elizavetapolstyana

Γυμναστική: Άποκλείστηκε από την Εθνική λόγω Ρωσίας και αποσύρθηκε από το άθλημα

Πηνελόπη Γκιώνη

Μόλις στα 19 της και χωρίς να έχει προλάβει να πετύχει όσα ήθελε στο άθλημα, η Ελιζαβέτα Πολστιάναγια αποσύρθηκε από την ενεργό δράση λόγω... διπλού διαβατηρίου.

Η νεαρή πρωταθλήτρια της ρυθμικής, Ελιζαβέτα Πολστιάναγια, ανακοίνωσε πως παρατάει τον πρωταθλητισμό στη γυμναστική καθώς ο αποκλεισμός της από την Εθνική ομάδα της Λετονίας της έκοψε τα φτερά.

Η αθλήτρια της ρυθμικής γυμναστικής έχει γεννηθεί στη Λετονία, από Ρώσους γονείς και ζούσε τον περισσότερο καιρό στη Ρωσία. Το 2018 απέκτησε τη Λετονική υπηκοότητα, για να έχει πια διπλό διαβατήριο ενώ πολύ συχνά βρισκόταν στη Λετονία αφού, πλην της ομάδας της, οι πνευματικοί της γονείς ζουν εκεί όπως και αρκετοί της φίλοι. Η αθλητική της ταυτότητα ήταν λετονική και αγωνιζόταν με την Εθνική ομάδα της Λετονίας στις διεθνείς διοργανώσεις.

Αφού η Ρωσία εισέβαλλε στην Ουκρανία, η Λετονία ήταν στις χώρες που κριτίκαρε πολύ έντονα αυτή την πράξη και ήταν πάντα υπέρ των κυρώσεων προς τους Ρώσους ακόμη και στο αθλητικό κομμάτι και τον πλήρη αποκλεισμό τους από κάθε διεθνή διοργάνωση. Τότε, ζητήθηκε από την Πολστιάναγια να "αφήσει" τη ρώσικη υπηκοότητά της ώστε να μπορεί να αγωνίζεται με την Εθνική Λετονίας. Η ίδια αρνήθηκε και προφασίστηκε πως αφού έχει και τις δύο υπηκοότητες δεν θα πρέπει να υπάρχει πρόβλημα ενώ είχε δηλώσει πως δεν σκεφτόταν την Εθνική ομάδα της Ρωσίας ως επιλογή.

Η λετονική ομοσπονδία αποφάσισε πως η νεαρή μπορεί να συνεχίσει να κάνει εκεί την προετοιμασία της αλλά θα χρειαστεί να καλύπτει τα δικά της έξοδα. Λίγο αργότερα όμως, πριν το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ρυθμικής του 2022 η ομοσπονδία αποφάσισε να μην επιλέξει την Πολστιάναγια για την Εθνική και έτσι έχασε την ευκαιρία να αγωνιστεί σε αυτή τη μεγάλη διοργάνωση. Μετά από αυτό επέστρεψε στη Ρωσία όπου και συνέχισε τις προπονήσεις της έχοντας την ελπίδα να αλλάξει κάτι και να μπορέσει να αγωνιστεί ξανά. Περίμενε μία νέα απόφαση από τη λετονική ομοσπονδία όμως ο αποκλεισμός της παρέμενε.

Έτσι, πήρε την απόφαση να αποσυρθεί από το άθλημα αφού δεν μπορούσε πια να στηρίξει τα όνειρά της και εν μέσω τέτοιας κατάστασης δεν θα τα κατάφερνε ποτέ να βρεθεί στους Ολυμπιακούς του Παρισιού που τόσο ήθελε.

«Ανακοινώνω επίσημα το τέλος της καριέρας μου. Πήρα αυτή την απόφαση εδώ και πολύ καιρό αλλά μπόρεσα να την δημοσιεύσω σήμερα. Φυσικά, ο κύριος λόγος για αυτό που συνέβη είναι ο αποκλεισμός μου από την Εθνική ομάδα της Λετονίας. Δεν μπορείς να προβλέψεις τίποτα στον αθλητισμό αλλά είχα ένα πλάνο για να προετοιμαστώ για την επιλογή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ήταν η τελευταία μου εκκίνηση, όπου εξακολουθούσα να εκπροσωπώ τη Λετονία. Μετά τον Αύγουστο δεν αγωνίστηκα πουθενά αλλά διατηρήθηκα σε φόρμα ελπίζοντας σε κάποια απόφαση. Δεν σχεδίαζα να παίξω για την Εθνική ομάδα της Ρωσίας γιατί υπάρχουν νέοι κανόνες στο άθλημά μας, ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα» εξήγησε η νεαρή αθλήτρια.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]