maya_moore
03/02/2023
ΜΠΑΣΚΕΤ

Μάγια Μουρ: Η σπουδαία πρωταθλήτρια των παρκέ, μετρούσε πάντα την επιτυχία ρωτώντας «ζω με σκοπό;»

Σταυρούλα Μουστακάτου

Η Μάγια Μουρ ολοκλήρωσε μία σπουδαία καριέρα στα παρκέ ανά τον κόσμο και με τα φωτεινά δαχτυλίδια του WNBA να την συνοδεύουν κυνηγά τις κατακτήσεις και στον χώρο της δικαιοσύνης. Το GWomen σας παρουσιάζει την ζωή της πρώτης μπασκετμπολίστριας που φόρεσε τα Τζόρνταν και έφτασε να αγωνίζεται για την αποφυλάκιση του συζύγου της.

Ανάμεσα στις έννοιες που ορίζουν την επιτυχία βρίσκεται και εκείνη της αφοσίωσης. Για πολλούς αποτελεί μονόδρομο, για άλλους απλώς ένα στοιχείο της προσωπικότητάς τους που δεν είναι δυνατόν να αγνοήσουν, ενώ για κάποιους ίσως είναι μία διαρκής… απόδειξη. Κάθε μία από τις παραπάνω εκφάνσεις μπορεί να λάβει σάρκα και οστά στο πρόσωπο της Μάγια Μουρ.

«Λοιπόν, νομίζω ότι ήρθε η ώρα να βάλουμε τέλος στη ζωή του επαγγελματικού μπάσκετ. Αποχώρησα πριν από τέσσερις σεζόν, αλλά ήθελα να αποσυρθώ επίσημα. Αυτή είναι μια τόσο γλυκιά στιγμή για εμάς και την οικογένειά μας. Η δουλειά που έχουμε κάνει. Θέλω να το συνεχίσω αυτό στο επόμενο στάδιο. Να είμαι ένα σπίτι για την κοινότητα και την οικογένειά μου»… Με τα λόγια αυτά αποχαιρετά μία σπουδαία καριέρα από τα παρκέ τόσο στο WNBA, όσο και σε κορυφαία πρωταθλήματα από τον κόσμο. Και στην πραγματικότητα είναι ένα «αντίο» που πέρα από τις περγαμηνές στον μπασκετικό κόσμο, της ανοίγει ακόμη ένα πεδίο αφοσίωσης.

Πριν από τέσσερα χρόνια, το 2019, η Μουρ ανακοίνωσε πως λύνει τα κορδόνια της και πρόκειται να κάνει ένα «διάλειμμα» από τα παρκέ. Η ιστορία πίσω από αυτή τη συνθήκη ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που η ίδια έβαλε στον εαυτό της. «Η προτεραιότητά μου το 2019 δεν θα είναι στο επαγγελματικό μπάσκετ, αλλά στους ανθρώπους της οικογένειάς μου, καθώς και να επενδύσω χρόνο σε κάποια όνειρα που έχω στην καρδιά μου εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό το όχι στη σεζόν του 2019 μου επιτρέπει να πω ναι στην οικογένεια και την πίστη μου όπως ποτέ άλλοτε».

Παρακινούμενη από τους νονούς της, η Μουρ υποστήριξε έντονα τη μεταρρύθμιση στο αμερικανικό δικαστικό σύστημα, από το οποίο (μεταξύ άλλων) αδικήθηκε και ο νυν σύζυγός της. Μέσα απο την καμπάνια Win With Justice που οργανώθηκε με δική της πρωτοβουλία, θέλησε να διαφοροποιήσει τα δεδομένα της δικαιοσύνης μαχόμενη για την απελευθέρωση του Τζόναθαν Άιρονς, ενός ανθρώπου που βοήθησε να απαλλαγεί από τις κατηγορίες του αφού πέρασε 22 χρόνια στη φυλακή για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε.

