Μπιμπιάνα Στάινχαους: Η επανάσταση της σφυρίχτρας

Μπιμπιάνα Στάινχαους: Η επανάσταση της σφυρίχτρας

Μαριλένα Καλόπλαστου

Η Μπιμπιάνα Στάινχαους φορά τη σφυρίχτρα της στο λαιμό και σε όλη της την καριέρα γκρεμίζει οχυρά...

Εκ των υστέρων δεν ήταν και πολύ αστείο. Στην πραγματικότητα ούτε εκείνη την στιγμή ήταν. Ο Φρανκ Ριμπερί καθώς τοποθετούσε στο έδαφος την μπάλα για να εκτελέσει ένα φάουλ, έλυσε τα κορδόνια της διαιτητή Μπιμπιάνα Στάινχαους. Δεν ήταν μια φιλική αναμέτρηση ούτε κάποιο all star game. Ήταν ένα ματς για το κύπελλο Γερμανίας ανάμεσα στην Μπάγερν Μονάχου και την Κέμνιτσε. Θα το έκανε αν ήταν άντρας διαιτητής;

Η Στάινχαους τον κοίταξε, χαμογέλασε και συνέχισε. Θα μπορούσε κάλλιστα να του δείξει κίτρινη κάρτα για αντιαθλητική ή ακόμα και προκλητική συμπεριφορά, αλλά επέλεξε να είναι επιεικής. Εκείνο το Μπάγερν - Κέμνιτσε ήταν το μεγαλύτερο παιχνίδι της διαιτητικής της καριέρας ως τότε μετά από περίπου 10 χρόνια που είχε διαιτητεύσει στην Bundesliga 2. Οι Βαυαροί επιβλήθηκαν με 5-0 της αντιπάλου τους (το 3-0 «έγραψε» ο Ριμπερί στο 78' όταν έλυσε τα κορδόνια της ρέφερι), αλλά εκείνη τη μέρα λίγοι ασχολήθηκαν με την εμφατική τους επικράτηση.

Η Στάινχαους γεννήθηκε στο Μπαντ Λάουτερμπεργκ, μια μικρή πόλη στην Κάτω Σαξονία. Ο πατέρας της ήταν διαιτητής. Δεν άργησε να καταλάβει ότι θέλει να ακολουθήσει τα βήματά του. Ξεκίνησε τα χιλιόμετρα στο γρασίδι ως παίκτρια των Vad Lauterberg ενώ παράλληλα βρισκόταν στο αστυνομικό σώμα, ως επικεφαλής επιθεωρητής της γερμανικής αστυνομίας. Γρήγορα άφησε τα γήπεδα ως παίκτρια και πέρασε την σφυρίχτρα γύρω από τον λαιμό της.

Αρχικά ανέλαβε αγώνες του ποδοσφαίρου Γυναικών της Γερμανίας, ενώ το 2007/08 έγινε η πρώτη γυναίκα διαιτητής στη Bundesliga 2. Το 2012 σφύριξε τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών, ενώ κάποια χρόνια αργότερα (το 2016) διηύθυνε και τον τελικό του Champions League Γυναικών. Ακόμα όμως δεν είχε έρθει η κλήση να διευθύνει ένα παιχνίδι της πρώτης κατηγορίας Ανδρών Όταν το τηλέφωνό της χτύπησε και άκουσε τον Lutz Michael Fröhlich, επικεφαλής των διαιτητών της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (DFB), να την ενημερώνει ότι θα είναι διαιτητής της Bundesliga για τη σεζόν 2017-2018 δεν μπορούσε να πιστέψει στ' αυτιά της.

«Ήταν πάντα το όνειρό μου να γίνω διαιτητής της Bundesliga. Το ότι αυτό το όνειρο θα γίνει πραγματικότητα με γεμίζει χαρά. Από τη μια είναι επιβεβαίωση της σκληρής δουλειάς μου και από την άλλη είναι ένα μεγάλο κίνητρο για να συνεχίσω να εργάζομαι σκληρά», δήλωσε.

Ήταν η πρώτη γυναίκα ρέφερι που θα σφύριζε σε ένα από τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, διαλύοντας έτσι ένα ακόμη οχυρό. Κύκλωσε την ημερομηνία στην ατζέντα της: 10 Σεπτεμβρίου του 2017. Το πρώτο της παιχνίδι στη μεγάλη κατηγορία. Χέρτα εναντίον Βέρντερ Βρέμης στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου. Η είδηση του προβιβασμού έγινε δεκτή με επαίνους και ενθάρρυνση από τον κόσμο του ποδοσφαίρου αλλά δεν ήταν πάντα έτσι κατά τη διάρκεια της καριέρας της!

