ajax_women

Άγιαξ: Αποφάσισε να μην πανηγυρίσει το γυναικείο πρωτάθλημα λόγω των αποτελεσμάτων της ανδρικής ομάδας

Μαριλένα Καλόπλαστου

Η γυναικεία ομάδα του Άγιαξ κατέκτησε φέτος το πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, αλλά δεν θα υπάρξουν δημόσιοι εορτασμοί λόγω της... απογοητευτικής σεζόν των ανδρών.

Το ολλανδικό πρωτάθλημα γυναικών ήταν σε ισορροπία μέχρι την τελευταία μέρα. Τελικά, η γυναικεία ομάδα του Άγιαξ τερμάτισε πρώτη μόλις ένα βαθμό πάνω από την Τβέντε, όμως οι ποδοσφαιρίστριες του «Αίαντα» δεν θα νιώσουν τη ζεστασιά των φιλάθλων στο Άμστερνταμ, παρότι η δήμαρχος της ολλανδικής πόλης Φέμκε Χαλσέμα είχε συμφωνήσει σε ένα πάρτι στην πλατεία για τις μεγάλες νικήτριες,ο σύλλογος έκανε πίσω. Επίσημα το έπραξε για την ώρα και τον τόπο των εορτασμών υπό τον φόβο ότι δεν θα υπάρξει μεγάλη προσέλευση.

Αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική και εκπρόσωπος του συλλόγου εξήγησε κατ' ουσίαν το γιατί: «Η έλλειψη χαράς μέσα και γύρω από τον Άγιαξ γενικά, σε σχέση με την απόδοση της πρώτης ομάδας αυτή τη σεζόν, παίζει επίσης ρόλο σε αυτό. Πιστεύουμε ότι δεν είναι συνετό να τιμούμε τις γυναίκες του Άγιαξ στην πόλη την επόμενη εβδομάδα και δεν είναι καλό σημάδι για τη γυναικεία ομάδα του Άγιαξ ή τους οπαδούς μας».

Διαμάχη για την απόφαση

Η απόφαση της ομάδας δεν άρεσε σε όλους. Ο δήμος του Άμστερνταμ δήλωσε απογοητευμένος από αυτή την επιλογή: «Δυστυχώς, χωρίς τη συνεργασία του συλλόγου, ο δήμαρχος και ο δημοτικός σύμβουλος δεν βλέπουν καμία πιθανότητα διοργάνωσης μιας επιτυχημένης τελετής». Στη συνέχεια ξεκίνησε μια σειρά από σχόλια κατά του συλλόγου στα social media.

Η απόφαση να μην πανηγυρίσουν τις επιτυχίες της γυναικείας ομάδας λόγω των αποτελεσμάτων της ανδρικής ομάδας μεταφράστηκε ως υποτίμηση του επιτεύγματος των γυναικών. Η δικαιολογία ότι το μικρό κοινό θα ήταν κακό σημάδι για τις πρωταθλήτριες Ολλανδίας δεν έπεισε. Το κακό σημάδι είναι -εξάλλου- ότι οι επιτυχίες μιας ομάδας επισκιάζονται από τις αποτυχίες των ανδρών ομολόγων τους.

Αν στο ποδόσφαιρο γυναικών δεν δίνεται η προσοχή που αξίζουν οι ποδοσφαιρίστριες στο γήπεδο, είναι συχνά επειδή οι ίδιοι οι σύλλογοι δεν τις θεωρούν ίσες με τις συναδέλφους τους του αντίθετου φύλου. Το ποδόσφαιρο όμως είναι εξίσου για άνδρες και γυναίκες. Ακόμα κι αν αφενός οι γυναίκες παίκτριες αμείβονται λιγότερο και οι αγώνες τους έχουν μικρότερο κοινό, η δέσμευση που κάνουν πράξη καθημερινά στις προπονήσεις και τους αγώνες και οι επιτυχίες που πετυχαίνουν πρέπει να τιμούνται και να γιορτάζονται.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]