canada_women

Η Ομοσπονδία του Καναδά κατέληξε σε προσωρινή συμφωνία χρηματοδότησης με την ομάδα γυναικών

Μαριλένα Καλόπλαστου

Το Canada Soccer και οι παίκτριες της εθνικής ομάδας γυναικών κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία χρηματοδότησης, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη (02/03) το διοικητικό όργανο του αθλήματος.

Λίγο φως φάνηκε στην άκρη της εργασιακής διαμάχης της Ομοσπονδίας του Καναδά και της εθνικής ομάδας γυναικών. Οι παίκτριες και η Ομοσπονδία κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία, η οποία έχει αναδρομική ισχύ από την περασμένη σεζόν, κι αντικατοπτρίζει τους όρους του deal που αφορούν την εθνική ομάδα ανδρών, όπως σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση της Canada Soccer, με μπόνους ανά παιχνίδι και αποζημίωση βάσει αποτελεσμάτων.

Η τελική συλλογική σύμβαση βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση.

Με τη συμφωνία σε ισχύ, οι λεπτομέρειες της χρηματοδότησης της ομοσπονδίας οριστικοποιούνται από τους νομικούς συμβούλους και των δύο πλευρών, αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Πρόκειται για σεβασμό, πρόκειται για αξιοπρέπεια και πρόκειται για την εξίσωση του ανταγωνιστικού περιβάλλοντος σε έναν κόσμο που είναι θεμελιωδώς άνισος», ανέφερε σχετικά ο γενικός γραμματέας της Canada Soccer, Ερλ Κόκρειν.

«Ήμασταν συνεπείς και διαφανείς σχετικά με την ανάγκη να είναι η δικαιοσύνη και η ίση αμοιβή πυλώνες οποιασδήποτε νέας συμφωνίας με τους παίκτες μας, και σήμερα το υλοποιούμε αυτό». Μια εργασιακή διαμάχη μεταξύ της διοργανώτριας αρχής και της γυναικείας ομάδας της είχε βυθίσει στο αβέβαιο την προετοιμασία του συνόλου στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών το οποίο απέχει λιγότερο από 150 ημέρες.

Οι Καναδές, οι οποίες ζητούν ίση αμοιβή με τους άνδρες συναδέλφους τους, ισχυρίστηκαν ότι δεν αποζημιώθηκαν για το 2022. Είπαν ότι αναγκάστηκαν να μειώσουν τις ημέρες προπονήσεων και τα παράθυρα πλήρους προπόνησης, καθώς και να περικόψουν τον αριθμό των παικτριών και του προσωπικού που προσκαλούνται στις συγκεντρώσεις της ομάδας. Επιπλέον τους είπαν ότι δεν θα προγραμματιστούν εντός έδρας αγώνες πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών αυτό το καλοκαίρι.

Ο αγώνας των διεθνών Καναδών

Οι διεθνείς αγωνίστηκαν στο SheBelieves Cup του περασμένου μήνα συενεχίζοντας τη διαμαρτυρία τους, αφού πρώτα απειλήθηκαν με νομικές ενέργειες όταν ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε απεργία για θέματα μισθολογικής ισότητας και προϋπολογισμού. Κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης του ύμνου πριν από κάθε αγώνα, οι παίκτριες φορούσαν μωβ μπλούζες που έγραφαν "Αρκετά" και στη συνέχεια μωβ περιβραχιόνια.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος της Canada Soccer Nick Bontis παραιτήθηκε, λέγοντας: «Αναγνωρίζω ότι αυτή η στιγμή απαιτεί αλλαγή». Την Πέμπτη, πριν ανακοινωθεί η συμφωνία χρηματοδότησης με τις γυναίκες, και οι δύο εθνικές ομάδες εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία χαρακτήρισαν την αλλαγή στην ηγεσία «ένα απαραίτητο βήμα για να διασφαλιστεί η επιτυχία και η ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στον Καναδά.

Ωστόσο, η Ομοσπονδία πρέπει επίσης να ανταποκριθεί στα αιτήματα των Ενώσεων Παικτών για σωστή, διαφανή και ολοκληρωμένη πρόσβαση στα οικονομικά του αρχεία, ιδιαίτερα υπό το φως των πρόσφατων περικοπών στον προϋπολογισμό των ίδιων των προγραμμάτων που έχουν προκαλέσει πρωτοφανές ενδιαφέρον των χορηγών για την υποστήριξη των εθνικών ομάδων», ανέφερε η δήλωση. «Πρέπει να αντιμετωπίσει τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση που εξακολουθεί να γίνεται των εικόνων των παικτών των εθνικών ομάδων. Πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για να αντιμετωπίσει τους αφόρητους οικονομικούς περιορισμούς που επιβάλλει η συμφωνία της με την Canadian Soccer Business, μια για πάντα».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]