλάξει σημαία. Η πιο διακεκριμένη Ολυμπιονίκης της Ιταλίας, άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να αλλάξει αθλητική ταυτότητα και να αγωνίζεται για τις ΗΠΑ λόγω των εντάσεων με την Ιταλική Ομοσπονδία χειμερινών αθλημάτων (FISG).

Οι ρωγμές στη σχέση της σκέιτερ με την ομοσπονδία άρχισαν μετά την αντίθεσή του οργανισμού στην απόφαση της χρυσής Ολυμπιονίκη να προσλάβει τον σύζυγό της Άντονι Λομπέλο ως προπονητή μετά την Πιονγιάνγκ 2018. Η 32χρονη υποστήριξε ότι δεν υπήρξε καμία εποικοδομητική συζήτηση από τη FISG για τη συμμετοχή της στο Μιλάνο Κορτίνα 2026 από τον περασμένο Απρίλιο. Η κατάσταση κλιμακώθηκε όταν η πρωταθλήτρια ισχυρίστηκε ότι είχε παρενοχληθεί από άνδρες αθλητές της εθνικής ομάδας και το θέμα δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ από το αρμόδιο προσωπικό: «Όσο εγκρίνονται αυτές οι αποφάσεις και οι ενέργειες, δεν θα επιστρέψω και αν αποφασίσω να αγωνιστώ στο μέλλον, η πορεία μου θα είναι εντελώς ξεχωριστή από αυτό που ο τεχνικός διευθυντής και το επιτελείο του έχουν σχεδιάσει για την ιταλική ομάδα», δήλωσε η Φοντάνα.

«Αποφάσισα να επιμείνω στο ταξίδι που σχεδίαζε ήδη ο Άντονι εδώ για να δω τι έχουν να προσφέρουν οι ΗΠΑ και το SLC (Σολτ Λέικ Σίτι), αν συνέχιζα το Ολυμπιακό μου ταξίδι», έγραψε στο Instagram η δρομέας του πατινάζ ταχύτητας μικρού μήκους, Φοντάνα και συνέχισε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους προπονητές και τις προπονητικές ομάδες με τις οποίες έκανα πατινάζ όσο ήμουν εδώ. Σας ευχαριστώ που υποδεχτήκατε εμένα και τον προπονητή μου με ανοιχτές αγκάλες. Σε αυτή την περίπτωση, θα λυπηθώ που δεν θα προπονηθώ με τους υπόλοιπους Ιταλούς αθλητές, αλλά η εμπιστοσύνη μου στο τεχνικό και το ομοσπονδιακό επιτελείο είναι ανεπανόρθωτη. Έχω μπροστά μου σημαντικές αποφάσεις να πάρω και όλα τα χαρτιά είναι στο τραπέζι, ακόμη και αυτά που νόμιζα ότι δεν θα σκεφτώ ποτέ», έγραψε.

Ο πρώην προπονητής της Φοντάνα, Στέλιο Κόντι, ζύγισε την κατάσταση και προειδοποίησε ότι το ενδεχόμενο να αγωνιστεί για τις ΗΠΑ είναι «αρκετά πραγματικό». Η FISG απάντησε με ανακοίνωση στην οποία εξέφρασε «την έκπληξή της και τη λύπη της για τα σοβαρά σχόλια» που έκανε η Φοντάνα, χαρακτηρίζοντάς τα μη χρήσιμα εν μέσω των προσπαθειών για την προετοιμασία της διοργάνωσης Χειμερινών Ολυμπιακών Κορτίνα-Μιλάνο 2026.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η Φοντάνα είναι η αθλήτρια του short track speed skating με τα περισσότερα μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες στην ιστορία του αθλήματος.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]