renard

Εθνική Γαλλίας: Τρεις αποχωρήσεις κι ένα κοινό αίτημα

Μαριλένα Καλόπλαστου

Η Γουεντί Ρενάρ, η Καντιντιάτου Ντιανί και η Μαρί - Αντουανέτ Κατοτό άνοιξαν την πόρτα της Γαλλίας αυτή την Παρασκευή και φεύγοντας την άφησαν να κλείσει με κρότο. Ένας κεραυνός εν αιθρία που αναδεικνύει τις εντάσεις μεταξύ των Γαλλίδων και της προπονήτριάς τους Κορίν Ντιάκρ, μόλις 5 μήνες πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η Γουεντί Ρενάρ, αρχηγός της εθνικής ομάδας της Γαλλίας, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την ενεργό δράση μόλις στα 32 της χρόνια. Απόφαση που εξαναγκάζεται να πάρει αφού δεν μπορεί να υποστηρίξει το τρέχον... σύστημα στην ομάδα.

«Είναι μια θλιβερή αλλά αναγκαία ημέρα για να διαφυλάξω την ψυχική μου υγεία. Με βαριά καρδιά έρχομαι με αυτό το μήνυμα για να σας ενημερώσω για την απόφασή μου να κάνω ένα βήμα πίσω από την ομάδα της Γαλλίας. Δυστυχώς, δεν θα συμμτέχω σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο υπό αυτές τις συνθήκες. Το πρόσωπό μου μπορεί να κρύβει τον πόνο, αλλά η καρδιά μου πονάει... και δεν θέλω πλέον να υποφέρω», έγραψε η αμυντικός της OL.

Μετά από την captain ακολούθησαν οι Καντιντιάτου Ντιανί και Μαρί - Αντουανέτ Κατοτό. Στην ουσία πρόκειται για μια μορφή πίεσης προς την προπονήτρια Κορίν Ντιάκρ και το επιτελείο της. Οι ανακοινώσεις αποχώρησής τους είναι ιστορική για το γαλλικό ποδόσφαιρο. Μιλάμε για τρεις βασικούς πυλώνες της ομάδας και η επιλογή τους είχε την επίδραση βόμβας στο εσωτερικό της, μόλις πέντε μήνες πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

«Μετά το δελτίο τύπου της αρχηγού μας και μετά τα πρόσφατα αποτελέσματα και τη διαχείριση στην ομάδα της Γαλλίας, ανακοινώνω ότι αναστέλλω τις διεθνείς μου υποχρεώσεις προκειμένου να επικεντρωθώ στην καριέρα μου στον σύλλογο. Πρώτη οπαδός της ομάδας της Γαλλίας, αν τελικά έρθουν οι απαραίτητες βαθιές αλλαγές, θα επιστρέψω στην υπηρεσία της φανέλας των τρικολόρ», αναφέρει μεταξύ άλλων η Ντιανί.

Από την πλευρά της, η Κατοτό θυμίζει το σημάδι του Μουντιάλ 2019, τη διαχείριση του τραυματισμού της στο Euro το περασμένο καλοκαίρι και με τη σειρά της στοχοποιεί τη διαχείριση που ασκείται εντός της ομάδας της Γαλλίας: «Τα λόγια της αρχηγού μας με οδηγούν με τη σειρά μου να μιλήσω για την κατάσταση στην ομάδα της Γαλλίας. Τα γεγονότα του 2019, ο τραυματισμός του 2022 και στη συνέχεια τα πρόσφατα γεγονότα μου δείχνουν ότι δεν είμαι πλέον σε θέση να συμπορευτώ με τη διαχείριση της ομάδας και τις αξίες που πέρασαν. Ως εκ τούτου, παίρνω την απόφαση να αναστείλω τη διεθνή μου καριέρα μέχρι να εφαρμοστούν οι απαραίτητες αλλαγές».

Σε δική της ανακοίνωση η Γαλλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία υπενθύμισε «ότι καμία ατομικότητα δεν είναι πάνω από το θεσμό» που είναι η ομάδα της Γαλλίας.

Σύμφωνα με τα γαλλικά Μέσα, υπάρχει μια αίσθηση που επανέρχεται ξανά και ξανά στην εθνική ομάδα της Γαλλίας και σε όσους βρίσκονται κοντά στις διεθνείς. Πρόκειται για έναν απόηχο που είχε κυκλοφορήσει κατά το πέρασμα της Κορίν Ντιάκρ απ'την Κλερμόν-Φεράν στη Ligue 2 και φαίνεται να επαναλαμβάνεται στην ομάδα της Γαλλίας και σχετίζεται με την τακτική δουλειά στις προπονήσεις.

«Εδώ και καιρό οι προπονήσεις δεν είναι αρκετά τακτικές, δεν δουλεύουν αρκετά», λέει ένας στενός φίλος των «Les Bleues». «Το feedback από τους αγώνες μέσω βίντεο δεν είναι αρκετά προχωρημένη, ή ακόμη και μερικές φορές ανύπαρκτη», είναι ακόμα μια πληροφορία από το εσωτερικό της ομάδας.