Η Μουρ γνώρισε τον Άιρονς όταν εκείνος ήταν 18 χρονών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δοθεί για το συμβάν που οδήγησε στη φυλάκισή του, το 1997 στο Μιζούρι ένας άνδρας κατηγόρησε τον Άιρονς πως παραβίασε το σπίτι του και τον πυροβόλησε δύο φορές στην προσπάθειά του να ξεφύγει. Ο νεαρός τότε συνελήφθη και παρότι παρουσίασε το όπλο του που δεν συνδεόταν με τις σφαίρες που βρέθηκαν στο σημείο και οι έρευνες δεν ταυτοποίησαν το DNA στον τόπο του εγκλήματος, ο Άιρονς καταδικάστηκε σε 50 χρόνια κάθειρξης εξαιτίας του μητρώου του. Με τη συμβολή της Μουρ ο άνδρας αποφυλακίστηκε και οι δυο τους ακολούθησαν κοινό μονοπάτι, με την Μάγια να φορά ένα διαφορετικό δαχτυλίδι από αυτά του WNBA, του αρραβώνα της.

Το καλοκαίρι του 2022 απέκτησαν το πρώτο τους παιδί και η Μουρ περνά σε νέο κύκλο της ζωής της που συνεχίζει να γεμίζει επιτυχίες!

maya moore

Η μπασκέτα στο δωμάτιο και τα πρωταθλήματα του WNBA με τα… Jordan's

Γεννημένη στο -περικυκλωμένο από επίσης οκτώ μπασκετικές πολιτείες- Μιζούρι, και μεγαλωμένη με την φροντίδα της μητέρας της, ξεκινά να γνωρίζει το άθλημα από μία μπασκέτα που κρέμασε εκείνη πίσω από την πόρτα του δωματίου της. Ακόμη και αν η πατρική φιγούρα δεν υπήρχε γύρω της, το γονίδιο συνέβαλε για να περάσει η αγάπη προς την πορτοκαλί μπάλα από τον Μάικ Ντάμπνεϊ (ο πατέρας της που επιλέχθηκε στο draft του 1976 από τους Λέικερς χωρίς να αγωνιστεί στο ΝΒΑ) στην ίδια.

Από τα λυκειακά της χρόνια θα καταφέρει να τραβήξει τα βλέμματα του χώρου σε εθνικό επίπεδο και με τη φανέλα του Collins High School θα σημειώσει διπλά νούμερα στη στατιστική της ως…junior. Οι τίτλοι ήταν δεδομένοι! Το ρεκόρ που γράφτηκε στα βιβλία του σχολείου σταμάτησε στο 125-3 και η 16χρονη Μάγια θα τιμηθεί με τον τίτλο Naismith Prep Player of the Year για τα μεγαλύτερα ταλέντα της χώρας ως μόλις η δεύτερη πρωτοετής που λαμβάνει το συγκεκριμένο βραβείο. Η πορεία της μέχρι και την αποφοίτηση είχε παρόμοια εξέλιξη. Τα ποσοστά της συνέχισαν να ανεβαίνουν μερικές σκάλες, τη σεζόν 2005/06 η ίδια σκοράρει 48 πόντους στο παιχνίδι που χάρισε το πρωτάθλημα στην ομάδα της. Θα ολοκληρώσει το λύκειο ως η κορυφαία όλων των εποχών για το Collins σε πόντους (2,664), ριμπάουντ (1,212), ασίστ (407) κλεψίματα (467) και θα ανοίξει τον δρόμο για το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ που επέλεξε να γίνει ο επόμενος σταθμός της.

Τα…φώτα δεν σταματούν να ακολουθούν την Μουρ όσο εκείνη και το ταλέντο της εξελίσσονται μέσω του UConn. Από την πρώτη, κιόλας, χρονιά, οι τίτλοι που γέμισαν την βιβλιοθήκη της ακολούθησαν τα ρεκόρ που κατέρριπτε με χαρακτηριστική συχνότητα, φτάνοντας να χαρακτηριστεί μία από τις καλύτερες παίκτριες της χώρας. Ως δευτεροετής και σε μόλις 55 εμφανίσεις, η Μουρ θα πιάσει το milestone των 1000 πόντων, κόβωντας το συγκεκριμένο νήμα πιο γρήγορα από κάθε άλλη παίκτρια της ηλικίας της. Για τις επόμενες δύο σεζόν, ηγήθηκε της ομάδας της για το εντυπωσιακό και αήττητο 39-0 στο τουρνουά Big East που αργότερα κατέληξε στο «δαχτυλίδι» του NCAA και έφερε δίπλα στο όνομά της ακόμη περισσότερες διακρίσεις. Η αφοσίωσή της δεν της επέτρεψε να αφήσει τις σπουδές της. Η Αμερικανίδα φόργουορντ αράλληλα με το μπάσκετ διαπρέπει και στα θρανία και το 2010/11, την χρονιά του πτυχίου της θα πραγματοποιήσει τις πιο παραγωγικές εμφανίσεις κερδίζοντας το βραβείο του Ντουέιν Γουέιντ για τρίτη συνεχόμενη φορά. Στην τετραετία του κολεγίου, η Μάγια είδε μόλις τέσσερα παιχνίδια να φεύγουν από τον έλεγχο της ομάδας της (150-4) και τα εντυπωσιακά της νούμερα δεν επέτρεπαν στο WNBA να στραφεί σε διαφορετική κατεύθυνση.

