Τετ α τετ με άγρια ζώα στην Εθνική Οδό

Βασίλης Ορφανός Βασίλης Ορφανός
Τετ α τετ με άγρια ζώα στην Εθνική Οδό
Με αφορμή το πρόσφατο δυστύχημα που προκλήθηκε από την παρουσία αγριογούρουνων στο δρόμο, ο Β. Ορφανός παρουσιάζει τον κίνδυνο αυτό από τη σκοπιά του αναβάτη.

Πριν λίγο καιρό είχαν την τύχη να συναντηθώ με όλη την οικογένεια άγριων χοίρων - κοινώς αγριογούρουνων. Οδηγούσα μεγάλη μοτοσυκλέτα on-off στην Εθνική Οδό, από Λειβαδιά προς Δίστομο και συγκεκριμένα στο ύψος του Καρακόλιθου. Μεσημέρι, γύρω στις 2, ανηφορίζω σχετικά σβέλτα στο δρόμο που δεν έχει μπαριέρες και δεν είναι κλειστός.

Πάντα στην οδήγηση μου, δεν οδηγώ με οριακές ταχύτητες, και πάντα με αμυντικό τρόπο θα έλεγα. Βρισκόμουν ακριβώς στη μέση του οδοστρώματος για να έχω χώρο διαφυγής, είτε αριστερά μου είτε δεξιά μου.

Είμαι με 110 χιλιόμετρα στο κοντέρ όταν μετά από δεξιά στροφή που συνεχίζει σε ευθεία, εντελώς ξαφνικά έρχομαι αντιμέτωπος με όλη την οικογένεια αγριογούρουνων. Μπαμπάς, μαμά και οκτώ μικρότερα σε όγκο παιδιά. Είχαν βγει για μεσημεριανό από τις διπλανές μουριές, για να φάνε τα πεσμένα μούρα. Αυτό το διαπίστωσα μετά.

Ακαριαία πέφτω στα φρένα και ακινητοποιώ πολύ γρήγορα προς τα δεξιά του δρόμου τη μοτοσυκλέτα μου. Δεν είχα καμία επαφή με κανένα ζώο, ευτυχώς για εμένα, άναψα τα αλάρμ μου για τα αυτοκίνητα που ακολουθούσαν και περίμενα υπομονετικά να βγουν από το δρόμο. Εκεί ενεργοποίησα και την κόρνα μου για να τρομάξουν. Οι επόμενοι οδηγοί σταμάτησαν και αυτοί ακολούθως με ασφάλεια και δεν υπήρξε ευτυχώς κανένα ατύχημα.

Blog: Το αγριογούρουνο μπορεί να σε σκοτώσει

Καλό είναι πάντα να αποφεύγουμε την σύγκρουση με τέτοιου είδους εμπόδια, όπως τα φιλικά μας τετράποδα, αν όμως σε περίπτωση που δεν υπάρχει χώρος για ελιγμό και δεν μπορεί κάποιος αναβάτης να αποφύγει την σύγκρουση με κάποιο ζώο άγριο ή μη, τότε με πολλή ψυχραιμία σφίγγουμε πόδια και χέρια επάνω στην μοτοσυκλέτα μας και κοιτάμε να το χτυπήσουμε αναγκαστικά στη μέση του ζώου χωρίς να πέσουμε κάτω.

Βασίλης Ορφανός

Αυτό το κάνουμε γιατί αν το βρούμε αριστερά ή δεξιά του, τότε είναι πολύ πιθανό να μας γυρίσει το τιμόνι και η πτώση μας να είναι σίγουρη. Για αυτό συνεχώς όταν οδηγούμε την μοτοσυκλέτα μας, είμαστε με τη σωστή ένδυση που προβλέπουν οι κανόνες ασφαλείας και πάντα σε εγρήγορση.

Από τη συνάντηση αυτή δεν έχω εικόνες αλλά συνοδεύω τούτο το κείμενο με άλλα, άγριας ομορφιάς ζώα που έχω συναντήσει στο διάβα μου με τη μοτοσικλέτα μου.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!

Βασίλης Ορφανός
Βασίλης Ορφανός