Ζινεντίν Ζιντάν

Ο Ζινεντίν Ζιντάν θα εξασφαλίσει ίσες ευκαιρίες για τις γυναίκες στην F1

Πάνος Σεϊτανίδης

Ο θρύλος του ποδοσφαίρου αποτελεί την κεφαλή του προγράμματος Rac(H)er της Alpine, που στοχεύει να ανοίξει το δρόμο για την εμπλοκή γυναικών στη Formula 1.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη κουβέντα για την απουσία γυναικών από το grid του μαγικού κόσμου της Formula 1 αλλά και την περιορισμένη παρουσία τους σε ρόλους-κλειδιά στις ομάδες που συμμετέχουν στο σπορ.

Ευτυχώς, υπάρχουν δράσεις που στοχεύουν στο να αλλάξει αυτό, να αναδειχθεί το γυναικείο ταλέντο, σε όλους τους τομείς και το σημαντικότερο: να έχουν πλέον και τα δύο φύλα τις ίδιες ευκαιρίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ένα κομμάτι του στρατηγικού πλάνου Renaulution που παρουσίασε προ διετίας το CEO του Renault Group, Luca de Meo, αφορούσε ένα φιλόδοξο πλάνο που σταδιακά παίρνει σάρκα και οστά. Τιτλοφορείται «Rac(H)er» και μέσω της Alpine F1 Team στοχεύει στο να πάψει αυτός ο αγωνιστικός κόσμος να είναι ανδροκρατούμενος.

Το αγωνιστικό αυτό κομμάτι του προγράμματος, υποστηρίχθηκε από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το «Brain Institure» του Παρισιού, με την οποία εκτιμήθηκε τι χρειάζεται για να είσαι οδηγός αγώνων κορυφαίας κατηγορίας. Αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης την αποδόμηση των στερεοτύπων χρησιμοποιώντας έρευνα με τη χρηματοδότηση μιας επιστημονικής μελέτης για την οριστική κατάρριψη όλων των ψευδοεπιστημονικών υποτιθέμενων εμποδίων στον γυναικείο αγώνα F1 (γυμναστική, γνωστική). Σε συνεργασία με διάφορους εκπαιδευτικούς οργανισμούς, η Alpine θα δημιουργήσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ανάπτυξης με ειδικά οικονομικά μέσα για να οδηγήσει την πρώτη γυναίκα σε συνεπή ανταγωνισμό F1.

Παράλληλα, δημιουργήθηκε ένα fund για την απαιτούμενη χρηματοδότηση γυναικείων ταλέντων στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Κι αυτό, παράλληλα με δέσμευση από πλευράς της Alpine να βοηθήσει με κάθε τρόπο: από το promotion μέχρι την αναζήτηση χορηγών.

Το πλάνο της Alpine αφορούσε ακόμα επισκέψεις σε σχολεία για να ενισχυθεί η ευαισθητοποίηση και το ενδιαφέρον των κοριτσιών σχετικά με τους αγώνες αυτοκινήτων και τις θέσεις εργασίας στην αυτοκινητοβιομηχανία γενικότερα. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την επένδυση σε τοπικά προγράμματα STEM που ενθαρρύνουν τις γυναίκες να εισέλθουν στους επιστημονικούς και τεχνικούς τομείς και να τους επιδιώξουν μακροπρόθεσμα. Το πλήρες πρόγραμμα έχει ως στόχο να κάνει κάθε μέλος του προσωπικού της Alpine, έναν πρεσβευτή ικανό να προωθήσει το Rac(H)er σε επίπεδο βάσης, δημιουργώντας έτσι μια κυκλική δομή.

Όμως αν θες να περάσει το μήνυμα, να σε ακούσουν όλοι, χρειάζεσαι κι ένα πρεσβευτή με μεγάλη απήχηση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, παγκόσμια απήχηση. Ο λόγος για τον Ζινεντίν Ζιντάν που ανέλαβε αυτό το ρόλο και ήδη έχει προκαλέσει αίσθηση με τη συμμετοχή του. Ειδικά στη Γαλλία, ο θρύλος της στρογγυλής Θεάς αποτελεί κορυφαία προσωπικότητα – είναι ο ιδανικός για να κάνει άπαντες να ακούσουν το μήνυμα.

Ο Ζιντάν λέει περισσότερα στο video που ακολουθεί…

Αυτή τη στιγμή, οι γυναίκες αποτελούν μόνο 12% του συνολικού προσωπικού της Alpine. Στόχος της γαλλικής μάρκας είναι το ποσοστό αυτό να ανέβει στο 30% εντός πενταετίας και να φτάσει κάποια στιγμή στο πολυπόθητο 50/50.

Στην ομάδα Formula 1 της Alpine, το ποσοστό είναι ακόμα χαμηλότερο – στο 10%. Λίγο πολύ παρόμοιο με αυτά που ισχύουν και στις άλλες ομάδες. Και δίχως να συναντάμε εκπρόσωπο του όμορφου φύλλου στα υψηλά κλιμάκια.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, στα 72 χρόνια ύπαρξης του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Formula 1, από τους 885 οδηγούς που έχουν βρεθεί πίσω από το τιμόνι, μόλις 6 ήταν γυναίκες. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Κι ο Ζινεντίν Ζιντάν επιταχύνει την αλλαγή.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]