Στο draft του 2011, η Μουρ θα πιάσει ακόμη μία κορυφή, αφού επιλέχθηκε στο Νο1 των picks από τις Minnesota Lynx, ούσα πλέον και η πρώτη γυναίκα του αθλήματος που υπέγραψε συμβόλαιο με την Jordan Brand. Μέχρι τότε ίσως αρκετοί να το φαντάζονταν και ακόμη περισσότεροι να το πίστευαν πως η καριέρα της θα άγγιζε επίπεδα που απολάμβανε και ο απόλυτος σούπερ σταρ των Μπουλς. Από το 2011 έως και το 2015, δίπλα σε ονόματα όπως εκείνα της Ρεμπέκα Μπράνσον, η ομάδα θα φτάσει στην κατάκτηση τριών τίτλων, με τον τελευταίο να έρχεται από δικό της buzzer beater, έχοντας πέρασει από τους τελικούς κάθε σεζόν. Η Μουρ έχοντας τονίσει πολλές φορές πως δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στα επίπεδα ανταγωνισμού και τα δεδομένα του επαγγελματικού μπάσκετ, θα εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες της επιτυχίας των Lynx. Το 2017 και έπειτα από μία χρονιά… διακοπής από τους τίτλους, η Minessota θα φτάσει στο τέταρτο δαχτυλίδι.

Οι διακρίσεις της Μάγια, από τις All-Star Game παρουσίες μέχρι και τους τίτλους MVP του WNBA ήταν αμέτρητες. Το αστείρευτο ταλέντο της και η ηγετική της ικανόττητα προσέφεραν στις Lynx μία ιστορική κούρσα πρωταθλημάτων από το 2011 έως και το 2017.

Δεν υπήρξαν σύνορα στο ταλέντο της

Το σχετικό χρονοδιάγραμμα του WNBA και άλλων κορυφαίων πρωταθλημάτων στον πλανήτη, έδωσαν την ευκαιρία στην Μουρ να πάρει τα ταλέντα της και να… σπάσει κάθε σύνορα στο διάβα της. Περνώντας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Μάγια θα γίνει μέλος της Βαλένθια το 2012 και θα κατακτήσει τόσο το τρόπαιο της ισπανικής λίγκας, όσο και εκείνο της EuroLeague. Οι επόμενες δύο χρονιές θα την βρουν να ταξιδεύει στην Κίνα, με τον τέλος των υποχρεώσεών της σε εκείνα τα εδάφη να έχουν ξανά θετικό πρόσημο. Η ώρα της Ευρώπης ήρθε ξανά το 2018 με τη φανέλα της UMMC Ekaterinburg το 2018.

Με ταυτόχρονη παρουσία και τίτλους στην Εθνική Ομάδα, η φήμη της διογκώνεται. Η Μουρ απέδειξε πως η προσαρμογή υπήρξε κομμάτι της φύσης της και το ταλέντο της δεν γνώρισε ποτέ τα όρια των συνόρων. Ίσως το μπάσκετ της Αμερικής να ήταν το «σπίτι» της, όμως τα ευρωπαϊκά γήπεδα έγιναν το… καταφύγιό της. Πάντα με την ίδια πίστη και αφοσίωση. Όπως πίστεψε ότι θα αλλάξει τον κόσμο. Και συνεχίζει… Εκτός παρκέ, αλλά με το πάθος ανεξάντλητο!

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]