natalie gymnastics

Νάταλι Βόιτσικ: Η πρωταθλήτρια της ενόργανης ξεσπά για την αντικειμενοποίηση των γυναικείων σωμάτων

Πηνελόπη Γκιώνη

Η πρωταθλήτρια της γυμναστικής στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, Νάταλι Βόιτσικ, η οποία έχει δύο τίτλους στο δημοφιλές πρωτάθλημα NCAA, μιλάει ανοιχτά μετά από ένα βίντεο με το εκθαμβωτικό της πρόγραμμα στη δοκό ισορροπίας, το οποίο συνοδεύτηκε με αρνητικά σχόλια για την εμφάνισή της.

Όταν η πρωταθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής, Νάταλι Βόιτσικ, κατέβηκε από τη δοκό κατά τη διάρκεια του αγώνα της στη Μινεσότα, τον Φεβρουάριο, ήξερε ότι τα είχε καταφέρει. Η μεταπτυχιακή φοιτήτρια χοροπήδηξε πάνω-κάτω, αγκάλιασε τον προπονητή της και έκανε high-five στους συμπαίκτες της. Η βαθμολογία βγήκε επιβεβαιώνοντας αυτό που το κοινό γνώριζε ήδη: ένα τέλειο 10.

Μέρες αργότερα, το πρόγραμμά της κατέληξε να αναπαράγεται στο διαδίκτυο, καθώς λογαριασμοί υψηλού προφίλ - συμπεριλαμβανομένου του SportsCenter του ESPN - αναδημοσίευσαν την προσπάθειά της. Αλλά για την Βόιτσικ, η οποία ήταν μία από τις καλύτερες γυμνάστριες του NCAA τα τελευταία χρόνια έχοντας κατακτήσει τον εθνικό τίτλο στη δοκό ισορροπίας στην πρώτη της χρονιά και βοηθώντας τους Wolverines να φτάσουν στον ομαδικό τίτλο του 2021, ο αρχικός ενθουσιασμός γρήγορα ξεθώριασε.

Όπως αναφέρει το Olympics.com, στο οποίο η 23χρονη έδωσε αποκλειστικές δηλώσεις, η Βόιτσικ έλαβε αρνητικά σχόλια για το σώμα της και το κορμάκι που φορούσε: «Μαζί με αυτή την προβολή, δυστυχώς, ήρθαν και πολλά αρνητικά σχόλια που αφορούσαν κατά κάποιο τρόπο το σώμα μου και το κορμάκι μου. Και έτσι τα περισσότερα από αυτά επικεντρώθηκαν γύρω από την ιδέα ότι το κορμάκι μου δεν μου έκανε καλά ή ότι απλά δεν φτιάχνονται με τον ίδιο τρόπο που φτιάχνονταν παλιά ή ότι οι πρωταθλήτριες της γυμναστικής δεν έχουν τα ίδια σώματα που είχαν παλιά».

Η Βόιτσικ έμεινε έκπληκτη από τις αρνητικές αντιδράσεις, που την έπιασαν απροετοίμαστη: «Αυτά τα αρνητικά σχόλια και ο όγκος τους με εξέπληξαν πραγματικά», δήλωσε και έτσι άνοιξε ξανά τη μεγάλη συζήτηση για τη σεξουαλικοποίηση των αθλητριών της γυμναστικής. Αποφάσισε να κάνει κάτι, να πει κάτι, να τονίσει πως το σώμα της και τα γυναικεία σώματα δεν είναι προς συζήτηση. Έτσι, χωρίς να διστάσει, δημοσίευσε στα social media στιγμιότυπα από το βίντεο του προγράμμματός της μαζί με μερικά από τα αρνητικά σχόλια που έλαβε για το σώμα της και την εμφάνισή της:

«Νομίζω ότι ίσως νωρίτερα στην καριέρα μου, δεν θα έλεγα τίποτα. Αλλά αισθάνομαι ότι είμαι σε ένα σημείο της καριέρας μου όπου έχω πραγματικά μια φωνή και μια πλατφόρμα όπου μπορώ με αυτοπεποίθηση να μοιραστώ τόσο τα σημαντικότερα σημεία όσο και κάποιες από τις πιο δύσκολες πτυχές του να είσαι αθλήτρια. Πραγματικά ήθελα απλώς να ευαισθητοποιήσω. Ήθελα απλώς να τονίσω το γεγονός ότι η προβολή της γυναικείας γυμναστικής -και του γυναικείου αθλητισμού γενικότερα- δεν θα έπρεπε να συνοδεύεται από την αντικειμενοποίηση των γυναικείων σωμάτων ή τη σεξουαλικοποίηση των γυναικών στον αθλητισμό».

Η ανταπόκριση, λέει η ίδια, ήταν ως επί το πλείστον θετική αν και ορισμένοι σχολιαστές έδωσαν ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στα ήδη αρνητικά σχόλια που είχαν κάνειQ «Αισθάνομαι ότι είχα σχεδόν μια μικρή αίσθηση κοινότητας σε αυτό το τμήμα σχολίων για αυτά τα δύο βίντεο. Υπήρχαν νυν γυμνάστριες και πρώην γυμνάστριες που απαντούσαν και έλεγαν ότι έχουν δεχθεί παρόμοια σχόλια. Ήταν πολύ ωραίο να μπορώ να απαντήσω σε αυτούς τους ανθρώπους και απλά να τους δώσω να καταλάβουν ότι τους βλέπουν, τους ακούνε και τους εκτιμούν, όχι λόγω του σώματός τους αλλά λόγω του ανθρώπου που είναι και των εκπληκτικών πραγμάτων που μπορούν να κάνουν».

Τα ζήτηματα παρενόχλησης οποιασδήποτε μορφής θίγονται όλο και περισσότερο από τις αθλήτριες, όλων των αθλημάτων, και οδηγούμαστε πλέον σε ένα μεγάλο κίνημα.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]