Τον Οκτώβριο του 2010 ήταν στα πρωτοσέλιδα επειδή ένας παίκτης της Χέρτα άγγιξε κατά λάθος το στήθος της. Ο γερμανικός Τύπους ξόδεψε εκατοντάδες λέξεις για το περιστατικό κάτι που δεν θα γινόταν καν θέμα αν σφύριζε άντρας ρέφερι. Τον Οκτώβριο του 2014 σε μια λευκή ισοπαλία της Μπάγερν Μονάχου με την Γκλάντχμπαχ, ο προπονητής των Βαυαρών Πεπ Γκουαρδιόλα κινήθηκε προς το μέρος της. Ήταν ακόμα 4η διαιτητής σε εκείνο το παιχνίδι. Έβαλε το χέρι του γύρω από τον ώμο της, με έναν κάπως συγκαταβατικό τρόπο και άρχισε να χειρονομεί προς το πλήθος. Η Στάινχαους έσπρωξε επιδέξια το χέρι του Καταλανού κόουτς με μια γρήγορη κίνηση και άρχισε να απομακρύνεται ενώ ήταν απόλυτα συγκεντρωμένη στο παιχνίδι. Ήταν ένα καταπληκτικό, εμφατικό: «δεν με νοιάζει ποιος είσαι μην με αγγίζεις»!

Τον Φεβρουάριο του 2015, η Στάινχαους ήταν ξανά στην επικαιρότητα αφού ο μέσος της Φορτούνα Ντίσελντορφ, Κερέμ Ντεμιρμπάι, έκανε άκρως σεξιστικό σχόλιο αφού δέχτηκε δεύτερη κίτρινη κάρτα σε ένα παιχνίδι, δηλώνοντας πως «οι γυναίκες δεν ανήκουν σε ένα ανδρικό παιχνίδι». Ο Ντεμιρμπάι ο οποίος αργότερα τηλεφώνησε στην διαιτητή για να ζητήσει συγγνώμη αποβλήθηκε για πέντε αγώνες και του επέβαλαν να διαιτητεύσει ένα παιχνίδι μικρών κοριτσιών, με την Στάινχαους να γίνεται ακόμα πιο έξω φρενών. «Πώς γίνεται το να διαιτητεύεις ένα παιχνίδι κοριτσιών να χρησιμοποιείται σαν τιμωρία;».

Τον Απρίλιο του 2018, η Γκλάντμπαχ επικράτησε με 2-1 της Χέρτα Βερολίνου ωστόσο μια απόφαση της Στέινχαους να ακυρώσει ένα γκολ ως οφσάιντ μετά και τη χρήση του VAR προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των οπαδών της γηπεδούχου ομάδας. Της επιτέθηκαν με σεξιστικούς χαρακτηρισμούς αποκαλώντας την «πόρνη». Η Γκλάντμπαχ από την πλευρά της χαρακτήρισε ανεπίτρεπτη την πράξη των οπαδών της και απολογήθηκε στην Στέινχαους για τα συνθήματα που ακούστηκαν από την εξέδρα.

ref

Μετά τα πρώτα της παιχνίδια στη μεγάλη κατηγορία δήλωσε πως «νιώθω υπό ειδική παρακολούθηση ειδικά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης». Βλέπεις ήταν γυναίκα σε έναν ακόμα και σήμερα ανδροκρατούμενο χώρο. Αυτό που την ξεχωρίζει ως διαιτητή, όπως περιέγραψε ο Lutz Fröhlich, ήταν το «ιδιαίτερο στιλ διαχείρισης του παιχνιδιού». Η Στάινχαους επικοινωνούσε πολύ με τους παίκτες, σε μια προσπάθεια να υπάρξουν στο γρασίδι επί ίσοις όροις. Σύμφωνα με τον Fröhlich οι γυναίκες ρέφερι δεν κάνουν σχεδόν τίποτα διαφορετικό από ότι οι άνδρες συνάδελφοί τους. Εξάλλου όλοι πρέπει να κρίνουν τα περιστατικά του αγώνα βάσει των κανονισμών.

Η ίδια έλεγε: «Πάνω από όλα, θέλω να με κρίνουν με βάση τις επιδόσεις μου, όχι επειδή είμαι γυναίκα. Είμαι διαιτητής στην Μπουντενσλίγκα επειδή οι εμφανίσεις μου ήταν αρκετά καλές. Αν θεωρούμε πρότυπο για νεαρά κορίτσια ή πρωτοπόρος για την ισότητα τότε αυτό με κάνει ακόμα πιο χαρούμενη».

