oksana chusovitina

Τσουσοβίτινα: Back-to-back μετάλλια στα Παγκόσμια κύπελλα και βλέμμα στο Παρίσι

Πηνελόπη Γκιώνη

Η γυμναστική σαν άθλημα εξελίσσεται, αλλάζει, μεγαλώνει. Νέα ταλέντα έρχονται, παλαιότερα αποχωρούν όμως ένα πρόσωπο μένει ίδιο, στη θέση του: η Οξάνα Τσουσοβίτινα.

Το όνομά της πλέον γνωστό σε όλους. Η Οξάνα Τσουσοβίτινα έχει αψηφήσει όλα τα ηλικιακά στερεότυπα και συνεχίζει να κάνει αυτό που αγαπά, χωρίς να ενδιαφέρεται για τίποτα άλλο πέρα από το να περνά καλά. Και μάλιστα συνεχίζει να βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο, περισσότερα από τριάντα χρόνια μετά το ντεμπούτο της στην ενόργανη γυμναστική.

Όπως γράφει το Olympics.com, η 47χρονη είχε πει -με απόλυτη βεβαιότητα- ότι η τελευταία της διοργάνωση θα ήταν οι Ολυμπιακοί του Τόκιο το 2020. Εκεί, την αποχαιρέτησαν κάπως μελαγχολικά. Χωρίς οπαδούς στις κερκίδες για να τιμήσουν τη θρυλική καριέρα της, οι κριτές, οι προπονητές και οι συναθλητές της έβαλαν τα δυνατά τους για να της δώσουν έναν αποχαιρετισμό αντάξιο όλων όσων έχει δώσει στο άθλημα. Αφού ευχαρίστησε όσους βρίσκονταν στην αρένα με δάκρυα στα μάτια, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι αυτό ήταν το κύκνειο άσμα της. «Αυτά ήταν δάκρυα χαράς επειδή τόσοι πολλοί άνθρωποι με υποστήριζαν», δήλωσε η Τσουσοβίτινα για το χειροκρότημα που δέχτηκε από τους λίγους που βρέθηκαν στο Τόκιο και συνέχισε: «Είχα προετοιμαστεί για το τέλος των πραγμάτων εδώ, αλλά είναι αδύνατο να είσαι απόλυτα έτοιμη για το τέλος της καριέρας σου».

Τελικά, δεν ήταν.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, μόλις λίγους μήνες μετά από εκείνους τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, η Τσουσοβίτινα ανακοίνωσε στο Instagram ότι θα επέστρεφε στις προπονήσεις, ονειρευόμενη ένα τελευταίο μετάλλιο σε μια μεγάλη διοργάνωση -τους Ασιατικούς Αγώνες- για το Ουζμπεκιστάν. «Θέλω να πω σε όλους ότι αποφάσισα να προετοιμαστώ για τους Ασιατικούς Αγώνες του 2022», ανέφερε στο Instagram story της και συνέχισε: «Απλά δεν μπορώ να ολοκληρώσω την καριέρα μου χωρίς ένα μετάλλιο για το Ουζμπεκιστάν».

Με αυτή τη διοργάνωση να καθυστερεί μέχρι το 2023 λόγω των περιορισμών του COVID-19, η Τσουσοβίτινα δήλωσε ότι θα επικεντρωθεί σε ένα ένατο ταξίδι στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το 2024: «Το σκέφτηκα καλά και αποφάσισα ότι μετά τους Ασιατικούς Αγώνες, θα προετοιμαστώ και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024», δήλωσε η Τσουσοβίτινα σύμφωνα με άρθρο της Ολυμπιακής Επιτροπής του Ουζμπεκιστάν.

Η Τσουσοβίτινα έχει αγωνιστεί σε οκτώ ιστορικούς Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού έκανε το ντεμπούτο της ως μέλος της Ενωμένης Ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992. Εκεί κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό. Αν και θα εκπροσωπούσε το Ουζμπεκιστάν στους Αγώνες του 1996, του 2000 και του 2004, το δεύτερο Ολυμπιακό της μετάλλιο ήρθε περίπου 16 χρόνια αργότερα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008. Τότε ήταν που η Τσουσοβίτινα, εκπροσωπώντας τότε το τρίτο της έθνος στους Αγώνες, τη Γερμανία, ήταν ασημένια στο άλμα και, 33 ετών τότε, απείχε μόλις 0,075 από το χρυσό μετάλλιο.

Και τώρα, η ιστορία της συνεχίζεται.

Παρέλειψε το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης του 2022 στο Λίβερπουλ για να προετοιμαστεί για τη φετινή σεζόν, όπου θα επιδιώξει να προκριθεί στο Παρίσι στα τέλη Σεπτεμβρίου στο Παγκόσμιο της Αμβέρσας στο Βέλγιο.

Η σεζόν της έχει ξεκινήσει με την ίδια να είναι σε εξαιρετική φόρμα, καθώς πήρε χάλκινα μετάλλια στο άλμα στους δύο πρώτους σταθμούς της σειράς των Παγκοσμίων κυπέλλων της σεζόν, στο Κότμπους και στη Ντόχα. «Πρώτη εκκίνηση, πρώτο μετάλλιο», έγραψε αργότερα στο Instagram της και προσέθεσε: «Θα έρθουν κι άλλα», για την περίπτωση που κάποιος είχε αμφιβολίες.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]