referee

Οι γυναίκες διαιτητές της Ισπανίας απεργούν πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος

Μαριλένα Καλόπλαστου

Οι γυναίκες διαιτητές της Ισπανίας κήρυξαν απεργία καθώς ζητούν καλύτερες συνθήκες αμοιβής και εργασίας.

Υπ' ατμόν το γυναικείο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Ισπανίας μετά την απόφαση των διαιτητών να προχωρήσουν σε απεργία.

Οι ρέφερι εξέδωσαν ανακοίνωση αργά την Πέμπτη λέγοντας ότι «έλαβαν την απόφαση να μην διαιτητεύσουν κανέναν αγώνα της πρώτης κατηγορίας γυναικών υπό τις παρούσες συνθήκες εργασίας και οικονομικού χαρακτήρα».

Το πρωτάθλημα έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει σήμερα Σάββατο (10/09). Αυτή θα είναι η πρώτη σεζόν ενός πλήρως επαγγελματικού γυναικείου πρωταθλήματος στην Ισπανία, αφού οι παίκτριές του αγωνίστηκαν για χρόνια για καλύτερες συνθήκες εργασίας και καλύτερες αμοιβές. Αλλά οι διαιτητές υποστηρίζουν ότι έχουν μείνει πίσω. Ζητούν βελτιωμένους μισθούς, λέγοντας ότι τα €320 ($322) των διαιτητών και τα €160 ($161) των βοηθών για κάθε αγώνα δεν είναι αρκετά.

«Θέλουμε να επιστρέψουμε στο γήπεδο, αλλά υπό τις κατάλληλες συνθήκες», ανέφερε η δήλωσή τους. Το γυναικείο πρωτάθλημα απάντησε σε δήλωση που εκδόθηκε στα τοπικά μέσα λέγοντας ότι είχε παρουσιάσει ένα σχέδιο στην ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία για αύξηση των μισθών τους, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση.

Η λίγκα πρόσθεσε ότι εάν οι διαιτητές δεν εμφανιστούν στη δουλειά θα αντιμετωπίσουν «νομικές και πειθαρχικές κυρώσεις».

Η διαμάχη έρχεται λίγες μέρες αφότου η βοηθός διαιτητή Γουαδαλούπε Πόρρας έγινε η πρώτη Ισπανίδα που εργάστηκε σε αγώνα Champions League ανδρών: τη νίκη της Νάπολι με 4-1 επί της Λίβερπουλ την Τετάρτη.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]