tsampazh
18/05/2023

Δώρα Τσαμπάζη στο GWomen: «Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης μού έμαθε να σκύβω το κεφάλι στους επαίνους και να το κρατάω ψηλά στα αρνητικά σχόλια»

Η Δώρα Τσαμπάζη δημοσιογράφος, υποψήφια Επικρατείας ΣΥ.ΡΙΖ.Α σε μη εκλόγιμη θέση και σύζυγος του Αλέξανδρου Νικολαΐδη θέλει να δώσει τις μάχες που δεν πρόλαβαν να δώσουν όσοι «έφυγαν»...

Η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, να τη συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας για τις προσεχείς εκλογές (21/05) την αιφνιδίασε, όμως η τιμή και η ευθύνη να δώσει μια «συμβολική μάχη για τους αγωνιστές που δεν είναι ανάμεσα μας» έγιναν ο οδηγός της.

Η Δώρα Τσαμπάζη δημοσιογράφος με μεταπτυχιακό στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού με το βήμα αυτό στην πολιτική θέλει να παλέψει και για όλους όσοι δεν είναι εδώ, για όλους όσοι δεν πρόλαβαν να υλοποιήσουν τα όνειρα τους.

Μιλώντας στο GWomen η σύντροφος ζωής του δις αργυρού Ολυμπιονίκη μας, Αλέξανδρου Νικολαΐδη, μοιράζεται το όραμά της, μιλά για τις γυναίκες που τής έδωσαν έμπνευση και δύναμη να διαχειριστεί την απώλεια και σχολιάζει την έλλειψη γυναίκας αρχηγού κόμματος στη χώρα μας.

Των Πηνελόπης Γκιώνη και Μαριλένας Καλόπλαστου

Ποιες ήταν οι πρώτες σας σκέψεις όταν έγινε η πρόταση από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για να ενταχθείτε στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος;

«Ομολογώ πως στην αρχή αιφνιδιάστηκα καθώς δεν περίμενα κάτι τέτοιο, όμως ταυτόχρονα ένιωσα μια μεγάλη τιμή και ευθύνη να δώσω μια συμβολική μάχη για τους αγωνιστές που δεν είναι ανάμεσα μας και δεν πρόλαβαν να υλοποιήσουν τα όνειρα τους με γνώμονα το μέλλον των παιδιών τους».

Είχατε στο μυαλό σας την ενασχόληση με την πολιτική πριν γίνει η πρόταση;

«Όχι δεν ήταν κάτι που το σκεφτόμουν στο παρελθόν αν και πάντα ήμουν πολιτικοποιημένη και έχοντας αξίες και ιδέες που ταυτίζονται με αυτές της Αριστεράς, ένιωσα πως πρέπει να αποδεχτώ την πολύ τιμητική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα και να βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις και όπως μπορώ για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.»

«Όραμά μου είναι να χτιστεί ένα ελληνικό αντικαρκινικό ινστιτούτο σπάνιων όγκων»

dwra_tsampazhΠοιοι είναι στόχοι και ποιο το όραμά σας;

«Ο στόχος μου ταυτίζεται με αυτόν του κόμματος, να κερδίσουμε τις εκλογές ώστε από τις 22 του μηνός να υπάρξει στη χώρα μια προοδευτική κυβέρνηση για να ανακουφίσει και να ενισχύσει τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες με το συμβόλαιο αλλαγής που παρουσίασε ο Πρόεδρος μας ο Αλέξης ο Τσίπρας. Όραμα μου, όπως έχω ξαναπεί και με το οποίο ταυτίζεται και ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου μας ο Ο. Ηλιόπουλος, είναι να χτιστεί ένα ελληνικό αντικαρκινικό ινστιτούτο σπανίων όγκων και να βοηθήσω να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά προβλήματα που καθυστερούν πιθανόν σωτήριες θεραπείες για ασθενείς.»

Πώς κρίνετε την έλλειψη γυναίκας αρχηγού κόμματος στην Ελλάδα;

«Είναι αλήθεια πως η έλλειψη πολλών γυναικών στην πολιτική με ενοχλεί και με θλίβει και ενώ στο παρελθόν υπήρχαν γυναίκες στην ηγεσία των κομμάτων όπως η Α. Παπαρήγα και η Φώφη Γεννηματά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια. Ωστόσο οφείλω να πω πως έχουν γίνει κάποια πρώτα βήματα και είμαι περήφανη με την παρουσία γυναικών στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε ποσοστό 50% σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Απέχουμε βέβαια πολύ ακόμα από το ιδανικό και θα χρειαστεί να δουλέψουμε σκληρά ώστε να φτάσουμε σε σημείο να δούμε και γυναίκα πρωθυπουργό χωρίς να μας προκαλεί απολύτως καμία εντύπωση.»

