Women´s Finalissima 2023

Finalissima 2023, Αγγλία - Βραζιλία: Δύο υπερδυνάμεις του ποδοσφαίρου γυναικών κοντράρονται στο κατάμεστο «Γουέμπλεϊ»

Μαριλένα Καλόπλαστου

Για πρώτη φορά οι πρωταθλήτριες Ευρώπης και η πρωταθλήτρια Νοτίου Αμερικής θα κοντραριστούν σε μονό ματς που θα φιλοξενηθεί στο Στάδιο Γουέμπλεϊ.

Το Στάδιο Γουέμπλεϊ το σπίτι του ποδοσφαίρου όπως το αποκαλούν οι Άγγλοι, θα φιλοξενήσει το πρώτο Finalissima Γυναικών το βράδυ της Πέμπτης 6 Απριλίου με την Αγγλία, πρωταθλήτρια Ευρώπης 2022 να υποδέχεται την κάτοχο του Copa América Βραζιλία. Η Αγγλία κέρδισε το πρώτο της Euro τον περασμένο Ιούλιο, αφού επικράτησε της Γερμανία με 2-1 στο Γουέμπλεϊ. Τον ίδιο μήνα, η Βραζιλία εξασφάλισε τον όγδοο τίτλο της στη Νότια Αμερική με τη νίκη της με 1-0 επί της οικοδέσποινας του τουρνουά Κολομβίας.

Μετά τη νίκη της Αργεντινής επί της Ιταλίας στο πρώτο Finalissima ανδρών (από το 1993) τον περασμένο Ιούνιο, το ποδόσφαιρο γυναικών βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο στο εθνικό στάδιο της Αγγλίας. Ήταν εκεί που τον Ιούλιο οι Lionesses σήκωναν την κούπα μπροστά στο κοινό τους και φυσικά τώρα θα δώσουν μια ακόμα «μάχη» σε ένα ξανά sold out Στάδιο.

Finalissima Γυναικών: Πουλήθηκαν 60.000 εισιτήρια σε τρεις ημέρες!

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε σχέση με το Euro της Αγγλίας, η κόουτς των Lionesses Σαρίνα Βίγκμαν δεν θα έχει στη διάθεσή της την κορυφαία σκόρερ όλων των εποχών, Έλεν Γουάιτ, που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, την πρώτη σκόρερ του τουρνούα του καλοκαιριού, Μπεθ Μιντ, λόγω χιαστών, την πλέι μέικερ Φραν Κίρμπι και την Μίλι Μπράιτ που είναι επίσης τραυματίες. Όσον αφορά τη Βραζιλία, η μεγάλη σταρ της ομάδας, Μάρτα, τραυματίστηκε την περασμένη εβδομάδα και δεν θα δώσει το παρών στην αναμέτρηση, μαζί με τις Ντεμπίνια και Ράισλα, αλλά η Γκέισε της Μπαρτσελόνα θα είναι εκεί!

Το παιχνίδι δύο από των πιο μεγάλων δυνάμεων του ποδοσφαίρου γυναικών έρχεται λίγους μήνες πριν και οι δύο διεκδικήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία το καλοκαίρι. Προς το παρόν, όμως, έχουν στραμμένο το βλέμμα τους σε ένα άλλο, νέο, τρόπαιο.

Αγγλία - Βραζιλία: Head to head

Οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί μόλις τέσσερις φορές στο παρελθόν. Η Αγγλία έχει τη μερίδα του λέοντος των νικών. Στη σύγκρουση μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Βραζιλίας στη φάση των ομίλων στο Λονδίνο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, η Χιούτον σκόραρε στο δεύτερο λεπτό και η Μεγάλη Βρετανία πήρε την εντός έδρας νίκη με 1-0. Στο Sheffield's Meadow Lane, τον Οκτώβριο του 2018, μια κεφαλιά της Κίρμπι πάλι στο δεύτερο λεπτό του αγώνα αποδείχθηκε καθοριστική για την Αγγλία σε φιλική αναμέτρηση των δύο ομάδων.

Οι ομάδες συναντήθηκαν ξανά στο SheBelievesCup του 2019, όταν τα γκολ στο δεύτερο ημίχρονο από την Έλεν Γουάιτ και την Μπεθ Μιντ εξασφάλισαν τη νίκη της Αγγλίας με 2-1 στο Τσέστερ της Πενσυλβάνια. Η Αντρέσα είχε δώσει το προβάδισμα στη Βραζιλία από το σημείο του πέναλτι. Οκτώ μήνες αργότερα, η Βραζιλία κατέγραψε τελικά την πρώτη της νίκη επί της Αγγλίας στο Riverside Stadium στο Μίντλεσμπρο. Η Ντεμπίνια σκόραρε δύο φορές, με την Μπεθ Μιντ να μειώνει (1-2).

Μπορεί η Αγγλία να φτάσει τα 30 ματς αήττητη;

Η Αγγλία θα ξεκινήσει το παιχνίδι ως φαβορί στο Γουέμπλεϊ. Τέταρτη στο ranking της FIFA (η Βραζιλία είναι 9η), η ομάδα της Βίγκμαν είναι αήττητη από τον Απρίλιο του 2021, σε σερί 29 αγώνων, και δεν έχει υποστεί ήττα υπό την Ολλανδή προπονήτρια. Αυτό περιλαμβάνει τη νίκη στο Euro 2022 και μια νίκη επί των παγκόσμιων πρωταθλητών Ηνωμένων Πολιτειών στο Γουέμπλεϊ τον περασμένο Οκτώβριο. Σε αντίθεση με την Αγγλία, οι Βραζιλιάνες έρχονται στο ματς με ήττες συνεχόμενες, έχοντας χάσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά στο SheBelieves Cup τον Φεβρουάριο.

H αμυντικός της Άρσεναλ και της Βραζιλίας, Ραφαέλ Σόουζα - η παίκτρια με έδρα την Αγγλία στην ομάδα της Βραζιλίας - δήλωσε: «Θα είναι μια ξεχωριστή βραδιά με όλους αυτούς τους ανθρώπους εδώ. Αισθάνομαι ξεχωριστή που έχω αυτή την ευκαιρία. Έπαιξα στους Ολυμπιακούς Αγώνες με 70.000 άτομα και ήταν καταπληκτικό. Αυτό το παιχνίδι θα είναι σημαντικό όχι μόνο για το ποδόσφαιρο γυναικών αλλά και για εμένα ως παίκτρια. Θα πω στο παιδί μου ότι έπαιξα στο Γουέμπλεϊ μπροστά σε 90.000 και θα είναι ξεχωριστό για μένα»

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]