Κατά τη διάρκεια του Tournoi de France, οι Les Bleues δοκιμάστηκαν σε διάφορα σχήματα τακτικής με τρεις αμυντικούς, στη συνέχεια τέσσερις και πέντε. Μετά τον τρίτο αγώνα με τη Νορβηγία, η Γκρέις Γκεϊρόρο εξήγησε: «Πρόκειται για συστήματα στα οποία δεν έχουμε συνηθίσει να παίζουμε και αυτό φαίνεται. Πρέπει να καταφέρουμε να βρούμε την ταυτότητά μας ως προς το παιχνίδι. Προς το παρόν, δεν ξέρουμε πραγματικά, αλλά πρέπει να δουλέψουμε. Υπήρξαν αλλαγές, δεν είναι εύκολο για εμάς».

Σήμερα το τεχνικό επιτελείο της γυναικείας ομάδας της Γαλλίας αποτελείται από τρία άτομα, όπως παρουσιάζεται στο press kit για το τουρνουά της Γαλλίας: Κορίν Ντιάκρ, προπονήτρια, Gilles Fouache: βοηθός προπονητή, υπεύθυνος για τις κίπερ και Anthony Grech-Angelini: βοηθός προπονητή, υπεύθυνος για την αθλητική προετοιμασία.

Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της το καλοκαίρι του 2017, η Ντιάκρ είχε έναν βοηθό: Philippe Joly. Αυτός εγκατέλειψε το πλοίο. Τον διαδέχθηκε ο Eric Blahic, έμπειρος μεταξύ άλλων βοηθός της Ligue 1. Αυτός και η Ντιάκρ δεν συμφώνησαν ποτέ στη μέθοδο, έφυγε κι αυτός το καλοκαίρι του 2021. Καμία μεγάλη αποστολή στο παγκόσμιο γυναικείο ποδόσφαιρο δεν έχει τόσο μικρό προσωπικό. Συγκριτικά, το γερμανικό επιτελείο (φιναλίστ του Euro 2022) ή το ολλανδικό (πρωταθλήτρια Ευρώπης 2017) που ήταν παρόν στο Euro το περασμένο καλοκαίρι ήταν δύο με τρεις φορές πολυπληθέστερο.

Στήριξη από την Εθνική Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών

Σε δελτίο Τύπου, η UNFP έδωσε την υποστήριξή της στις Ρενάρ, Ντιανί, Κατοτό. «Πώς να μην χαιρετίσουμε απόψε την εξαιρετικά θαρραλέα κραυγή συναγερμού που εξέφρασαν απόψε οι τρεις Bleues μας, οι οποίες αποφάσισαν να αποσυρθούν από την ομάδα της Γαλλίας, καταγγέλλοντας το χάσμα μεταξύ της τρέχουσας οργάνωσης αυτής της ομάδας, των προσδοκιών τους και των μέσων που διατίθενται για να ανταποκριθούν στις τρέχουσες απαιτήσεις του πολύ υψηλού επιπέδου»!Στην ανακοίνωσή της, η UNFP ελπίζει ότι η ισχυρή απόφαση των τριών στελεχών της ομάδας της Γαλλίας θα πρέπει να λειτουργήσει ως "καταλύτης" για να αλλάξουν όλα όσα έχουν συσσωρευτεί στο γυναικείο ποδόσφαιρο στη Γαλλία τα τελευταία χρόνια.

Ραπίνο, Άλεξ Μόργκαν και Χέγκερμπεργκ υποστήριξαν τις τρεις Γαλλίδες διεθνείς

Και οι τρεις έλαβαν την υποστήριξη των αστέρων του ποδοσφαίρου γυναικών. «Ήρθε η ώρα να δράσουμε», έγραψε η Νορβηγίδα διεθνής Άντα Χέγκερμπεργκ. Η πρώτη που αντέδρασε αφού και η ίδια στο παρελθόν βίωσε μια παρόμοια κατάσταση με τη Νορβηγία, που την οδηγήσε να απομακρυνθεί για τέσσερα χρόνια για να απαιτήσει περισσότερη ισότητα των φύλων. «Πόσο καιρό θα πρέπει να περνάμε αυτές τις στιγμές για να μας σέβονται; Είμαι μαζί σου, Γουεντί και με όλους εκείνους που περνούν την ίδια διαδικασία. Ήρθε η ώρα να δράσουμε» έγραψε.Η Άλεξ Μόργκαν, η Αγγλίδα διεθνής Λούσι Μπρονζ, Άλεξ Γκρίνγουντ, η Μέγκαν Ραπίνο ήταν μεταξύ των ποδοσφαιριστριών που στήριξαν απόλυτα την πρωτοβουλία των Ρενάρ, Κατοτό και Ντιανί να αποχωρήσουν μέχρι να λάβουν όλα τα μέσα και την στήριξη ώστε να δουλέψουν στο υψηλότερο επίπεδο.

rapinoe

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]