Πέννυ Ρόγκα και Ιωάννα Σταματοπούλου κάνουν τον απολογισμό της χρονιάς που φεύγει...
31/12/2022

Πέννυ Ρόγκα και Ιωάννα Σταματοπούλου κάνουν τον απολογισμό της χρονιάς που φεύγει...

Η λίμπερο της ομάδας βόλεϊ του Παναθηναϊκού Πέννυ Ρόγκα και η τερματοφύλακας της Εθνικής ομάδας και του Ολυμπιακού Ιωάννα Σταματοπούλου γράφουν στο GWomen για την πορεία του γυναικείου αθλητισμού, την εξέλιξή του, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Η μία κατάκτησε το πρωτάθλημα και το κύπελλο με τον Παναθηναϊκό και έφτασε ως τους «8» του Challenge Cup. Η άλλη κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο με την εθνική ομάδα πόλο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Σπλιτ, νταμπλ, Euroleague, κι ευρωπαϊκό σούπερ καπ με το σκουφάκι του Ολυμπιακού. Πέννυ Ρόγκα και Ιωάννα Σταματοπούλου μοιράστηκαν τις σκέψεις τους στο GWomen για τον γυναικείο αθλητισμό στην Ελλάδα με αφορμή τη χρονιά που μάς αποχαιρετά. Οι σπουδαίες επιτυχίες σε επίπεδο συλλόγων και εθνικών ομάδων και η δυσανάλογη με το μέγεθός τους προβολή, η οπαδική βία που «λεκιάζει» τον αθλητισμό, οι θυσίες και τα οι αναγκαίες αλλαγές για την πολυπόθητη εξέλιξη.

«Αναμφίβολα το 2022 ήταν ένα πολύ σημαντικό έτος για μένα. Ο γυναικείος αθλητισμός στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα ομαδικά αθλήματα, βρίσκεται ακόμα σε πολύ χαμηλά στάνταρ. Στην Ευρώπη γίνονται άλματα εξέλιξης και στήριξης ως προς τις γυναίκες αλλά εδώ ακόμα βρισκόμαστε έτη φωτός πίσω. Ευελπιστώ τα επόμενα χρόνια να εξελιχθούμε κι εμείς ως μια χώρα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη από τα αρχαία χρόνια με τις έννοιες της παιδείας, του αθλητισμού και της δημοκρατίας. Μιλώντας από την δική μου πλευρά αυτό που θα κρατήσω από το 2022 είναι η επιτυχία του τμήματος βόλει γυναικών του Παναθηναϊκού με την κατάκτηση του νταμπλ, σηματοδοτώντας παράλληλα την αναγέννησή του από τις "στάχτες"», τόνισε η έμπειρη βολεϊμπολίστρια.

«Κάτι ακόμα που λειτουργεί σαν οδηγός σε μένα για να πορευτώ είναι τα χρυσά μετάλλια της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη στο βάδην που απέδειξε πως η επιτυχία δεν έχει ηλικιακά κριτήρια. Ο πρωταθλητισμός είναι πάθος, υπομονή και πίστη. Μπορούμε να μιλήσουμε για πολλές επιτυχίες στον ομαδικό γυναικείο αθλητισμό όμως έχουμε να θυμηθούμε και άσχημες στιγμές όπως την δολοφονία του Άλκη στη Θεσσαλονίκη από χτύπημα τυφλής οπαδικής βίας. Τέλος κάτι που θέλω να επισημάνω είναι οτι τα ΜΜΕ διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη κοινωνικοποίηση του ατόμου αλλά στην Ελλάδα ακόμα κι αυτό γίνεται με λάθος τρόπο. Το άθλημά μας δεν καλύπτεται τηλεοπτικά και αυτό θα ήταν κάτι που θα ευχόμουν να αλλάξει το νέο έτος! Η ευχή μου λοιπόν για το νέο έτος είναι υγεία και τύχη σε όλο τον κόσμο και να προσπαθήσουμε να εξαλείψουμε τα στερεότυπα και τις ηδη υπάρχουσες προκαταλήψεις σε όσο το δυνατόν περισσότερους τομείς στην κοινωνία μας», πρόσθεσε.

Ρόγκα

Από πλευράς της η τερματοφύλακας των Πειραιωτών ανέφερε πως: «Αρκετά χρόνια τώρα παρατηρούμε πως ο γυναικείος αθλητισμός στην χώρα μας βρίσκεται σε άνθιση. Γυναίκες διαφόρων ηλικιών με κόπο και μέσα από αντίξοες συνθήκες καταφέρνουν να φέρουν διακρίσεις τις οποίες πολλές φορές πολλοί λίγοι γνωρίζουν. Αυτό συμβαίνει δυστυχώς διότι πάντα ο γυναικείος αθλητισμός βρισκόταν -αλλά και βρίσκεται- στην σκιά του αντρικού, ο οποίος προβάλλεται κατά κόρον σε αντίθεση με αυτόν του γυναικείου, όπως για παράδειγμα στο μπάσκετ, στο ποδόσφαιρο, αλλά και στην υδατοσφαίριση, πράγμα άδικο για τις αθλήτριες που με θυσίες καταφέρνουν και φέρνουν σημαντικές διακρίσεις στην χώρα μας. Αυτό πολλές φορές λειτουργεί και σαν αποθαρρυντικός παράγοντας για αθλήτριες ειδικότερα μικρότερων ηλικιών».

«Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια βελτίωση σε αυτή την αντιμετώπιση, παρόλα αυτά το χάσμα και ο διαχωρισμός ανάμεσα στον γυναικείο και τον αντρικό αθλητισμό παραμένει πολύ μεγάλος. Χρειάζεται ακόμα αρκετή δουλειά και προσοχή για να εξισορροπήσει αυτή η διαφορά και να θεωρηθούμε άπαντες ίσοι. Καλό θα ήταν να υπάρξει μεγαλύτερη προβολή του γυναικείου αθλητισμού, μεγαλύτερη προσοχή στις αθλήτριες μικρότερων ηλικιών όπου υπάρχουν ταλέντα και απλά χάνονται μη υπάρχοντας κάποιος να τα εκτιμήσει και να τα αναδείξει και τέλος καλό θα ήταν να υπάρξει η αναγκαία προσοχή στις εγκαταστάσεις και τους χώρους προπόνησης και προετοιμασίας των αθλητριών», πρόσθεσε, ενώ για το πόλο των επιτυχιών, σημείωσε:

«Το πόλο είναι ένα άθλημα που έχει φέρει πολλές διακρίσεις, ειδικά τα τελευταία χρόνια με τον Ολυμπιακό έχουμε καταφέρει να κάνουμε το back to back στην Ευρώπη. Επιπλέον για δύο διαδοχικές χρονιές έχουμε κατακτήσει και τα τέσσερα διαθέσιμα τρόπαια. Με την Εθνική το καλοκαίρι κατακτήσαμε τη δεύτερη θέση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Όλα αυτά είναι κρίμα να μην έχουν την προβολή που αξίζουν. Θα έπρεπε να αλλάξει αυτό».

stamatopoyloy

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]