canada_women

Εθνική Καναδά: Το μωβ της ισότητας και και η ομαδική αγκαλιά της αλληλεγγύης

Μαριλένα Καλόπλαστου

Η εθνική ομάδα γυναικών του Καναδά φόρεσε μωβ φανέλες προθέρμανσης ως «σύμβολο διαμαρτυρίας» στο παιχνίδι με τις ΗΠΑ για το SheBelieves Cup, ενώ κι οι παίκτριες των δύο ομάδων πιάστηκαν χέρι - χέρι στην σέντρα του γηπέδου δείχνοντας πως είναι «ένα» στον αγώνα κατά των ανισοτήτων.

Η εθνική ομάδα γυναικών του Καναδά βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε διαμάχη με την Ομοσπονδία του Καναδά «Canada Soccer» εν μέσω διαπραγματεύσεων για τη συλλογική σύμβαση εργασίας, αφού απαίτησε «άμεση αλλαγή» από την Ομοσπονδία, καλώντας την να αντιμετωπίσει το πρόγραμμα «ισότιμα και δίκαια»...

Οι διεθνείς Καναδές πριν από το παιχνίδι με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το SheBelieves Cup φόρεσαν μωβ φανέλες προθέρμανσης με την ομάδα να αναφέρει πως: «το μωβ έχει ιστορικά συνδεθεί με τις προσπάθειες για την επίτευξη της ισότητας των φύλων».

Οι παίκτριες θα συνεχίσουν να τις φορούν «μέχρι η ένωσή μας να έχει πρότυπα που να διασφαλίζουν ίση μεταχείριση και ευκαιρίες».

Την Τετάρτη, Αμερικανίδες παίκτριες, συμπεριλαμβανομένων των Μέγκαν Ραπίνο, Άλεξ Μόργκαν και Μπέκι Σάουρμπρεν, δήλωσαν ότι η USWNT υποστηρίζει τις Καναδές συναδέλφους τους. Και πράγματι οι διεθνείς των ΗΠΑ αγωνίστηκαν με μια μωβ κορδέλα «στο όνομα της ισότητας των φύλων» και μια λευκή που έγραφε: «Defend Trans Joy» (υπέρ των δικαιωμάτων των τρανς ατόμων).

Όσο για τη διαμάχη της εθνικής του Καναδά με την Ομοσπονδία, οι παίκτριες μεταξύ των οποίων και η Τζέσι Φλέμινγκ, μοιράστηκαν στα social media μια ανάρτηση που συνοψίζει τη διαφωνία τους με την ομοσπονδία - τονίζοντας ξεπερνάει την αποζημίωση των παικτριών.

«Υπάρχουν δύο μεγαλύτερα ζητήματα στο Canada Soccer» έγραψε σε ανάρτησή της στο Instagram.

« 1. Κακή διακυβέρνηση - Η οικονομική κακοδιαχείριση, η έλλειψη διαφάνειας, (και) η ευρέως αναφερόμενη συμφωνία μεταξύ του Canada Soccer και της Canada Soccer Business διασφαλίζει ότι τα εθνικά προγράμματα δεν επωφελούνται από την αυξημένη επένδυση στο άθλημα.

2. Ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων. Τα τελευταία δύο χρόνια, υπήρξαν σημαντικές διαφορές στη χρηματοδότηση μεταξύ των εθνικών προγραμμάτων γυναικών και ανδρών. Τόσο τα γυναικεία όσο και τα ανδρικά εθνικά προγράμματα έχουν δεχθεί σημαντικές περικοπές στον προϋπολογισμό του 2023, γεγονός που: επηρεάζει την ικανότητά μας να προετοιμαστούμε κατάλληλα για το επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών (και) στερεί χρηματοδότηση από τα προγράμματα νεών μας.

Δεν ζητάμε χρήματα που δεν υπάρχουν στην οργάνωσή μας. Ζητάμε (1) την ίδια ευκαιρία να αποδώσουμε και (2) τις απαραίτητες αλλαγές εντός του οργανισμού για να διασφαλίσουμε την οικονομική βιωσιμότητα στο μέλλον, υποστηρίζοντας τελικά τόσο τις ανώτερες εθνικές ομάδες όσο και την ανάπτυξη της νεολαίας».

Από πλευράς τους οι διεθνείς Αμερικανίδες, πρωτοπόρες στον αγώνα για equal pay τόσο πριν, όσο και την ημέρα του αγώνα στάθηκαν αληλλέγυες με τις Καναδές συναδέλφους τους.

«Δεδομένου ότι αυτό το τουρνουά καθιερώθηκε για να αναδείξει την ισότητα των φύλων, θα είναι η πρώτη φορά που οι παίκτριες της USWNT θα αντιμετωπίζονται ως ίσες. Ενώ ευχαριστούμε το U.S. Soccer για την ηγεσία του, γνωρίζουμε ότι χρειάστηκε θάρρος από τις παίκτριες για να σταθούν ενωμένες τόσο στις συλλογικές διαπραγματεύσεις όσο και μέσω της δικαστικής διαδικασίας. Παρόλο που τώρα βρισκόμαστε στην άλλη πλευρά αυτού του αγώνα και μπορούμε να επικεντρωθούμε στο παιχνίδι μας στο γήπεδο, οι συνάδελφοί μας στον Καναδά και αλλού, βιώνουν τον ίδιο διάχυτο μισογυνισμό και την άνιση μεταχείριση που αντιμετωπίσαμε εμείς. Στεκόμαστε στο πλευρό όλων των γυναικών ποδοσφαιριστριών που εφιστούν την προσοχή στον συλλογικό τους αγώνα, αλλά καλούμε επίσης όλους να συμμετάσχουν και να υποστηρίξουν τον αγώνα για την εξάλειψη ΟΛΩΝ των ανισοτήτων και των διακρίσεων που υπάρχουν στο άθλημά μας».

Πριν από τη σέντρα του αγώνα, οι παίκτριες των δύο ομάδων συναντήθηκαν στην σέντρα, στη μέση της διαδρομής για να ενώσουν τα χέρια τους, να σχηματίσουν έναν τεράστιο κύκλο, σε μια συμβολική κίνηση αλληλεγγύης που έκανε όλους τους παρευρισκομένους να χειροκροτήσουν θερμά.

Δείτε την στιγμή:

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]