canada_womens_football_team

Η εθνική γυναικών του Καναδά προχώρησε σε απεργία ζητώντας equal pay, αλλά απειλήθηκε με κυρώσεις απ΄την Ομοσπονδία

Μαριλένα Καλόπλαστου

Το Canada Soccer απείλησε να μηνύσει την Ένωση Ποδοσφαιριστριών του Καναδά (CSPA) και τις παίκτριες της εθνικής που δήλωσαν ότι θα απεργήσουν ενόψει του SheBelieves Cup της επόμενης εβδομάδας, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να επιστρέψουν στις προπονήσεις.

Οι παίκτριες της εθνικής ομάδας γυναικών του Καναδά ανακοίνωσαν αργά το βράδυ της Παρασκευής (10/02) ότι προχωρούν σε απεργία, μόλις έξι ημέρες πριν η ομάδα λάβει μέρος σε τουρνουά τεσσάρων ομάδων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο λόγος; Οι περικοπές στον προϋπολογισμό, ζητήματα ίσης αμοιβής και συνολικής έλλειψης υποστήριξης από την Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της χώρας. «Η ώρα είναι τώρα, προχωράμε σε απεργία».

Η αρχηγός της ομάδας Κριστίν Σινκλέρ και η συμπαίκτρια της Τζανίν Μπέκι δήλωσαν στο καναδικό τηλεοπτικό δίκτυο TSN την Παρασκευή ότι οι παίκτριες δεν προτίθενται να συμμετάσχουν σε «καμία δραστηριότητα της καναδικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας έως ότου επιλυθεί το θέμα». Οι διεθνείς Καναδές σημειώνουν πως αναγκάστηκαν να μειώσουν τις ημέρες προπόνησης και τα παράθυρα πλήρους προετοιμασίας, όπως επίσης και τον αριθμό των παικτριών και του προσωπικού που προσκαλούνται στις αποστολές.

«Οι εθνικές ομάδες του Καναδά δεν ήταν ποτέ πιο επιτυχημένες ή δεν προσέλκυσαν ποτέ περισσότερα εταιρικά δολάρια. Ωστόσο, παρά τα βήματα αυτά προς τα εμπρός, εξακολουθούμε να αναρωτιόμαστε το ίδιο ερώτημα... πού είναι η χρηματοδότηση; Εμείς, οι παίκτριες της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου Γυναικών, απαιτούμε άμεση αλλαγή. Το ποδόσφαιρο του Καναδά πρέπει να ανταποκριθεί στη δημόσια δέσμευσή του για την ισότητα των φύλων και στην υποχρέωσή του ως εθνικός φορέας διακυβέρνησης του ποδοσφαίρου στον Καναδά να προάγει το άθλημα και όχι να το παρασύρει προς τα κάτω.

Περιμένουμε και δεν αξίζουμε τίποτα λιγότερο από το να μας αντιμετωπίζουν ισότιμα και δίκαια και να χρηματοδοτείται κατάλληλα το πρόγραμμά μας - και η προετοιμασία μας για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Αν το Canada Soccer δεν είναι πρόθυμο ή ικανό να υποστηρίξει την ομάδα μας, θα πρέπει να βρεθεί νέα ηγεσία», αναφέρονταν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της έναρξης της απεργίας.

Ωστόσο, το βράδυ του Σαββάτου (11/01) υπό την απειλή νομικών κυρώσεων από την Canada Soccer (Ομοσπονδία) ανακοίνωσαν ότι θα επιστρέψουν στις δραστηριότητες της ομάδας. Η απειλή της Ομοσπονδίας για νομικές ενέργειες ήρθε λίγο πριν ο πρόεδρος Νικ Μπόντις και ο γενικός γραμματέας Ερλ Κόκρειν συναντηθούν με τους εκπροσώπους των παικτριών της ομάδας. Σε ανακοίνωσή της, η Canada Soccer ανέφερε ότι «οι παίκτριες δεν ήταν και δεν είναι σε νόμιμη απεργία σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία του Οντάριο».

«Πριν από αυτή τη συνάντηση, το Canada Soccer μας είπε ότι θεωρεί την εργασιακή μας δράση ως παράνομη απεργία», ανέφερε η Ένωση Ποδοσφαιριστιρών σε δική της ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ του Σαββάτου (11/02). Οι παίκτριες ισχυρίστηκαν ότι το Soccer Canada απείλησε ότι: «όχι μόνο θα λάβει νομικά μέτρα για να μας αναγκάσει να επιστρέψουμε στο γήπεδο, αλλά θα εξετάσει το ενδεχόμενο να λάβει μέτρα για την είσπραξη αποζημιώσεων που θα μπορούσαν να είναι εκατομμύρια δολάρια από την ένωση παικτριών μας και από κάθε μία από τους μεμονωμένες παίκτριες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην αποστολή» αν δεν δεσμευτούν να παίξουν στο τουρνουά!

«Ως μεμονωμένες παίκτριες που δεν έχουμε λάβει ακόμη καμία αποζημίωση για οποιαδήποτε εργασία μας για το ποδόσφαιρο του Καναδά το 2022, δεν μπορούμε να αντέξουμε τους κινδύνους που θα δημιουργήσει η προσωπική δράση εναντίον μας από το Canada Soccer. Εξαιτίας αυτού, έχουμε ενημερώσει το Canada Soccer ότι θα επιστρέψουμε αύριο (σ.σ. σήμερα 12/02) στις προπονήσεις και θα παίξουμε στο SheBelieves Cup όπως έχει προγραμματιστεί», ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους.

Ενώ το διαδικτυακό μήνυμα της αρχηγού είναι: «Για να είμαι ξεκάθαρη. Αναγκαζόμαστε να επιστρέψουμε. Αυτό δεν έχει τελειώσει. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για όλα όσα μας αξίζουν και θα νικήσουμε. Το She Believes παίζεται σε ένδειξη διαμαρτυρίας»!

Πρέπει να αναφέρουμε ότι οι γυναίκες του Καναδά κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και προκρίθηκαν το περασμένο καλοκαίρι στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, που αρχίζει στις 20 Ιουλίου.

Η ομάδα είναι προγραμματισμένο να δώσει τον εναρκτήριο αγώνα του SheBelieves Cup εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών την προσεχή Πέμπτη στο Exploria Stadium του Ορλάντο. Η Ιαπωνία και η Βραζιλία συμμετέχουν επίσης στο τουρνουά.

Να σημειωθεί ότι οι παίκτες του Καναδά - τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες - βρίσκονται εν μέσω συνομιλιών με το Canada Soccer για μια νέα συλλογική σύμβαση εργασίας. Οι γυναίκες ζητούν ίσες αμοιβές με τους άνδρες. Η ανδρική ομάδα του Καναδά στήριξε την Παρασκευή την γυναικεία ομάδα με επίσημη ανακοίνωσή της.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]