Το 2019 μαζί με την Στεφανί Φραπάρ σφύριξαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών. Η 41χρονη αστυνομικός ήταν η πρώτη γυναίκα διαιτητής που σφύριξε σε αγώνα Ανδρών σε επαγγελματικό επίπεδο (Bundesliga 2), η πρώτη γυναίκα που διεύθυνε ματς για το Κύπελλο Γερμανίας, η πρώτη που διηύθυνε παιχνίδια της πρώτης κατηγορίας Ανδρών. H πρώτη γυναίκα διαιτητής τελικού Μουντιάλ Γυναικών και η πρώτη γυναίκα διαιτητής στον τελικό ποδοσφαίρου Γυναικών των Ολυμπιακών Αγώνων. Σφύριξε συνολικά 23 παιχνίδια στην κορυφαία κατηγορία της Γερμανίας, 92 στην Τσβάιτε Λίγκα, 64 στην 3η κατηγορία και 13 στο Κύπελλο. Διαιτήτευσε ακόμα τρία Παγκόσμια Κύπελλα Γυναικών και τρία Euro Γυναικών.

Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2020, στον τελικό του σούπερ καπ Γερμανίας ανάμεσα στην Μπάγερν Μονάχου και την Μπορούσια Ντόρτμουντ κατέκτησε ακόμα μια κορυφή. Έγινε η πρώτη γυναίκα ρέφερι που διεύθυνε τελικό σούπερ καπ. Πέρασε για τελευταία φορά την σφυρίχτρα γύρω από το λαιμό της, έπιασε τα μαλλιά της αλογοουρά και κοίταξε τους παίκτες στον αγωνιστικό χώρο.

Εκεί, ανάμεσα σε μερικούς από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές της Ευρώπης, όπως οι Μίλερ, Τολισό, Κίμιχ, Χάαλαντ, Ρόις, έριξε τους τίτλους τέλους στην σπουδαία της καριέρα. Ο πρόεδρος της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Φριτζ Κέλερ μιλώντας για την αποχώρηση της Στάινχαους, σχολίασε: «Στο μέλλον, το γερμανικό ποδόσφαιρο θα πρέπει να συνεχίσει όχι απλά χωρίς μία εξαιρετική ρέφερι, αλλά και χωρίς μία σπουδαία προσωπικότητα και πρωτοπόρο σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο».

Τον Γενάρη του 2021, ο γνωστός σε πολλούς ποδοσφαιρόφιλους, Φέλιξ Μπριχ, αναδείχθηκε κορυφαίος διαιτητής του πλανήτη για τη δεκαετία 2011-2020, από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS). Η αντίστοιχη διάκριση στις Γυναίκες απονεμήθηκε στην Μπιμπιάνα Στάινχαους. Είχε αναδειχθεί νικήτρια του ετήσιου βραβείου και το 2013, το 2014, το 2017, το 2018.

Τον Αύγουστο ανακοινώθηκε ότι θα επιβλέπει τους διαιτητής της Super League και Championship Γυναικών στην Αγγλία συνεχίζοντας το μύθος της ως η διαιτητής που γράφει Ιστορία.
Η Γερμανίδα, ορίστηκε ως διευθύντρια του σώματος διαιτητών Professional Game Match Officials Limited (PGMOL). «Ο διορισμός της Μπιμπιάνα σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στο γυναικείο ποδόσφαιρο», δήλωσε η Kelly Simmons, διευθύντρια του επαγγελματικού γυναικείου παιχνιδιού της FA. «Υπήρξε πρωτοπόρος σε όλη την καριέρα της και φημίζεται για τον επαγγελματισμό και την εξειδίκευσή της, κάτι που αναμφίβολα θα ωφελήσει τους διαιτητές μας. Αυτό είναι ένα βασικό ραντεβού στη φιλοδοξία μας να αναπτύξουμε καλύτερα γυναικεία πρωταθλήματα στον κόσμο».

Η ίδια απογοητευμένη από την έλλειψη οράματος στην γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, είδε την διάθεση αλλαγής στην Αγγλία και δήλωσε για το τελευταίο βήμα στην καριέρα της: «Η αγγλική ένωση έχει μια πολύ συγκεκριμένη ιδέα και ως διευθύντρια της ένωσης διαιτητών θα έχω την ευκαιρία να αναλάβω την ευθύνη για κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμένα, δηλαδή τη δομική ανάπτυξη της διαιτησίας στο ποδόσφαιρο Γυναικών»!

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]