Σε ένα διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου έγιναν πολλές αλλαγές, σε πολλά επίπεδα, πώς είναι η νέα πραγματικότητα;

«Σίγουρα δύσκολη και κουραστική αλλά ταυτόχρονα και γεμάτη ευθύνες. Από εκεί και πέρα, δεν διαφέρει από την πραγματικότητα όλων των μονογονεϊκών οικογενειών τις οποίες και θέλω να βοηθήσω μέσα από αυτήν την ενασχόληση μου με την πολιτική».

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε μετά την απώλεια του Αλέξανδρου Νικολαΐδη;

«Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι πως πλέον δεν έχω τον άνθρωπο πάνω στον οποίο βασιζόμουν να με συμβουλέψει και να με συγκρατήσει. Πρέπει να συνηθίσω να κάνω πράγματα, όπως η ανατροφή των παιδιών, που είναι προορισμένα να γίνονται συνήθως από 2 άτομα».

Σας εκφράζει ο κόσμος τα συναισθήματα και τις σκέψεις του για τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη; Πώς τα λαμβάνετε;

«Ναι, η αλήθεια είναι πως όπου βρεθώ με πλησιάζουν και μου μιλούν πολύ θερμά για τον Αλέξανδρο. Ήταν πολύ αγαπητός και πριν τον θάνατο του και τώρα ακόμα περισσότερο και από ανθρώπους πως ίσως δεν γνώριζαν την πορεία του. Εγώ τα λαμβάνω πάντα με ταπεινότητα και πολύ θερμά και νιώθω ευγνώμων για αυτή την αγάπη και τη συμπαράσταση του κόσμου στο πρόσωπο το δικό μου και των παιδιών μου».

Συμμετέχετε ενεργά σε δράσεις με κοινωνικό και εθελοντικό έργο, πείτε μας περισσότερα γι'αυτό. Τι σας δίνει κίνητρο;

«Αν και είναι κάτι που δεν θέλω να το προβάλλω πολύ, θα πω πως το κίνητρο μου είναι το ίδιο με κάθε άλλου ανθρώπου που συμμετέχει σε τέτοιες προσπάθειες. Να βοηθήσω όσο μπορώ και με όποιο μέσο διαθέτω αυτούς που περνάνε πολύ δυσκολότερα και να κάνω πράξη αυτό που λέω και πιστεύω πως είμαστε πιο δυνατοί όταν στηρίζουμε ο ένας τον άλλο».

«Γυναίκες όπως η Μάγδα Φύσσα, η Ιωάννα Παλιοσπύρου είναι τα πρότυπά μου»

D.Tsampazh Τι σας δίδαξε η κοινή πορεία στη ζωή με τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη;

«Να μην κρατάω κακίες, να αποφεύγω την τοξικότητα, να είμαι αξιοπρεπής, να πιστεύω στον εαυτό μου και κυρίως να σκύβω το κεφάλι στους επαίνους και να το κρατάω ψηλά στα αρνητικά σχόλια».

Ποιες γυναίκες σας έχουν εμπνεύσει στη ζωή σας, κυρίως μετά τη μεγάλη απώλεια που βιώσατε;

«Όλες οι γυναίκες που μου στείλανε μηνύματα για να μοιραστούν μαζί μου το γεγονός πως βιώσαν κάτι παρόμοιο ή και χειρότερο όπως την απώλεια ενός παιδιού αλλά άντεξαν, ξανασηκώθηκαν στα πόδια τους και συνέχισαν να πορεύονται μπροστά. Όπως η Μάγδα Φύσσα, η Πόπη Τσαπανίδου και η Ιωάννα Παλιοσπύρου αλλά και κάθε άλλη που βίωσε απώλεια ή κάτι τόσο σκληρό όπως αυτές. Αυτές είναι γυναίκες που θαυμάζω και έχω ως πρότυπα».

Θα ωθήσετε τα παιδιά σας να ασχοληθούν με τον πρωταθλητισμό; «Σίγουρα θα τους γνωρίσω τον αθλητισμό, και την ευγενή άμιλλα αλλά το αν θα ασχοληθούν με τον πρωταθλητισμό θα το αποφασίσουν τα ίδια. Δεν θα τα σπρώξω αλλά ούτε και θα τα αποτρέψω. Θα ήθελα να κάνουν ότι θέλουν ελεύθερα χωρίς να νιώσουν καμία πίεση λόγω της κληρονομιάς του πατέρα τους».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]